Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Pájsli leves recept (sváb savanyú leves)

Pájsli leves recept (sváb savanyú leves)

Régi sváb, főként disznóvágáskor készített étel receptje. Nos, ez is egy nagyon megosztó étel. Van aki rajong érte, van aki utálja – középút nem nagyon létezik, ha szalontüdőről – más néven pájsliról – van szó. Nálunk anyu szokott készíteni, mert Ő nagyon szerette. Az apu már kevésbé, csak a szaftját. A tüdőt és szívet nem ette meg belőle. Ezért anyu mindig úgy főzte, hogy hús is került bele. Én sem vagyok oda a tüdőért, a szívet még csak-csak megeszem, és én is valójában a mártásért és a zsömlegombócért szeretem. Úgyhogy maradtam a családi hagyománynál és az én változatomba is került hús.
Amiért még szerintem kevesen készítik, az az időigényessége és munkaigényessége. Nem egy instant kaja, az biztos!

A Pájsli leves receptjének hozzávalói

  • 1 fél tüdő,
  • 1 szív,
  • 40 dkg lapocka,
  • 5 db babérlevél,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 csapott teáskanál só,
  • 8-10 szem egészbors.

A pájsli mártás hozzávalói

  • 5 evőkanál olaj vagy ennyinek megfelelő zsír,
  • 4 evőkanál liszt,
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor,
  • 1 csapott evőkanál mustár,
  • 1 kisebb-közepes fej vöröshagyma,
  • 1 nagy gerezd fokhagyma,
  • 1 mokkáskanál 20%-os ecet,
  • 1/4 citrom leve és héja,
  • lehelletnyi őrölt bors,
  • 1 babérlevél,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 kisüvegnyi kapribogyó.
A zsömlegombóchoz:
  • személyenként 12 dkg liszt,
  • személyenként 3/4 zsömle,
  • só, 25 dkg lisztenként 1 tojás,
  • kevés olaj a zsömlekockák megpirításához,
  • és aki szereti bele: 1 csokor petrezselyemzöld.

Pájsli leves elkészítése

A belsőségeket és a húst alaposan megmostam, aztán feltettem főni az ízesített vízbe. Méghozzá úgy, hogy a tüdőre tettem 2 kistányért. Tehát akkora nagy fazékba tegyük főni, hogy elférjen benne a kistányér, mert a tüdő különben följön a víz felszínére. A húsdarabot is a tányér tetejére tettem. Fedő alatt hagytam főni kis lángon 2 órát. Nagyon puha lett, könnyű volt eltávolítani a tüdőből a hörgőket. Tehát ha megfőttek a húsok, kivesszük őket egy deszkára és a tüdőből kiszedegetjük a hörgőket. Én olyan szívet kaptam a hentesnél, hogy szét volt nyitva és ki volt tisztítva a nagy erektől, tehát a szívvel nem volt dolgom, csak szeletelni kellett. Tehát ha megvagyunk a  tisztítással, akkor a húsokat vékony csíkokra szeleteljük és félretesszük. Elkészítjük a mártást. Az olajon meg karamellizáltam a cukrot, aztán félrehúztam a tűzről. hogy kissé lehűljön az olaj. Mikor már hűlt egy kicsit, belekevertem a lereszelt vörös- és fokhagymát és kissé megfuttattam visszatéve a tűzre az olajban. Végül a lisztet is belekevertem és rántást készítettem belőle. Apránként felengedtem a húsok főzővizével. Ha nem lenne szép sima, botmixerrel krémesítsük, én is így tettem. Ízesítettem a mártást mustárral, babérlevéllel, ecettel, a citrommal, borssal és kapribogyóval. Kóstolgassuk, mert ez is tipikusan egy olyan étel, hogy minden hozzávaló belekerülése után nem árt megízlelni, mert a jó mártás az ízesítőanyagok tökéletes harmóniájával érhető el. És az kóstolások nélkül nem megy.

Legvégül hőkiegyenlítéssel a tejfölt is hozzáadtam és hagytam felforrni. Körülbelül 10-15 percig hagytam főni, hogy az ízek összeálljanak tökéletesen. Ekkor beletettem a mártásba a húsdarabokat és még egyszer hagytam felforrni. A kapribogyó el is hagyható de én imádom, és ebben az ételben is nagyon jó szerintem.
A zsömlegombócot készítsük el az alatt az idő alatt, míg a húsok főnek.

 

A recept alapja, kép: http://szellemafazekban.blogspot.hu/2010/12/szalontudo-savanyu-tudo-pajsli.html

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.