Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XII. Múzeumok Éjszakája 2014 június 21

XII. Múzeumok Éjszakája 2014

A XII. Múzeumok Éjszakája 2014 időpontja: 2014 június 21.

A XII. Múzeumok Éjszakája 2014 helyszínei: Budapest Baja Balassagyarmat Balatonszárszó Báta Békéscsaba Budakeszi Cegléd Debrecen Dég Dunaújváros Ebes Eger Érd Esztergom Fertőd Fonyód Gödöllő Gyöngyös Győr Hajdúsámson Hajdúszoboszló Hajós Herend Hódmezővásárhely Kaposvár Kecskemét Kehidakustány Keszthely Kiskunfélegyháza Kislőd Kisvárda Körmend Kunszentmárton Mezőkövesd Miskolc Monor Mór Nádasladány Nagycenk Nagykanizsa Ozora Pákozd Pannonhalma Párkány Pásztó Pécel Pécs Poroszló Püspökladány Putnok Rudabánya Salgótarján Simontornya Sopron Százhalombatta Szécsény Szeged Székesfehérvár Szekszárd Szenna Szentendre Szolnok Szombathely Tápiószele
Tata Tatabánya Tiszavasvári Túrkeve Vác Vásárosnamény Veszprém Zalaegerszeg Zirc Zsámbék

Ezen a napon országos szinten több száz helyszínen tartanak programokat. Az események és rendezvények kezdési időpontja a helyszíntől függően változhat. Budapest területén egységes karszalaggal látogatható az összes résztvevő múzeum.

A fővárosban immáron tizenegyedik, vidéki városainkban kilencedik alkalommal látogathatjuk az éjszaka leple alatt azokat az intézményeket, melyek régmúlt korok hangulatát adják vissza, vagy a művészet szépségével varázsolnak el bennünket. A Szent Iván napjához igazodó eseményen azonban nem csak múzeumainkat látogathatjuk a szokatlan időpontban, hanem állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok, kulturális központok is helyet kapnak a programsorozatban, így mindenki ízlésének és érdeklődési körének választhatja ki azt a helyszínt, ahol jól érzi magát a Múzeumok Éjszakáján.

A rendezvény évek óta nagy népszerűségnek örvend, hiszen mi más is lehetne kellemesebb egy forró nyári nap éjszakáján, mint hódolni a történelem, a művészetek és a velük összekapcsolható értékek nyújtotta látványosságoknak. Fedezze fel otthona környékén azokat a gyűjteményeket, melyek eddig még ismeretlenek voltak az Ön számára, vagy válasszon a színes programkínálatból érdeklődési körének megfelelően!

Természetesen a különlegességek sem hiányozhatnak majd idén sem a Múzeumok Éjszakájáról, így rendezvényhelyszíntől függően mindenki talál olyan élményt, ami felejtetlenné teszi majd számára ezt az éjszakát. Ne hagyja ki idén sem a méltán híres és kedvelt kulturális programok sorát!

A XII. Múzeumok Éjszakája 2014 programja

Pár programajánló a 12. Múzeumok éjszakájára.

A Múzeumok éjszakája 2014. évi rendezvényeiről a muzej.hu honlapon tájékozódhat. A kínálat bőséges. Csak Szentendrén 30 helyszínen várják az érdeklődőket. Az ismert múzeumokon kívül más helyszínek is látogathatók, pl. Budapesten a Játékszerek anno kiállítóterem, a Műegyetem központi könyvtára, a Ráday utcában éjfélig kulturális fesztivál, de Csepelen éjfélig óránként indul bunkertúra, a Gyermekvasút hajnali 01 óráig közlekedik. Szintén 01 óráig tekinthető meg a MÁV Bp. Keleti pu-i műhelyében a különleges vasúti műszaki bemutató, továbbá az utasellátás jelenéről és múltjáról szóló tárlat.

Pécsett éjfélig tartanak a különleges múzeumi programok, de a Klimó Könyvtárban is lesznek rendkívüli vezetések. Zalaegerszegen a Göcseji Skanzen éjjel egyig lesz nyitva. Hatvanban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban 22,30-kor indul az utolsó vezetés. Esztergomban a Duna Múzeum, Szentesen a Koszta József Múzeum, Győrött a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum éjfélig tart nyitva. Éjfélig hallgathatók előadások Érden a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében és Gyöngyösön a Mátra Múzeumban. 23 óráig várja a látogatókat Nagykanizsán a vasúti fűtőház és a Thúry György Múzeum, Tatán a Kuny Domokos Múzeum, Zsámbékon a Földi Telepítésű Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma. Szegeden a Móra Ferenc Múzeum éjjel egyig várja a látogatókat, előny, ha valaki fekete macska figurát visz magával. Az Oroszlány melletti majki kamalduli remeteségben 22 óráig gyertyafényes meglepetésekkel várják a látogatókat. A garadna-völgyi Őskohótól 23 órakor indul az utolsó kisvonat Lillafüreden át Miskolcra.

Több helyen lesz Szent Iván éji tűzgyújtás, Vaján a Vay Ádám Múzeum kertjében 21,45-kor, Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban pl. 22 órakor. Neszmélyen hajnali négyig várja a látogatókat a Hajóskanzen! Szolnokon a Tabáni Tájház előtt csillagvizsgálás hajnali ötig!

 

 

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.