Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat

Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat

Az Öreg-tavi Nagy Halászat Tatán megrendezett három napos „halas fesztivál”, melyet 2001 óta október közepén rendez meg a Tatai Mezőgazdasági Zrt. Partner rendezvények: Tatai Patara, Víz, zene, virág fesztivál, Tatai Vadlúd Sokadalom.

Az Öreg-tavi Nagy Halászat név már az 1900-as évek elején is felbukkan a híradásokban, jól érzékeltetve azt, hogy a tó lehalászatát mindig is megkülönböztetett figyelem kísérte, s nem csak a halászok részéről. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, s ez a hagyomány elevenedik fel 2001 óta. A rendezvény fő motívumát adó víz-hal-halászat-természet gondolatkör szervesen kapcsolódik Tata egyéb eseményeihez, hagyományaihoz.

Lehetőséget nyújt a tóhoz kapcsolódó természet és környezetvédelmi ismeretek átadására, éppúgy, mint a múlt halászati tárgyi emlékeinek, elfeledett kézműves szakmai fogásainak (nádverés, hálókötés) bemutatásához. Hozzájárul a város turisztikai vonzerejének és a látványosságok számának növeléséhez.

A halas fesztivál fő attrakciója az országban elsőként és a mai napig egyedüliként itt látható látványhalászat, mely 400 méteres húzóhálós kerítéssel kerül lebonyolításra. Az egész napot betöltő halászat, a halválogatás, halvásár alkalmas arra, hogy közelből mutassa be a halászok nehéz fizikai munkáját annak minden szépségével együtt. A tájjellegű és az ország egészének halas gasztronómiáját átfogó halétel-bemutató és halvásár széles keresztmetszetét adja a halételeknek azzal együtt, hogy az ország minden részét reprezentáló tájegységi hal specialitásokat halfőző bajnokok főztjeként ízlelhetik meg a fesztiválra kilátogatók.

A fesztivál keretében a halászat és gasztronómia mellett kulturális programok zajlanak zenekarok, hagyományőrző néptánc együttesek közreműködésével.

A Öreg-tavi Nagy Halászat programja

A rendezvény a tatai vár, az Öreg-tó és az Esterházy-kastély környezetében kerül lebonyolításra, melyek Tata legkiemelkedőbb pontjai. A rendezvény fő attrakciója az országban egyedülálló, 400 méteres húzóhálóval történő látványhalászat. Az egész napot betöltő program alkalmas arra, hogy közelről mutassa meg a halászok nehéz fizikai munkáját. Az esemény mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző, nádból készített halászkunyhó, mely csak a tatai Öreg-tóban folytatott halászat tevékenységére volt jellemző. A fesztivált végigkíséri az ország egészének halas gasztronómiáját felvonultató halfőzés és vásár, ahol a különböző specialitásokat is megízlelhetik az idelátogatók.

 

A bejegyzés alapja:

  • http://www.fesztivalkalauz.hu/index.php/option/naptar/task/details/faz/23670
  • http://www.oregtavinagyhalaszat.hu/
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Tatai_%C3%96reg-tavi_Nagy_Hal%C3%A1szat
  • Tatai Öreg-Tó képek, kép galéria

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.