Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Varsány Tájház Falumúzeum

Varsány Tájház Falumúzeum

A Falumúzeum a Dózsa György út 24. sz. alatt található. Az ó-faluban régi építészeti stílust tükröző paraszt házak állnak, ezek egyikében került kialakításra a Falumúzeum.

A Varsányi Tájház weboldala: http://www.varsany.hu/index.php/falumuzeum

A Kiskörei Tájház címe: 3178, Varsány, Dózsa György út 24.

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 3178, Varsány, Dózsa György út 24.
  • Tel: +36 (32) 387-387

A Varsányi Tájház nyitva tartása

Bejelentkezés: +36 (32) 387-387 vagy  +36 (70) 932 4423

A Varsányi Falumúzeum története

A Falumúzeum a Dózsa György út 24. sz. alatt található. Az ó-faluban régi építészeti stílust tükröző paraszt házak állnak, ezek egyikében került kialakításra a Falumúzeum. Ez az épület egyedül álló, nincs több ilyen elrendezésben a településünkön Az épület 1895-ben épült, utolsó tulajdonosa, Szép Erzsébet (Bözsi néni) 1997-ben Varsány Község Önkormányzatának ajándékozta. Az önkormányzat vállalta az épület karbantartását és 2000. évben felújította.
Az állandó kiállítás bemutatja az itt lakó emberek életmódját, használati tárgyait, szokásait. A berendezés nagy része Bözsi néni hagyatéka, de a településen élők adományaival is bővült.

A múzeum bemutatása – elrendezése, berendezése, használati tárgyai Szent György naphoz kapcsolódó szokások – Borkóstolás Varsányi palóc értékek – népdalok – mesék ( Andris bácsi, Margit néni) – népi játékok bemutatása (csutkababa, csuhé) Helyi kézművesek munkái – bőrözés – gyöngyfűzés – hímzés – népviseletbe öltözés Kukorica pattogtatása

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.