Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IV. Csákberényi Rétesfesztivál 2015

IV. Csákberényi Rétesfesztivál 2015

A rétesfesztivál időpontja: 2015. május 1., péntek 9.00

A rétesfesztivál helyszíne: Fejér megye, Csákberény, Művelődési ház

A IV. Csákberényi Rétesfesztivál 2015 programja

09.00-14.00. Rétes fesztivál megnyitó: Csákberény művelődési ház nagyterem

Gyúrás, keverés, aprítás, sütés-főzés, „tekeredés”, „kemencézés”…kóstolgatás…

15.00 Májusfaállítás

15.30. Pálinkaverseny eredményhirdetés

16.00. Rétes fesztivál eredményhirdetés

17.00 A Magyar Állami Népi Együttes táncosainak műsora

18.00 Máglyagyújtás

  • Egész nap: Gyerekprogramok
  • Kézművesek, Fejér megyei termelők
  • „Rétesteszt” felsős általános iskolásoknak és középiskolásoknak

Várjuk a lelkes csapatok jelentkezését!

Versenykiírás:

A verseny időpontja. 2015 május 1. péntek.

A verseny célja a rétes készítés ötszáz éves magyarországi hagyományainak bemutatása és megőrzése.

A versenyző csapatoknak a rétes készítés minden munkafázisát a helyszínen kell bemutatniuk.

A versenyre 5 fős csapatok nevezhetnek. Maximum 10 csapat nevezésére van lehetőség.

A nevezéseket a retes@csakbereny.hu e-mail címre kell elküldeni. (csapat neve, tagok nevei, elérhetőség)

A csapatoknak minimum 3 kg lisztből kell rétest készíteni.

A verseny helyszíne: Csákberény művelődési ház

A rendezők által biztosított eszközök:

Székek:4db / csapat

Asztalok:2db / csapat

5 csapatonként egy 3 égőfejes gáztűzhely

Ipari elektromos sütő

Minden csapatnak legalább egy, a kijelölt sütőbe illő sütőlemez

Ivóvíz

Alapanyagról és felszerelésről a csapatoknak kell gondoskodni!

Terítő, dagasztó edény, liszt, töltelék anyagok, kések, vágódeszka, cukor, porcukor, zsír, olaj, egyéb edények, stb.

Kérjük a csapatokat, hogy alaposan készüljenek fel az eszközökkel, mert a helyszínen már nem lesz módunk pótolni a hiányzó anyagokat!

A helyszín berendezése szerint a csapatok helyét sorsolással jelöljük ki.

Kizárólag a helyszíni segítők illetékesek a következőkben:

A sütés a készítés sorrendjében, a sütésfelügyelő vezetésével történik:

A versenyművek kisütését a helyszínen, ipari elektromos sütőben végezzük szakképzett segítőkkel.

A rétesek értékelése három kategóriában történik:

1.Hagyományos ízesítésű édes rétesek

2.Hagyományos ízesítésű sós rétesek

3.Különleges rétesek

Kategóriánként 1. -, 2. -, 3.-díj kerül kiosztásra.

A díjakhoz a rendezvény szponzorai által felajánlott ajándékok kapcsolódhatnak.

A kész réteseket a zsűri elé az alábbiak szerint kérjük feltálalni:

Hagyományos rétes kategóriák: egy-két szelet kisült rétes az alapvető íz hatást nem befolyásoló, minimális mennyiségű kiegészítő felhasználásával feltálalva. (pl.: porcukor)

Öntetes rétes csak a különlegesség kategóriában elfogadható.

Különlegesség esetén bármilyen kiegészítő megengedett.

A versenyző csapatoknak szigorúan tilos:

– Bármely előre elkészített alapanyag használata, pl. előre elkészített tészta, vagy töltelék.

– Ételszínezék használata.

Kóstolójegy:

A látogatóknak lehetőségük lesz kóstolójegy vásárlására 250 Ft/jegy áron.

A kóstolójegy egy 10 cm-es szelet rétesre beváltható. (forrás:csakbereny.hu)

 

A bejegyzés alapja: http://www.csakbereny.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.