Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Balatonfüred Jókai Mór Emlékház

Balatonfüred Jókai Mór Emlékház

Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll.

A Balatonfüred Jókai Mór Emlékház weboldala: http://kultura.balatonfured.hu/jokai-emlekhaz/

A Balatonfüred Jókai Mór Emlékház címe: Veszprém megye, Balatonfüred, Honvéd u. 1.

Az Emlékház elérhetősége:

  • Levélcím: 8230 – Balatonfüred, Honvéd u. 1.
  • GPS: 47.615401, 21.333765
  • Tel: +36 (87) 950-876 (2. mellék)
  • email: jokaiemlekhaz @ furedkult.hu

A Balatonfüred Jókai Mór Emlékház nyitva tartása

Nyitva tartás: Szerda – Vasárnap 10:00-18:00

Csoportokat (előzetes bejelentkezés alapján) nyitva tartási időn kívül is fogadnak. Májustól-június közepéig tartó osztálykirándulások ideje alatt a csoportokat csak előzetes bejelentés alapján tudjuk fogadni!

Belépő felnőtteknek:  1300 HUF

Belépő diákoknak: 650 HUF

Belépő nyugdíjasoknak: 650 HUF

Belépő családoknak (2 felnőtt + 2 gyermek): 3000 HUF/ család

A Jókai Mór Emlékház Emlékház története

Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A koraeklektikus stílusban épült nyaraló 1870 őszén még nem volt teljesen készen, de Jókaiék már az év nyarán birtokba vették. Déli verandája felett kőbábos mellszobrokkal díszített teraszról lehetett gyönyörködni a Balaton és Tihany felé nyíló kilátásban. A bejárat előtt látható Flóra szobrot valószínűleg az épület későbbi tulajdonosa helyezte el.

Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt.
Jókai felesége halála után 1889 elején eladta a villát Michelini János veszprémi gabonakereskedőnek. A Jókay család 1908-ban visszavásárolta a nyaralót. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára az épületben megnyitották az ország egyetlen Jókai Emlékmúzeumát. 1992-től minden év májusában, az író halálának évfordulóján a Jókai Napok rendezvénysorozattal emlékeznek rá tisztelői.

A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként, az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit, felidézve a szellemi miliőt, bepillantást engedve a család füredi mindennapjaiba. Ugyanúgy megtalálható itt Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, mint felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.

 

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.