Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XVIII. Aratónap és 16. Kakaspörköltfőző verseny

XVIII. Aratónap és 16. Kakaspörköltfőző verseny

2015-ben Jászapátin 18. alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos ARATÓNAP, és ennek keretében a 16. KAKASPÖRKÖLT FŐZŐVERSENY.

Az aratónap időpontja: 2015. július 11. (szombat)

Az aratónap helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Jászapáti, jászszentandrási úton álló tájház előtti téren (Jászapáti 2000 Mg. Zrt. I. központja)

A XVIII. Aratónap és 16. Kakaspörköltfőző verseny programja

7.30 Gyülekező a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. előtti parkolójában (Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre utca 4-6.)

8.00 Indulás külön autóbusszal a Tanyamúzeumhoz (a rendezvény helyszínére) Kakaspörkölt főzőverseny

7.00 A versenyzők elhelyezkedése a főzéshez

8.00 Tűzgyújtás Hagyományos kézi aratás, cséplés

8.00 Aratópárok elhelyezkedése a színpad előtt, aratópálinka elfogyasztása Indulás az aratás helyszínére korhű öltözetben, eszközökkel, lovas kocsival, lovas kísérettel. Az aratópárokat a Muskátli Népdalkör kíséri. Aratóreggeli elfogyasztása, aratóeszközök bemutatása.

Színpad

9.00 Megnyitó

11.00 – 15.00 Kulturális műsor Fehér Akác Népdalkör – Jászfényszaru Herédi Népdalkör Jászfelsőszentgyörgyi Népdalkör Jászjákóhalmi Népdalkör Muskátli Népdalkör – Jászapáti Jásztánc Alapítvány csoportjai (Hétszínvirág, Százszorszép és Kökörcsin Táncegyüttesek) Bíró-Sipos Karina – az Origo énekes-frontembere

12.00 Kakaspörkölt kóstolás

13.00 Főzőverseny értékelése (kóstoló és zsűrizés értékes díjakkal)

13.30 Kakasszépségverseny eredményhirdetése

14.00 Rajzverseny eredményhirdetése

15.00 Tombolasorsolás értékes nyereményekkel

Tanyamúzeumban és udvarában

10.30 Tárlatvezetés a Vándorfy János Honismereti Szakkör tagjaival a Tanyamúzeumban

10.30 – 14.00 “Játszóháza sátorban” a Kerekudvar csapatával, népi játszótér.

Egyéb helyszínen

10.00 – 15.00 Íjászbemutató és népi játékok a Pusztai Íjászokkal

8.00 – 15.00 Farkas László kiállítása, mezőgazdasági eszközök, muzeális gépek bemutatója

Egész nap látogatható programok

Rajzverseny alkotások kiállítása. Helyi kézműves termékek kiállítása és vására, játszóház, népi játszótér, jászsági sütemények kóstolója, „Nagyrédei Szőlők” Borforgalmazó Kft. egész napos borkóstolója, kenyérlángos, kürtőskalács, vattacukor, élőállat simogató, gépbemutató.

2015-ben Jászapátin 18. alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos ARATÓNAP, és ennek keretében a 16. KAKASPÖRKÖLT FŐZŐVERSENY. A Jászapátiak Baráti Egyesülete immáron tizennyolcadik alkalommal rendezi meg az Aratónapot Jászapáti határában, a jászszentandrási úton álló tájház előtti téren (Jászapáti 2000 Mg. Zrt. I. központja). Az Aratónap programjában minden évben nagy szerepet kap a hagyományos kézi aratási szokások, aratási eszközök bemutatása. A szervezők garantálják, hogy idén sem fog senki unatkozni, kicsik és nagyok egyaránt színes programok közül csemegézhetnek. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény egész napos lesz, ahol többek között játszóház, folklór műsor, borkóstoló, tombolasorsolás, népi játszótér, íjászat és kézműves foglalkozás nyújt szórakozást a kilátogatóknak. Hagyományos jászsági sütemény kóstoló, kürtőskalács, régi gépek bemutatója és eszem-iszom várja az érdeklődőket. Természetesen nem maradhat el a kakaspörköltfőző verseny sem, ahol kiderül, hogy a tűzgyújtást követően ki készíti el a legízletesebb falatokat a baromfiudvar ékességéből. Kakaspörkölt főzőink négy kategóriában méretik meg tudásukat, de az aratónapi rajzverseny, kakasszépségverseny eredményhirdetésére is sor kerül. Aratónap célja a hagyományok ápolásán túl az, hogy a fiatalok megismerjék nagyanyáink, nagyapáink hogyan gyűjtötték be a gabonát, az életet adó kenyérhez.

Pontos helyszín: Jászapáti 2000 Mg. Zrt. I. központja (Jászszentandrási út)

Belépő: A rendezvény látogatása ingyenes!

Információ: Mihályi Mónika 30/600-4818 E-mail: jabe@freemail.hu Honlap: www.jabe.hu / www.aratonap.hu

Program  A rendezvényt eső esetén is megrendezésre kerül! A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A bejegyzés alapja: megküldött program


Fesztivál

Márton Napi Sokadalom Szeged 2021

Márton Napi Sokadalom Szeged 2021 Márton Napi Sokadalom 2021 Szegeden. Első alkalommal szervezünk egy tematikus programot a Bárkán, amely a...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.