Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvár

Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvár

A  Nádasdy Ferenc Múzeum weboldala: http://www.nadasdymuzeum.hu

A Nádasdy Ferenc Múzeum címe: 9600 Sárvár Várkerület 1.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 9600 Sárvár Várkerület 1.
  • Telefon: (+36 95) 320 158
  • Email: kiallitas@nadasdymuzeum.hu

A Nádasdy Ferenc Múzeum kiállítóhelyeinek nyitva tartása

Kedd-Vasárnap: 9.00-17.00 óráig

Pénztárzárás: 16.30 órakor

A Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításai, gyűjteményei

  • Történeti gyűjtemény
  • Huszárgyűjtemény
  • Iparművészeti gyűjtemény
  • Néprajzi gyűjtemény
  • Történeti dokumentációs gyűjtemény
  • Sárvári fotótár

A Nádasdy Ferenc Múzeum története

Aki Sárvárra érkezik, nem hagyhatja ki a Nádasdy Ferenc Múzeumot a város szívében, a Nádasdy-várban. Az állandó és időszaki kiállítások, a rendszeres programok kellemes és tartalmas órák eltöltésére várják mindazokat, akik kíváncsiak egy híres magyar arisztokrata család történelmére, szerepére nemcsak Sárvár, hanem az ország történelmében. A múzeumban található az a díszterem, melynek egyedülálló freskói a híres Fekete bég, a törökök kérlelhetetlen ellenfelének csatáit mutatják be.
A vár utolsó, királyi tulajdonos családjának, a bajor Wittelsbachoknak hagyatéka szintén magával ragadja szemlélőjét. A történeti üvegkiállítás számos ország és korszak üvegművészetének jeles darabjaival kápráztat el.

A festett szalonok berendezései korszakokon átívelően vezetnek végig a bútorstílusok változásain. A nemzetközileg is jegyzett huszárkiállítás a Nádasdy- és több magyar huszárezred hagyatékát tárja elénk. A térképgyűjtemény gazdag anyaga Magyarország térképi ábrázolásait követi nyomon a XVI. századtól. A torony falépcsőin festett pihenőszobába vezetnek fel, illetve a felső toronyszobából pillantást vethetünk a városra és a várparkra.
A Nádasdy Ferenc Múzeum 1951-ben Sárvár (akkor község, 1968-tól város) kezdeményezésére jött létre, alapítási engedélyét ebben az évben a Múzeumok és Műemlékek Országos Központja adta ki. Nevét az országbíróról, az 1671-ben a Wesselényi nemesi mozgalomban való részvétele miatt kivégzett Nádasdy III. Ferencről kapta.

Sárvár vezetése a 20. század első felében több alkalommal, 1912-ben és 1928-ban is kezdeményezte múzeum alapítását, amit a közvélemény is támogatott, de a kezdeményezést nem követte tett. Múzeumalapítás Sárváron 1949-ben merült fel újra, amikor megalakult a Községi Kultúrbizottság. A bizottság által kiadott felhívás szerint elsősorban helytörténeti kiállításra várnak a községgel vagy a vármegyével kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat ugyanúgy, mint népművészeti vagy történeti anyagot. Fontos elem, hogy az összegyűjtött emlékek bemutatásának helyszíneként a vár freskós dísztermét jelölték ki. A felhívás nyomán bekerült dokumentumokat, tárgyakat még a polgári iskolában helyezték el. A múzeum helyiségeit csak 1951 elején jelölte ki a helyi tanács. A Nádasdy Ferenc Múzeum végül a vár dísztermében, ill. a hozzá csatlakozó négy szobában kezdte meg.

A múzeum kiállítóterei jelenleg a sárvári ötszögletű vár három emeleti szárnyán, ill. tornyában közel 1300 négyzetméteren látogathatók. A tájékozódást nemcsak feliratok segítik, hanem hangos vezető is, melynek segítségével képet kaphatunk a vár történetéről, a díszteremről, a freskókról, és természetesen az állandó kiállítás összes egységéről.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.