Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Noszvaj Gazdaház Tájház

Noszvaj Gazdaház Tájház

A jómódú, földműves család kő falazatú házát 1889-ben építették két testvér két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két patkát látunk, melyeken szabad tűzön főztek.

A Noszvaj Gazdaház Tájház weboldala: http://noszvaj.hu/latnivalok/nevezetessegek/43-gazdahaz.html

A Noszvaj Gazdaház Tájház címe: 3325 Noszvaj, Deák F. út 40.

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 3325 Noszvaj, Deák F. út 40.
  • Gondnok: Czinkéné Szűcs Krisztina
  • További információ: konyvtar@noszvaj.hu
  • Tel: +36 (36) 463-006

A Noszvaj Gazdaház Tájház nyitva tartása

Téli nyitva tartás: OKTÓBER 15- MÁRCIUS 15: ZÁRVA

Belépőjegy: 400 Ft Diákoknak, nyugdíjasoknak és Noszvaj-kártyával rendelkezőknek: 200 Ft. Családi jegy (2 felnőtt és 2-4 gyermek): 1000 Ft.

Nyári nyitva tartás: március 16. – október 14.
kedd -vasárnap 15.00 – 18.00

hétfő: szünnap

A Noszvaj Gazdaház Tájház története

A helyi népi építészetet tükröző műemléképület 1889-ben épült ház, díszes kapuoszlopok, kőkeretes ablakok, rácsosajtó, (verebce) szabadkéményes konyha. “tisztaszoba” festett bútorokkal (saroklóca, almárium, élesláda). Helytörténeti kiállítás: A XIX. sz. végének helyi lakberendezési módja, háztartási eszközök, a “háti” készítés bemutatása, fényképek, feliratok.

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvár főzés csínját-bínját is.

A Heves Megyei Múzeumi Szervezet eredeti állapotába rendbe hozva múzeumi kiállítóhelyként rendezte be a noszvaji tájházat és nyitotta meg a látogatók előtt 1976-ban. Az épület mind külsőségében, mind belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életéről, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják.

A jómódú, földműves család kő falazatú házát 1889-ben építették két testvér két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két patkát látunk, melyeken szabad tűzön főztek. A háznak két véghomlokzata közül az utcait kék festékkel színezték, falisávokkal, zsalugáterekkel díszítették és oromzatán hármas szellőző alatt az építés évszáma: 1889 látszik. Kőkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó – a verebce – a bükkaljai nép építkezés tipikus vonásai, amelyek a nemesi kastélyok, kúriák formai jegyeire emlékeztetnek.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.