Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

2019-es Húsvét programok, húsvéti népszokások

2019-es Húsvét programok, húsvéti népszokások

2019-ben a Húsvét időszaka 2019. április 19-22-re esik. Kezdődik nagypéntekkel, majd nagyszombat, húsvétvasárnap, majd húsvéthétfővel zárul. Húsvétvasárnap 2019. április 21-re esik. Hamvazó szerda 2019. március 6-ra esik.

A 2019-es húsvét országos programok, húsvéti népszokások

holloko-husveti-fesztivalHollókő Palóc húsvéti fesztivál 2019

Nagyon híres a hollókői húsvéti fesztivál, Hollókőn kiemelt fontosságot részesítenek a régi palóc népszokások őrzésének.

A Húsvét ma már nem csak az egyik kiemelkedő keresztény ünnepünk, Jézus feltámadásának ünnepe, hanem egy igazi családi esemény. Ennek megfelelően számos családi programmal készültünk, kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Részletesen a 2019-es Hollókői Palóc Húsvéti fesztiválról.


mezokovesd-matyo-husvetMezőkövesd, Matyó Húsvét 2019

Hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti program Mezőkövesden. A Hadas városrészben a Matyó Húsvét, a húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja majd az ünneplőket. Ismerje meg a Matyó Húsvéti népszokásokat.

Részletesen a Matyó Húsvét 2019-es programjairól.opusztaszer-szeri-husvetÓpusztaszer, Szeri Húsvét 2019

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen.

Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Részletesen a 2019-es Szeri Húsvétról.


2019-es Húsvét a Skanzenban Szentendrén

Húsvét a skanzenben. Tavaszköszöntő Húsvét a Családok évében. Népszokások felelevenítésével, izgalmas játékokkal, bábszínházzal, Kolompos és Kaláka koncerttel várja a család apraját-nagyját a múzeum a kétnapos ünnepen.

A húsvéti programok helyszíne: Pest megye, Szentendre, Skanzen, A Skanzen Alföldi mezőváros, Kisalföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Felső-Tiszavidék és Bakony, Balaton-Felvidék tájegységei.

Részletesen a Szentendrei Skanzen 2019-es Húsvéti programjairól.


“Thury-várban jártam…” Családi húsvétolás

varpalota-thury-var-csaladi-husvetolas

“Thury-várban jártam..”, Családi Húsvétolás, Húsvéti néphagyományok, vödrös locsolkodás a Cserregő Néptáncegyüttes közreműködésével.

A rendezvény alatt állatóvodával, húsvéti ételekkel, pálinkázóval várjuk vendégeinket!

Vetélkedők és kézműves játszóház várja a látogatókat, pl.: tojásgurítás, tojáskeresés, a legszebb hímes tojás, a legjobb locsolóvers, írókázás, mézeskalács sütés, cserépfigurák készítése.

Részletesen a Várpalotai családi húsvétolásról.


Húsvéti Vendégvárás Noszvajon 2019

A húsvéti tojásokhoz senki se lehet túl öreg. 🙂

Húsvét vasárnapra és húsvét hétfőre programokkal készül Noszvaj!

Tojásvadászat, Kalandos tojáskeresés hegyen-völgyön az egész falun át! A Szépenszóló Társulat húsvéti interaktív népi gyermekműsora. Napközben Az Avas Néptáncegyüttes

Kézműves vásár, kézműves foglalkozás, kemencében készült sütemények.

Részletesen: Húsvéti Vendégvárás Noszvajon 2019Húsvéti kincskeresés 2019

2016-ban szakmai zsűri döntése alapján a Kincskereső játékösvény nyerte a Magyarország legjobb ökoturisztikai tanösvénye címet. A húsvéttól látogatható kincskereső útvonalat sikeresen végigjárók garantált ajándékban részesülnek.

Szalamandra játszóház: 2019. ápr. 21. 11:00 – 2019. ápr. 22. 15:00

Természetismeret játékos, szórakoztató formában.

Részletesen: Húsvéti kincskeresés 2019 Aggteleken

 


Budakeszi Arborétum Tavaszi szünet, Húsvét (2019. április 18-23.)

A családi programok már nagypénteken megkezdődnek a húsvéti tojásdíszek készítésével. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő! Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz. Idén először mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára. A húsvéti Föld napja alkalmából a gyermekek számára meglepetés játékokkal, vetélkedőkkel is készülünk.


A 2019-es budapesti húsvéti programok

Budavári Húsvéti Sokadalom 2015

budapest-budavari-husveti-sokadalomHúsvét a Budai várban. 2015. április 5-6-án, idén már negyedik alkalommal várják a hazai családokat és a külföldi turistákat hazánk legrangosabb húsvéti hagyományőrző rendezvényére a Budavári Palotába. A Húsvéti Sokadalom turisztikai látványosságot, és színvonalas szórakoztató családi programot kínál kiemelt figyelmet fordítva a gyerekekre.

A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló patinás Budai Vár terei, tekintélyt sugárzó épületei páratlan helyszínéül szolgálnak ennek a hagyományőrző, de a mai kor ízlését és igényeit is szem előtt tartó rendezvénysorozatnak

Részletesen: a 2015-ös Budai Húsvéti Sokadalomról.

 

Amennyiben Ön is tud olyan Húsvéti programot ajánlani, amely még nincs fent a weboldalunkon, kérjük, küldje el nekünk a programot. Köszönjük.

 

Hamvazószerda 2019

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). Hamvazó szerda 2019-ben 2019. március 6-ra esik.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XII. „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál 2019

XII. „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál 2019 XII. alkalommal rendezi meg a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Feszt...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.