Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szent Miklós Vízimalom Mohács

Szent Miklós Vízimalom Mohács

A Szent Miklós Vízimalom weboldala: http://www.patakmalom.hu/

A Szent Miklós Vízimalom címe: A műemlék megközelíthető az M6 autópálya 173. lehajtójáról Sombereken át Mohács felé haladva,
vagy az 56-os főútvonal 44. és 45. kilométere között Somberek felé letérve. Kerékpárút (az 56-os főút mentén) Lánycsóktól Mohácson át Bár határáig vezet. A II. Lajos emlékműnél Somberek felé letérve a malom öt perc tekerésre van. Autóbusszal a …- Pécs-Mohács- Bátaszék-… buszok legtöbbjével egészen a II. Lajos emlékműig lehet utazni. Ettől a megállótól a malom ugyancsak 1,2 kilométerre, azaz sétálva 20 percre van.
GPS: N 46° 2,453′ E 18° 40,624′

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 7700 Mohács, Liliom u. 18.
  • Telefon: (+36 20) 411 4474
  • Email: patakmalom@gmail.com

A malombemutatás (idegenvezetés) ára:  400 Ft / fő , gyerekeknek 300 Ft/fő.

  • a XVIII. századi vízimalom megtekintését, idegenvezetéssel (a gépezetet igyekszünk működés köben bemutatni),
  • mohácsi malom- és őrléstörténeti kiállítás látogatását,
  • az 1920-ból származó mészégető kemence bemutatását.

Szeretettel várjuk óvodás, iskolás csoportok jelentkezését is. Ha nem autóval érkeznek, a malom Mohácsról másfél órás sétával, vagy 30 percnyi kerékpározással kényelmesen megközelíthető.

A Szent Miklós Vízimalom Múzeum nyitva tartása

Mohács vízimalma egyelőre előzetes bejelentkezés alapján látogatható. (20/411-44-74, vagy e-mail: patakmalom@gmail.com)

A Szent Miklós Vízimalom története

A Csele-völgyi malmok első írásos említése 1331-ből való. Ekkor Csele és Mohács községek népei versengtek egymással malmuk, halastavaik és erdeik használati joga miatt.

A törökdúlás alatt a környék teljesen elnéptelenedett, a falvak elpusztultak, de érdekes, hogy a malmokról maradt fenn adat. Bizonyosan tudjuk, hogy 1591-ben Mohácson négy patakmalom teljesített szolgálatot S mivel századokkal később is ennyi volt, feltételezhetjük, hogy ugyanazon létesítményekről van szó.

A legközelebbi említés 1721-ből való. Ezen irat felsorolja mind a négy cselei vízimalmot, a tulajdonosok megjelölésével. Kiderül, a mi malmunkat és az azt követőeket is kivétel nélkül szerb gazdák birtokolták. Nagy a valószínűsége, hogy a malmokat a XVII. század végén betelepült tehetős szerb kereskedőcsaládok (Popovics, Deszpenity, Demetrovity, Brkity) építették újjá azokat.

A XVIII. század derekán a köznyelv, tulajdonosa, Vaszilije Popvics után Vászó malomnak hívta.

Az 1827. áprilisában kelt irat nagyon értékes információkat rejt, hiszen elárulja a város összes cselei malmának tulajdonosai mellett az üzemek főbb paramétereit is.

E szerint Észak felől haladva a malmok tulajdonosai: Stájevits Ferenc, Gyurok Miát(Orbán Mátyás), Janics Miát és Kersits Pál.

Manapság már a malom puszta elnevezése sem egyszerű, hiszen míg a XIX. században „felsőmalomnak” nevezik, a mai köznyelv „sombereki úti”, vagy “Heréb” malomnak hívja.

Korábban a tulajdonos családok után Popovics, Stájevits, Kresztics, Fleischmann, Freund és Brkics malom volt. Azt már az írott forrásokból tudjuk, hogy a malmot, tulajdonosai Heréb János és neje 1930-ban vásárolták Brkics Páltól. A jelenlegi tulajdonos, Mohácsi Bugarszki Norbert és családja, Heréb János leszármazottjaitól vásárolta meg 2007-nyarán.
(A kép Mórócz Sándor gyűjteményéből való)

A tulajdonosok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a közel 300 éves fennállásának nagy részében a város legbefolyásosabb kereskedőcsaládjai birtokolták. Előbb tehetős szerb kereskedők, majd 1844-től zsidók. E sort megszakítva lett tulajdonos az 1. világháború után a Heréb család.

A malom fennállása alatt folyamatosan a birtok középső részén helyezkedett el. E birtok a 20. század elején több hektár kiterjedésű volt és magában foglalta a völgy szinte teljes szélességét. Az államosítás során a földterületek kikerültek a család kezeléséből. A malomtól délre és északra lévő földek üzemszerű mezőgazdasági termelésbe vétettek. A ’70-es évek végén a malommal szomszédos területen víztározót létesítettek. A 2007-ben bekövetkezett tulajdonosváltás idejére a birtok egyetlen hektárnyira zsugorodott.

Az ingatlanon a kutatások szerint négy épület állt.

A bejegyzés alapja: http://www.patakmalom.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.