Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban 2014

XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban 2014

“Avagy lovagi játékok Nagy Lajos király udvarában”. Diósgyőr várában Nagy Lajos udvartartása hamisítatlan középkori hangulattal várja a látogatókat. A várárokban délelőtt 11 órától és délután 4 órától Nagy Lajos király lovagi tornája kínál látnivalót. A középkori városkában és a piactéren korabeli figurák, jelmezes szereplők forgataga, a korhű fogadókban és borozókban illatozó pecsenyék és hűs italok csábítanak kóstolóra. A magyar történelmi hagyományőrző rendezvény több száz jelmezes szereplővel kihagyhatatlan élményt kínál valamennyi korosztálynak, az egész családnak!

A középkori forgatag időpontja: 2014. augusztus 16-17.

A középkori forgatag helyszíne: Borsod megye, Miskolc, Diósgyőri vár

A XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban 2014 programja

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között.

A vár magasba törő romjai a Szinva-patak völgyéből felmagasodó szikladombon emelkednek. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, és különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása.

Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát „a királynék vára”-ként.

Diósgyőr várának fénykorát, a XIV. századot idézi fel a kétnapos rendezvény. Nagy Lajos kedvenc várában délelőtt és délután látványos lovagi torna zajlik. A középkori forgatagban kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodnak a mesteremberek.

Hogy az aprónépek se unatkozzanak, szórakoztatásukra a király Vadaskertjéből vadakat hozat. Megéhezvén, megszomjazván látogatóink helyet foglalhatnak a fogadóban, ahol középkori étkek és fenséges nedűk várják a betérőket.

A Középkori Forgatag elvarázsolja és visszarepíti vendégeinket a múltba!

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021 Minden ami jazz, pop, funky és világzene Székesfehérvár belvárosában, három napon át, két színpadon. ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.