Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Márton-napi Újbor Ünnep 2014 Monor

Márton-napi Újbor Ünnep 2014 Monor

A Márton-nap időpontja: 2014. november 15.

A Márton-nap helyszíne: Pest megye, Monor, Monori Művelődési Ház

A Márton-napi Újbor Ünnep 2014 Monor ismertetése, programja

Hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezzük újbor ünnepünket, hogy szőlősgazdáink bemutathassák alkotásaikat, elbeszélgethessünk, hogy milyen is volt az év a szőlő és a borok szempontjából.
A jó borok mellé természetesen most is libalakoma párosul majd. A hagyományos Márton-napi programon túl, rendezvényünk keretében borrendi tagot avatunk. Helyszín: Monori Művelődési Központ

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

 

 

A bejegyzés alapja: http://www.strazsaborrend.hu

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.