Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015

IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015

A fesztivál időpontja: 2015. augusztus 7-9.

A fesztivál helyszíne: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Ajak, Fesztiválközpont, Péter-tó

A IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015 programja

0. nap 2015. augusztus 06. Csütörtökön 18:00-tól
 • Trubadour zenekar
 • Ötven Perc Zenekar
 • Snapsz Band

21:00 MARÓT VIKI és a NOVA KULTÚR ZENEKAR

A megye zenészeit is szeretettel várjuk már a 0. napra, ahol a fesztivál pénteki napjára szóló ingyenes belépőt átvehetik.

2015. augusztus 07. Péntek

ZENÉSZTALÁLKOZÓ

10:30-tól 13:00-ig

 • Éva Pál
 • Kozma Gergő
 • Fülöp Roland

14:00-tól Amatőr zenekarok

 • Szextett
 • Realman
 • Premier

17:00-tól Motoros felvonulás

Útvonal: Ajak fesztiválközpont – Kisvárda – Ajak fesztiválközpont

 • Henimetal
 • Tik-Tak

19:30 LORD koncert
21:00 MOBILMÁNIA ZENEKAR
23:00 FÁRAÓ

2015. augusztus 09. Szombat

LÁNYKIKÉRÉS – ESKÜVŐ – LAKODALOM

10:00 Lánykikérés

Lakodalmas násznép indul népviseletbe öltözve a vőlegénnyel a lányos házhoz, lánykikérésre. A testvértelepüléseinkről érkező vendégek: Aheloj-Bulgária, Császlóc-Ukrajna, Farkaslaka-Erdély, Hyzne-Lengyelország, Nagydobrony-Ukrajna, Tiszacsernyő-Szlovákia, Császlóc-Ukrajna, Verbiás-Ukrajna is a saját népviseletükben vesznek részt a násznépben. Gyönyörű ruhákban, tánccal, zenével szinesítik a fesztivált. A fesztiválra érkező vendégek is csatlakoznak a násznéphez.

12:00 Ünnepélyes megnyitó – Esküvő

A násznép, élükön a menyasszony-vőlegénnyel visszaérkezik a fesztivál területére, ahol házasságot kötnek a nagyközönség előtt a színpadon.

13:00 Lakodalom

Kezdetét veszi a lakodalom, eszem-iszom-vigadalom. Közel 30-40 sátorban főznek finomabbnál-finomabb hagyományos lakodalmas ételeket, többek között húslevest, ajaki lakodalmas töltött káposztát, különféle pörköltöket és nem maradhat el a menyasszonypogácsa sem.

A testvértelepüléseinkről érkező főzőcsapatok a saját nemzeti lakodalmas ételeiket készítik el, melyek igazi inyjencségek, érdemes ezeket is megkóstolni.

Az ételeket kóstolójegy ellenében mindenki megizlelheti.

14:00 Hagyományőrző együttesek műsora

Bolgár, lengyel, magyar, székely, szlovák, ukrán lakodalmas.
19:00 ABRAKAZABRA RADICS GIGI TÓTH VERA
21:30 R – GO
23:00 NEW LEVEL EMPIRE DJ. SZATMÁRI

2015. augusztus 10. Vasárnap

10:00 Ünnepi szentmise

A Tamási Áron Általános Iskola udvarán felállított oltárnál.

A szentmise ünnepi szónoka: Balázs Imre nyugalmazott plébános.

11:30 Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet Útvonal: Hajnal út – Kiss Ernő út – Rákóczi út A búcsúra az ország több régiójából és határon túlról is érkeznek zarándokok, akik népviseletbe öltözve, csodálatos szobrokkal mennek végig a körmenetben.

14:00 Vőfélytalálkozó

17:00 Stafírung vitel

A fiatal házasok feldíszített szekéren vasárnap este viszik a stafírungot a lányos háztól a fiús házhoz. A stafírung elsősorban vászonneműből áll: viselőruhák, díszpárnák, ágytakarók, lepedők, szalmazsák és derékalj, kendők, abroszok, továbbá törülközők.

18:30 SZKÍTIA
20:30 CSÍK ZENEKAR

Kísérő programok:

 • Hagyományőrző kiállítás
 • Alkotótábor kiállítása
 • Kézműves sátrak
 • Vidámpark

A IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015 ismertetése

2015-ben kilecedik alkalommal kerül megrendezésre ez a négy napos fesztivál, amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Mi, a településen élők nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, nem kívánunk elszakadni múltunktól, hanem vállaljuk, hűen őrizzük és ápoljuk örökségünket, hagyományainkat, népszokásainkat. A három fő nap (P., SZ., V.) programjai is ennek megfelelően vannak összeállítva.

A pénteki nap – a környékbeli zenészek nagy számának és egymással való jó kapcsolatuknak köszönhetően – a Zenésztalálkozó jegyében zajlik, mely többnyire amatőr zenekarok élő koncertjeinek sorát takarja. Még az este folyamán elkezdődik a következő nap előkészítése, melynek programjai egy igazi hagyományőrző lakodalom köré fognak épülni és ennek előestéjén történik – a helyi népszokásokhoz híven – a jegying és stafírung vitel.

A szombati napon a megnyitó beszédek után kezdetét veszi – a fesztivál életében már harmadik alkalommal – egy igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Egy ajaki hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviseltetve lesz e napon. Egy pár ezek közül, a teljesség igénye nélkül: a falu utcáit bejáró, a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép, lánykikérés, menyasszonypogácsa, és az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposzta, melynek elkészítése tavaly Guinness-rekordkísérlettel is párosult. Azóta a fesztivál a következő Guinness-rekord cím birtokosa: a legtöbb töltött káposzta elkészítése zárt tűzláncon. A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, mely számos népi és hagyományőrző együttes műsorát jelenti majd, határainkon innen és túlról. Ha a szombati napon a színpadi eseményektől elindulunk az orrunk után a jobbnál jobb illatok felé, a hasunk sem fog csalódni. Több mint 50 főzőhelyen válogathatunk a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai különlegességek közül, kóstolójegy ellenében.

A vasárnapi ünnepi szentmise szintén egyik ékessége már évek óta a fesztiválnak. 2012-ben ezt Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta. Ehhez szervesen kapcsolódik a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet, mely – a nagyszámú hívőknek és zarándokoknak is köszönhetően – szintén üde színfoltja a háromnapos rendezvénynek. A délután folyamán tovább színesíti a kavalkádot a vőfélytalálkozó, melyben ezúttal is közreműködött a Szabolcs néptáncegyüttes.

Összességében egy olyan fesztiváli élmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra Augusztus 1 -4. között, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben immár hetedik éve.

Reméljük ez a pársoros ismertető felkeltette az érdeklődését, és találkozhatunk a VII. Ajaki Lakodalmas Fesztivál valamely, vagy akár mind a négy napján!

 

 

A bejegyzés alapja: http://www.ajakifesztival.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XXII. Orsolya-napi Vásár Natúrpark Ízei 2023

XXII. Orsolya-napi Vásár Natúrpark Ízei 2023 Az idén 22. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Ors...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .