Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Recski Népművészeti Tájház

Recski Népművészeti Tájház

A Recski Tájház weboldala:

A Recski Tájház címe: 3245 Recsk, Kossuth L. út 118.

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 3245 Recsk, Kossuth L. út 118.
  • Telefon: (+36 36) 478 444 (nyitva tartási időben)

A Recski Tájház nyitva tartása

hétfőtől péntekig: 12:00-16:00 -ig

Előzetes bejelentés esetén hétvégén és ünnepnapokon is látogatható!  Bejelentkezni a (+36 36) 478 395-ös telefonszámon lehet.

A Recski Tájház története

A Kossuth út 118. szám alatt 1965-ben rendezték be a pitvarkonyhából és előszobából álló Népművészeti tájházat, melyet 1997-ben az illetékes minisztérium műemléki védelem alá vont. Nemcsak a térség, hanem az ország egyik legkorábbi ilyen jellegű tájháza a recski.

A hagyományos falusi élet kellékei mellett hamisítatlan hangulatot áraszt a búbos kemence. A recski tájház egész évben látogatható, a Tájak Korok Múzeumok külön ismertető füzete segíti az eligazodást.
1910-ben épült szalagtelken, fésűs beépítésű. a telket gazdái a falu építkezési szokásainak megfelelően építették be, de alkalmazkodtak a telek szokatlanul nagy méreteihez (ez volt a legnagyobb porta Recsken). Megépítették a telek bal oldalára a lakóházat, a ház mögé, a vele egy vonalban gazdasági építmények kerültek (sertésól, istálló, magtár). Darabos kőfalazat, szarufás-torokgerendás nyeregtető hódfarkú cseréppel fedve. Meszelt véghomlokzatán két ablak kihajló tokkal , könyöklőpárkánnyal. Udvari homlokzata hattengelyes, az eredetileg három lakóhelyiség és a búzás ház, „hambár” nyílásaival. Tornác, kilencfejezetes faoszloppal, a bejárat előtt magasan elhelyezett lécráccsal.
A lakóház tehát szinte eredeti formában megmaradt, ezért külsején alig kellett változtatni. Az utcára néző véghomlokzat egykor díszesebb lehetett. A faoszlopos tornácot Bódi virág Ignác faragta.
A tájház Hevesi Háziipari Szövetkezet fenntartásában működik.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.