Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban 2014

XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban 2014

“Avagy lovagi játékok Nagy Lajos király udvarában”. Diósgyőr várában Nagy Lajos udvartartása hamisítatlan középkori hangulattal várja a látogatókat. A várárokban délelőtt 11 órától és délután 4 órától Nagy Lajos király lovagi tornája kínál látnivalót. A középkori városkában és a piactéren korabeli figurák, jelmezes szereplők forgataga, a korhű fogadókban és borozókban illatozó pecsenyék és hűs italok csábítanak kóstolóra. A magyar történelmi hagyományőrző rendezvény több száz jelmezes szereplővel kihagyhatatlan élményt kínál valamennyi korosztálynak, az egész családnak!

A középkori forgatag időpontja: 2014. augusztus 16-17.

A középkori forgatag helyszíne: Borsod megye, Miskolc, Diósgyőri vár

A XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban 2014 programja

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között.

A vár magasba törő romjai a Szinva-patak völgyéből felmagasodó szikladombon emelkednek. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, és különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása.

Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát „a királynék vára”-ként.

Diósgyőr várának fénykorát, a XIV. századot idézi fel a kétnapos rendezvény. Nagy Lajos kedvenc várában délelőtt és délután látványos lovagi torna zajlik. A középkori forgatagban kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodnak a mesteremberek.

Hogy az aprónépek se unatkozzanak, szórakoztatásukra a király Vadaskertjéből vadakat hozat. Megéhezvén, megszomjazván látogatóink helyet foglalhatnak a fogadóban, ahol középkori étkek és fenséges nedűk várják a betérőket.

A Középkori Forgatag elvarázsolja és visszarepíti vendégeinket a múltba!

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XXII. Kevi Juhászfesztivál 2022

XXII. Kevi Juhászfesztivál 2022 A Kevi Juhászfesztivál sok szeretettel várja a kisvárosi színvonalas gasztro-kulturális szabadtéri rendezvé...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.