Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Inám mézfesztivál

Inám mézfesztivál

Inám Szlovákiában, Besztercebánya megyében, a nagykürtösi járásban található település. Balassagyarmattól 15km, Honttól 25km, egyébként 2km-re van a határtól a település.

Inám természeti elhelyezkedése kitűnő helyet biztosít a méhészek és méhek számára is.

Sok szeretettel köszöntjük Önt Inámban a mézfesztivál falujában. A mézfesztivál első ízben 2000. szeptember 1-jén és 2-án került megrendezésre és az óta egyre többen látogatnak el az ország különböző pontjairól.

A rendezvény célja a méz és méhészet népszerűsítése.
Visszaemlékezve az első mézfesztiválra csodás emlékek törnek elő, visszaemlékezünk településünkön tevékenykedő Sőtér Kálmánra, a méhész szakemberre, akinek emléktábláját, ami a községháza falán található ebben az évben leplezték le.
A rendezvényt nagy érdeklődés követte már az első pillanatoktól számítva.

Szent Ambrus – méhészek védőszentje

Szent Ambrus (340-397) milánói püspök, latin nyelvű egyházi író, költő. Még nem volt megkeresztelte, amikor kissé szokatlan módon püspökké választották.

A legenda szerint – amely nyomán később a méhészek védőszentjévé lett – Ambrust még csecsemőkorában egy méhraj zúgta körül, amint a ház udvarán pihent. A méhek rátelepedtek a bölcsőjére, s teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak, mintha csak szőlőfürt lett volna, amelyből a méhek nektárt szívnak. Anyja rémülten kiáltott föl: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! De a kicsi Ambrust egyetlen méhecske sem szúrta meg és semmi baja sem esett. Édesanyja jóslata pedig bevált: a gyermekből valóban nagy ember, püspök, és remek szónok lett, ezért is nevezték őt mézajkú prédikátornak.

Sőtér Kálmán

Sőtér (Schrinff) Kálmán 1834. október 11-én Csúzon született. Apja az esztergomi káptalan birtokán gazdatiszt volt. A gimnáziumot Nagyszombatban fejezte be. Esztergomban teológiát hallgatott, 1855-ben azonban kilépett, és Scitovszky esztergomi érsek gazdasági írnoka, fogalmazója, gazdasági intézője lett.

Tizenhat év szolgálat után, nyugalomba vonulva, Inámban telepedett le.

Inám mézfesztivál programok

  • Méhészeti szakmai előadások
  • Mézkirálynő és udvarhölgy választás
  • Méz és méhészet
  • Mézverseny
  • Kulturális műsorok
  • Játszóház

A bejegyzés alapja: http://www.dolinka.org/hu/ Inám Község Önkormányzata

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.