Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019

Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019

A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitüntetett szerepe van Húsvét időszakában. A látogatók ünnepi felkészülését hagyománnyá vált programjaival segíti a múzeum.

A húsvéti tavaszváró időpontja: 2019. április 15-22.

A húsvéti tavaszváró helyszíne: Baranya megye, Zengővárkony, Míves Tojás Múzeum

A Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019 programja

Ifjúsági Tojásfestő Verseny

A programok április 14-én, a múzeum megnyitásának évfordulóján, Virágvasárnapon kezdődnek az Országos Ifjúsági Tojásfestő Versennyel. A versenyre jelentkező 10 – 15 év közötti fiatalok már korábban elkezdik felkészülésüket. A verseny során megfigyelhető a jövő reménybeli tojásdíszítőinek alkotási készsége.

Nagyheti programok

A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében a Nagyhét első öt napján (április 15-19) tojásíró bemutató lesz, amikor is nyomon követhető az alkotási folyamat, hogyan lesz a pőre tyúktojásból hímes tojás. Bárki, aki kedvet érez a tojásíráshoz – akár teljesen kezdő is – asztalhoz ülhet, munkájukat szakértő kezek, neves tojásfestők segítik, irányítják. A kellékekről csekély térítés ellenében a múzeum gondoskodik. Kedvelt díszítő módszer az u.n. rátétes díszítés is: hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás, csütörtökön, pénteken a magrátétes díszítés módszerével ismerkedhetnek meg a látogatók. Minden korosztály számára hasznos múzeumpedagógiai játékok is megismerhetők, folyamatosan játszhatók. A Hímes Tojás Dominó, a Memória Játék, a Hímestojás Négyzet című játékok a szebbnél szebb hagyományos hímes tojás mintákat elnevezésükkel együtt szórakoztató, játékos formában ismertetik. Ajándékvásárlásra is van lehetőség: hímestojások, játékok, a múzeum nyomtatott kiadványai, valamint otthoni tojásfestéshez minden kelléket tartalmazó egységcsomag kapható.

Húsvéti Ünnepnapok

Húsvét hétfőn délután 15 órakor a Zengővárkonyi Népiegyüttes „Húsvéti Locsoló” című néptáncos műsorával szórakoztatja a látogatókat a múzeum előtt. A műsor egyúttal a zengővárkonyi, sárközi népviseleti ruházat ritkán elérhető bemutatója is. Zengővárkonyban járva ajánlható a település egyéb látnivalóinak, kiállításainak, szelídgesztenyés erdejének megtekintése is. A Míves Tojás Múzeum egész évben, húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

 

7720 Zengővárkony Kossuth Lajos u. 6
Tel: 06-72-466-605
Fax: 06-72-566-012
e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com tojas@museum.hu
Honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu
Facebook: www.facebook.com/mivestojasmuzeum

 

A bejegyzés alapja: http://www.tojasmuzeum.ini.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.