Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szécsény Országos kirakodóvásár 2024. június 24.

Szécsény Országos kirakodóvásár 2024. június 24.

A szécsényi országos kirakodóvásár megtartására évtizedek óta általában a hónap negyedik hétfőjén kerül sor Szécsény városban, viszont figyelembe kell venni az egyházi év „mozgó” ünnepeit is. (Húsvét hétfő, Pünkösd hétfő.)

A Szécsény kirakodóvásár időpontja: 2024. június 24., hétfő, a hónap negyedik hétfőjén, júniusi szécsényi vásár

A kirakodóvásár helye: Nógrád megye, Szécsény, Várkert Kis út felőli bejárati rész

A vásár rendezője: Szécsény Város Önkormányzata

Szécsény Város kirakodóvásárának 2024. évi Vásárnaptára

Részletesen: Szécsényi országos kirakodóvásár 2024-es vásárnaptára.

 

Szécsényben 2021-ben 9 vásárt tartanak. Jelenleg az állatvásárt felfüggesztették, csak kirakodóvásárt tartanak.

Szécsény Város Önkormányzat Képviselő-testülete új helyszínt jelölt ki az Országos kirakodó vásárok számára, mert az eddig megszokott helyen építkezési munkák kezdődtek. Az új helyszín: a Várkert Kis út felőli bejárati része. Az első érintett vásár időpontja: március 25. hétfő.

Szécsényt 1229-ben még csak falunak említik. A XIV. század elején azonban már túlnőtt a környező helységeken, mezővárosi jelleget öltött, vásárai voltak, amelyeket 1330-ban már forgalmasaknak mondanak, 1327-ben már malmát is említik.

A XIX. század elején Balassagyarmat, Szécsény és Losonc fejlődését tekintve nem igazán különbözött egymástól. Mindhárom városban híres vásárokat tartottak, többek közt a hegyvidék és az alföld árui itt cseréltek gazdát.

1920. június 4-én Versailles-ban a trianoni palotában aláírták a békeszerződést. Ennek értelmében az Ipoly lett hazánk és Csehszlovákia között a határ. A trianoni döntés súlyosan érintette Szécsényt. A helyi vásárok látogatóinak a felét elvesztette. Észak felé szinte megbénult a kereskedelem, nagymértékben csökkent a közlekedés.

A bejegyzés alapja: Önkormányzati rendelet, https://drive.google.com/file/d/1OxYAyX3YQhzO_lZae0oqQIUMnbPicRRR/view?fbclid=IwAR3ufKmPQ3hzyKVCMRoI4PzPK-NCElcLdnkVGcy1GAiDg6nR-t_qn2ZqIIE

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.