Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Matyó Múzeum Mezőkövesd

Matyó Múzeum Mezőkövesd

A Matyó Múzeum weboldala: http://www.mezokovesdiregio.hu/index.php?module=static&target=view&id=178

A Matyó Múzeum címe: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 8.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 8.
  • Telefon: (+36 49) 311 824
  • Email: matyomuzeum@gmail.com

A Matyó Múzeum nyitva tartása

Nyári nyitva tartás (április 1-től október 31-ig):

Hétfő: szünnap, a kiállítás zárva
Kedd – vasárnap: 9 órától 17 óráig

Téli nyitva tartás (november 1-től március 31-ig):

Hétfő: szünnap, a kiállítás zárva
Kedd – vasárnap: 9 órától 15 óráig

A Matyó Múzeum állandó kiállítása

Matyó népélet – Tárgyakban élő hagyomány

A gazdag gyűjtemény a város és környéke, Tard, Szentistván gazdag népművészeti, gazdasági, használati, iparos stb. tárgyait tartalmazza. A múzeum kiállítása a matyó népcsoport tűnőben lévő életmódját mutatja be.

A kiállítás rámutat arra az ellentmondásra, amely a századfordulótól egyre inkább elszegényedő, távoli területeken mezőgazdasági idénymunkát vállaló (summás) matyóság életszínvonala és pazar viselete, népművészete között feszült.

A tárlat bemutatja a summásmunka emlékeit, a summások életmódját. Megismertet Mezőkövesd jellegzetes településmódjával, mely ma is őrzi a kertesség és a családszervezet nyomait. Jellegzetes tárgyak villantják fel a régi tisztaszoba, a konyha és a kamra berendezését. Különösen nagy teret kap a kiállításon a matyó népművészet emlékanyaga; főleg a népviselet és a hímzés fejlődése. A múzeum különlegességei a teljes viselet-rekonstrukciók, valamint a menyasszony hozományával megrakott lakodalmas szekér.

A Matyó Múzeum története

A Matyó Múzeum 1952-ben alakult. A volt Korona Vendéglő és Szálloda első emeletén. A matyó népviselet történetét és a hímzés fejlődését bemutató kiállítása 1953. július 26-án nyílt meg. A múzeum 1962-ben került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz. 1964-ben költözött a művelődési ház épületébe. A közgyűjtemény négy évtized után tért vissza egykori helyére: 2005. június 25-től látogatható új állandó kiállításunk. A város főterének jellegadó épülete felújítva, a korszerű muzeológia és közönségfogadás elvárásainak megfelelve ad otthont Mezőkövesd és környéke tájmúzeumának.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.