Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

V. Tirpák Fesztivál 2017

V. Tirpák Fesztivál 2017

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán, a Kossuth téren. A megszokott és új programokkal, finom ételekkel várjuk a kedves érdeklődőket! Hagyományos ételek – sztrapacska, lapcsánka, töltött káposzta – mellett elkészítik nagymama csülkös bablevesét.

A böllérfesztivál időpontja: 2017. szeptember 23-24.

A böllérfesztivál helyszíne: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megye, Nyíregyháza, Kossuth tér

A V. Tirpák Fesztivál 2017 programja

2017. szeptember 23, szombat

10:00 Népi ízek találkozója

19:00 I Love Retro Party

  • DJ Náksi (Soho Party DJ Set)
  • Betty Love
  • Ámokfutók
  • Kefír (V-Tech)
  • Csordás Tibi (Fiesta)

21:20 Dr. Alban

2017. szeptember 24, vasárnap

10:00 II. Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokság

16:00 Laci Betyár vigadója kinyitja kapuit

 

A V. Tirpák Fesztivál 2017 ismertetése

Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre beköltöztek és létrehozták a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A főként Szlovákiából származó népcsoport hagyományait és életmódját bemutató gasztronómiai fesztiválon egyszerű alapanyagokból készített tirpák ételeket kóstolhatnak meg jegy ellenében a látogatók – mondta Ulrich Attila alpolgármester az eseményt bemutató sajtótájékoztatón.

Szombaton és vasárnap a város főterén több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyományőrző egyesület készíti el saját speciális vagy újragondolt tirpák népi ételeit. A vendégek közel negyvenféle ételből válogathatnak, megkóstolhatják többek között a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirás galuskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt és a tirpák tarhonyát is. Szóval egy biztos, senki sem fog üres gyomorral távozni.

A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok egyaránt beszállnak majd, az ételeket szakmai zsűri értékeli.

Azok se maradnak éhen, akik édes ízekre vágynak. A városnapokon ezer adag szilvás lepénnyel lepik meg a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói a nyíregyháziakat, akik tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, különböző ízesítésű réteseket, fánkot, rácsos almást, kemencés kalácsot, hájas tésztát és tökös bélest is kóstolhatnak a fesztiválon.
Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét civil szervezet szakácsai mintegy ötezer adag ételt készítenek majd el. Lesz csülkös bableves, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, túrós, almás és meggyes rétes, valamint mákos kalács is.

A két nap alatt bemutatkoznak a pálinkalovagrendek és számos pálinkafőzde is, lesznek koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók, megismerhetik a látogatók a Nyíregyházi Települési Értéktárat és a postás utazó kiállítást, a szív világnapja alkalmából pedig szűréseket és tanácsadást tartanak a Jósa András Oktatókórház szakemberei.

Szombaton este a retro zene lesz a főszerepben. Soho Party DJ szettel érkezik DJ Náksi és vele Betty Love, de fellép az Ámokfutók is. Az este sztárvendége a svéd fogorvosból lett énekes, Dr. Alban lesz. (MTI; Torony)

 

A bejegyzés alapja: plakát

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XXII. Kevi Juhászfesztivál 2022

XXII. Kevi Juhászfesztivál 2022 A Kevi Juhászfesztivál sok szeretettel várja a kisvárosi színvonalas gasztro-kulturális szabadtéri rendezvé...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.