Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015

IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015

A fesztivál időpontja: 2015. augusztus 7-9.

A fesztivál helyszíne: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Ajak, Fesztiválközpont, Péter-tó

A IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015 programja

0. nap 2015. augusztus 06. Csütörtökön 18:00-tól
 • Trubadour zenekar
 • Ötven Perc Zenekar
 • Snapsz Band

21:00 MARÓT VIKI és a NOVA KULTÚR ZENEKAR

A megye zenészeit is szeretettel várjuk már a 0. napra, ahol a fesztivál pénteki napjára szóló ingyenes belépőt átvehetik.

2015. augusztus 07. Péntek

ZENÉSZTALÁLKOZÓ

10:30-tól 13:00-ig

 • Éva Pál
 • Kozma Gergő
 • Fülöp Roland

14:00-tól Amatőr zenekarok

 • Szextett
 • Realman
 • Premier

17:00-tól Motoros felvonulás

Útvonal: Ajak fesztiválközpont – Kisvárda – Ajak fesztiválközpont

 • Henimetal
 • Tik-Tak

19:30 LORD koncert
21:00 MOBILMÁNIA ZENEKAR
23:00 FÁRAÓ

2015. augusztus 09. Szombat

LÁNYKIKÉRÉS – ESKÜVŐ – LAKODALOM

10:00 Lánykikérés

Lakodalmas násznép indul népviseletbe öltözve a vőlegénnyel a lányos házhoz, lánykikérésre. A testvértelepüléseinkről érkező vendégek: Aheloj-Bulgária, Császlóc-Ukrajna, Farkaslaka-Erdély, Hyzne-Lengyelország, Nagydobrony-Ukrajna, Tiszacsernyő-Szlovákia, Császlóc-Ukrajna, Verbiás-Ukrajna is a saját népviseletükben vesznek részt a násznépben. Gyönyörű ruhákban, tánccal, zenével szinesítik a fesztivált. A fesztiválra érkező vendégek is csatlakoznak a násznéphez.

12:00 Ünnepélyes megnyitó – Esküvő

A násznép, élükön a menyasszony-vőlegénnyel visszaérkezik a fesztivál területére, ahol házasságot kötnek a nagyközönség előtt a színpadon.

13:00 Lakodalom

Kezdetét veszi a lakodalom, eszem-iszom-vigadalom. Közel 30-40 sátorban főznek finomabbnál-finomabb hagyományos lakodalmas ételeket, többek között húslevest, ajaki lakodalmas töltött káposztát, különféle pörköltöket és nem maradhat el a menyasszonypogácsa sem.

A testvértelepüléseinkről érkező főzőcsapatok a saját nemzeti lakodalmas ételeiket készítik el, melyek igazi inyjencségek, érdemes ezeket is megkóstolni.

Az ételeket kóstolójegy ellenében mindenki megizlelheti.

14:00 Hagyományőrző együttesek műsora

Bolgár, lengyel, magyar, székely, szlovák, ukrán lakodalmas.
19:00 ABRAKAZABRA RADICS GIGI TÓTH VERA
21:30 R – GO
23:00 NEW LEVEL EMPIRE DJ. SZATMÁRI

2015. augusztus 10. Vasárnap

10:00 Ünnepi szentmise

A Tamási Áron Általános Iskola udvarán felállított oltárnál.

A szentmise ünnepi szónoka: Balázs Imre nyugalmazott plébános.

11:30 Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet Útvonal: Hajnal út – Kiss Ernő út – Rákóczi út A búcsúra az ország több régiójából és határon túlról is érkeznek zarándokok, akik népviseletbe öltözve, csodálatos szobrokkal mennek végig a körmenetben.

14:00 Vőfélytalálkozó

17:00 Stafírung vitel

A fiatal házasok feldíszített szekéren vasárnap este viszik a stafírungot a lányos háztól a fiús házhoz. A stafírung elsősorban vászonneműből áll: viselőruhák, díszpárnák, ágytakarók, lepedők, szalmazsák és derékalj, kendők, abroszok, továbbá törülközők.

18:30 SZKÍTIA
20:30 CSÍK ZENEKAR

Kísérő programok:

 • Hagyományőrző kiállítás
 • Alkotótábor kiállítása
 • Kézműves sátrak
 • Vidámpark

A IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2015 ismertetése

2015-ben kilecedik alkalommal kerül megrendezésre ez a négy napos fesztivál, amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Mi, a településen élők nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, nem kívánunk elszakadni múltunktól, hanem vállaljuk, hűen őrizzük és ápoljuk örökségünket, hagyományainkat, népszokásainkat. A három fő nap (P., SZ., V.) programjai is ennek megfelelően vannak összeállítva.

A pénteki nap – a környékbeli zenészek nagy számának és egymással való jó kapcsolatuknak köszönhetően – a Zenésztalálkozó jegyében zajlik, mely többnyire amatőr zenekarok élő koncertjeinek sorát takarja. Még az este folyamán elkezdődik a következő nap előkészítése, melynek programjai egy igazi hagyományőrző lakodalom köré fognak épülni és ennek előestéjén történik – a helyi népszokásokhoz híven – a jegying és stafírung vitel.

A szombati napon a megnyitó beszédek után kezdetét veszi – a fesztivál életében már harmadik alkalommal – egy igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Egy ajaki hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviseltetve lesz e napon. Egy pár ezek közül, a teljesség igénye nélkül: a falu utcáit bejáró, a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép, lánykikérés, menyasszonypogácsa, és az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposzta, melynek elkészítése tavaly Guinness-rekordkísérlettel is párosult. Azóta a fesztivál a következő Guinness-rekord cím birtokosa: a legtöbb töltött káposzta elkészítése zárt tűzláncon. A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, mely számos népi és hagyományőrző együttes műsorát jelenti majd, határainkon innen és túlról. Ha a szombati napon a színpadi eseményektől elindulunk az orrunk után a jobbnál jobb illatok felé, a hasunk sem fog csalódni. Több mint 50 főzőhelyen válogathatunk a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai különlegességek közül, kóstolójegy ellenében.

A vasárnapi ünnepi szentmise szintén egyik ékessége már évek óta a fesztiválnak. 2012-ben ezt Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta. Ehhez szervesen kapcsolódik a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet, mely – a nagyszámú hívőknek és zarándokoknak is köszönhetően – szintén üde színfoltja a háromnapos rendezvénynek. A délután folyamán tovább színesíti a kavalkádot a vőfélytalálkozó, melyben ezúttal is közreműködött a Szabolcs néptáncegyüttes.

Összességében egy olyan fesztiváli élmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra Augusztus 1 -4. között, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben immár hetedik éve.

Reméljük ez a pársoros ismertető felkeltette az érdeklődését, és találkozhatunk a VII. Ajaki Lakodalmas Fesztivál valamely, vagy akár mind a négy napján!

 

 

A bejegyzés alapja: http://www.ajakifesztival.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .