Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szent-Márton-nap 2018, Márton napi programok 2018

Szent-Márton-nap 2018, Márton napi programok 2018

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

 

A Szent-Márton-nap 2018, Márton napi programok 2018 programok

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.

Márton nap Noszvajon 2018

2018. november 10-én, szombaton várják a házias, finom ízek kedvelőit a noszvaji Gazdaházba! Tájjellegű kemencés finomságokkal borkóstolóval várják a vendégeket. Az érdeklődők megkóstolhatják a hagyományokhoz hűen elkészült lúdnyaktésztát, továbbá vásárolhatnak lúd-gége tésztát is.

A falu vendéglátói Márton-napi libás ételekkel készülnek az ide látogató kedves vendégeinknek és Nyitott Pincékben megkóstolhatják az újbort. Élvezzük együtt a Márton-napi libaságok ízeit!

Részletesen: a 2018-as Márton Nap Noszvajon


Libadalom A Gasztrosétányon 2018, Etyek

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” Nem vennénk a lelkünkre, ha miattunk éheznél és szomjaznál egész évben, ezért november 11-én, szombaton 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel, izgalmas programokkal és újborral várunk Etyeken.

A Gasztrosétányon már mindenki a közelgő Márton napra készül, és elnézve a pincék gasztronómiai kínálatát, elmondható, hogy ez az egyik legizgalmasabb időszak ebből a szempontból. Természetesen a libáé lesz a főszerep, és azzal aztán a legkülönbözőbb formákban és ízekben találkozhatunk majd november 11-én: lesz roston sült és rántott libamáj, libacsorba, libamájpástétom, libatepertő és libanyakleves is, sőt még hurkába töltve is megkóstolhatjuk a libamájat, és természetesen a lúdláb szelet sem maradhat el!

Részletesen: Libadalom A Gasztrosétányon 2018


Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2018

Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint: aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

A Skanzen kétnapos Szent Márton-fesztiválja gondoskodik arról, hogy a látogatók elkerüljék ezt a fenyegetést: ínycsiklandó libaétkek, az ősz csemegéi és kézműves újborok várják a vendégeket. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők, a közönségnek bőven van része muzsikában, népmesében, néptáncban.

 

Részletesen: Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2018


Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora 2018

Hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezzük újbor ünnepünket, hogy szőlősgazdáink bemutathassák alkotásaikat, elbeszélgethessünk, hogy milyen is volt az év a szőlő és a borok szempontjából.
A jó borok mellé természetesen most is libalakoma párosul majd. A hagyományos Márton-napi programon túl, rendezvényünk keretében borrendi tagot avatunk. Helyszín: Monori Művelődési Központ

A menü ropogós libacomb, párolt káposzta, burgonya. Szervező a Monor Környéki Strázsa Borrend

Részletesen: Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora 2018


Márton napi libanapok Balatonlellén és Balatonbogláron 2018

Gyere Balatonlellére Márton napkor is, és kóstold meg a környékbeli éttermek és borászatok Márton napi kínálatát!

Balatonboglári és Balatonlellei éttermek és borászatok fogtak össze, hogy Szent-Márton napján környékén, 2018. november 8 és 11 között különleges fogásokkal lepjék meg a látogatókat.

 

Részletesen: Márton napi libanapok Balatonlellén és Balatonbogláron 2018


Márton napi libator és az újbor ünnepe 2018

A Márton napjához legközelebb eső szombat és vasárnap megkóstolhatják az ország különböző borvidékeiről érkező újborainkat, amelyeket a borászatok vezetői kóstoltatnak. Az ételeink között szerepel kemencés kenyérlángosunk, illetve libából készült svédasztalos ételspecialitásaink is. Egész nap látogatható a falusi udvarunk, az istállónk és a Világbajnokok Terme is. Gyerekeknek szóló előadás, kézműves programok és arcfestő várja az idelátogatókat.

Márton napi libator és az újbor ünnepe a Lázár Lovasparkban. A látványos lovasbemutatókon kívül különleges programokkal is várják a látogatókat.

 

Részletesen: Márton napi libator és az újbor ünnepe 2018

Márton-napi borvacsora Kristinus 2018

A hagyomány szerint Szent Márton napját evéssel, ivással, jókedvvel kell megtölteni, hiszen ezzel egyrészt előidézzük, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani, másrészt megünnepeljük a mezőgazdasági munkálatok sikeres befejeződését.

Éppen ezért a Kristinus Borbirtokon 2018-ban sem maradhat el a Márton-napi borvacsora, ahol a Gasztro Műhelyből kikerülő fenséges falatokat a legfinomabb Kristinus borokkal fogjuk leöblíteni.

Részletesen: Márton-napi borvacsora Kristinus 2018


Márton nap a Bodri Pincészet Faluhelyi birtokán 2018

“Novemberben, Márton napján liba gágog, ég a kályhán, aki libát nem eszik, egész évben éhezik.”- tartja a mondás.
Idén is várunk benneteket november 10-én és 17-én nagy szeretettel, hogy megüljük eme jeles napot, és remek újborokkal koccintsunk a toursi püspök egészségére – no és persze a magunkéra.

Márton napi új boraink bemutatója:
Rozi Rozé 2018, Gúnár 2018, Sauvignon Blanc 2018 és Bodri szóda, melyekből a rendezvény alatt korlátlan kóstolási lehetőséget biztosítunk.

Részletesen: Márton nap a Bodri Pincészet Faluhelyi birtokán 2018


Márton nap a Lajver Borbisztróban 2018

Novemberben Márton nap a Lajver Borbisztróban! Az öt fogásos vacsorát és a hat tételes borkóstolót kellemes hangulatú élő zene kíséretében fogyaszthatják el a Borbisztró vendégei.

Étlap és borsor: 
Welcome: Lajver Cuvee Blanc 2018
1.) Előétel: Füstölt Rosé libamell savanyúkáposzta krémmel, birsalmával Lajver Rose 2018

A belépőjegy ára: 15.000 Ft Jegyek korlátozottan kaphatóak!

Részletesen: Márton nap a Lajver Borbisztróban 2018


IV. Kemencés Gasztronómiai Fesztivál 2018

A város kemencéjében Márton-naphoz kötődően sok-sok finomság készül a Kemencés Gasztronómiai Fesztiválon, Kiskőrös főterén 2018. november 17-én, ahová barátsággal hívnak mindenkit. Amint őseink ezen a napon kérték Isten áldását az esztendő újboraira, úgy Önnek arra is lehetősége nyílik arra, hogy saját készítésű háziborát megáldják ünnepélyes keretek között. Hogy ne maradjon a torka száraz, s a Márton-napi újborokat az azt megillető edénybe, s abból a legméltóbb helyre tölthesse, hozza magával kedvenc borospoharát! Találkozzunk a Petőfi téren! Koccintsuk zamatos kiskőrösi újborokkal!

Részletesen: IV. Kemencés Gasztronómiai Fesztivál 2018


VIII. Márton napi Borfesztivál a Gellértben 2018

Novemberben ismét vár a főváros legizgalmasabb Márton napi programja a Danubius Hotel Gellértben!

2018-ban a borfesztivál az ország ikonikus szállodájának százéves születésnapját ünnepli, amikor a közkedvelt és izgalmas borünnep élettel tölti meg a történelmi színfalakat, és a fesztiválozók a kiváló borok korlátlan kóstolása mellett élvezhetik a lélegzetelállító helyszíneket, mintegy 3000 m2-en.

A nyolcadik Márton napi Borfesztivál gasztro-programjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butiksörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra

Részletesen: VIII. Márton napi Borfesztivál a Gellértben 2018


Márton Napi Vigadalom Szekszárd 2018

Márton-nap a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat és az újbort is ekkor kóstolták meg először. A Márton-nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Így gyermekprogramok, koncertek és hajnalig tartó mulatozás vár arra, aki ellátogat a Béla király téri fűtött rendezvénysátorba.

Részletesen: Márton Napi Vigadalom Szekszárd 2018


Amennyiben Ön is tud olyan Márton-napi programot ajánlani, amely még nincs fent a weboldalunkon, kérjük, küldje el nekünk a programot. Köszönjük.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.