Dél-Alföldi Rétesfesztivál 2015
A méltán híres mórahalmi fürdő szomszédságában, kulturált környezetben, idén is megnyitjuk a Rétesek Utcáját. A tavalyi 60 féle rétesnél is szélesebb választékkal, színes programokkal, még több látni-, és kóstolni valóval várjuk hagyománnyá avanzsált Rétes-fesztiválunkon Mórahalmon.
A rétesfesztivál időpontja: 2015. július 3-5.
A rétesfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Mórahalom, mórahalmi fürdő
A Dél-Alföldi Rétesfesztivál 2015 programja, ismertetése
A méltán híres mórahalmi fürdő szomszédságában, kulturált környezetben, idén is megnyitjuk a Rétesek Utcáját. A tavalyi 60 féle rétesnél is szélesebb választékkal, színes programokkal, még több látni-, és kóstolni valóval várjuk hagyománnyá avanzsált Rétes-fesztiválunkon Mórahalmon.
A rétes és mesterei
Pénteken a rétes készítő vállalkozások mesterei mérik össze tudásukat, a zsűri kiválasztja az idei év legkitűnőbb Dél-alföldi csemegéit. A nagyközönség pénteken déltől ellenőrizheti a hivatott szakértők döntéseit, dúskálhat a rétesmesterek remekei között. Egész hétvégén kifogyhatatlanul, a végtelenül nyújtott rétesek között válogathatnak. Eközben a rétes készítők szívesen válaszolnak az otthoni süteménykészítéssel kapcsolatos kérdésekre is.
Ne csak egyen, süssön is!
Aki elegendő kurázsit érez magában, megmutathatja tudását a szombat délelőtt kezdődő rétes készítési versenyen, ahol a korábbi évek „bajnokai” várják az új kihívókat és a régi versenytársakat!
Jelentkezéseket június 25-ig fogadunk!
Jószolgálat
A tavalyi fesztivál vasárnapján készített óriás rétes kinyúlt a rendezvény sátor árnyat adó ponyvája alól, az idei még hosszabb lesz! A rekordrétessel a szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztályának csöppnyi betegeinek kezelését támogatjuk, hogy nagyra nőve ők is megkóstolhassák a magyar rétes készítés remekeit.
A kisült óriásrétes 100 forintos szeleteinek megvásárlásával Ön is támogatóvá válik.
Jöjjön és élvezze velünk az életet!
Nálunk sosem fogy ki a jókedv és a rétes!
Rétes receptek
Burgonyás túrós rétes
Hozzávalók: 2 csomag réteslap (kész), 1 kg túró, 1 kg főtt burgonya, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 8 dl tej, citromhéj, 20 dkg kockacukor, 8 dkg porcukor, 10 dkg vaj. Elkészítés: Félkész réteslapokat előkészítjük. A tölteléket elkészítjük, főtt burgonyát, tehéntúrót átdolgozzuk tejjel, vajjal, cukorral, citromhéjjal, mazsolával fűszerezzük, majd egész tojásokat kettéveszünk, és fehérjét felverve a töltelékhez tesszük. Ezzel töltjük meg a réteseket, forró sütőben ropogósra sütjük. A tálalása vaníliás cukorral megszórva, melegen történik.
Csokoládés rétes 1.
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 10 dkg csokoládé, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg mandula, 10 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl tej. Elkészítés: A lisztet 1 dl hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet a reszelt csokoládéval felforraljuk, s ha forr, belekeverjük a lisztes tejet, és tűzre téve felforraljuk. Krémmé főzzük, majd kihűtjük. Közben a vajat a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a megőrölt mandulát, végül keményre felvert tojáshabbal lazítjuk, és óvatosan belekeverjük a csokoládékrémet. Ezzel a keverékkel töltjük az előkészített rétestésztát, majd az ismert módon feltekerjük és megsütjük.
Debreceni gesztenyés béles
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 30 dkg gesztenyepüré, 10 dkg dió, 50 dkg meggy vagy szilva, 6 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 cl rum. Elkészítés: A kimagozott és rumban megáztatott gyümölcsöt belekeverjük a burgonyanyomón áttört gesztenyepürébe, hozzáadjuk a darált diót és a zsemlemorzsát. A rétestésztát a szokásosnál vastagabbra nyújtjuk, vagy több rétegben egymásra helyezzük, vajjal meglocsoljuk. Ráhalmozzuk a tölteléket, feltekerjük, tetejét vajjal kenjük és megsütjük.
Dunántúli burkolt rétes
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 40 dkg babapiskóta, 30 dkg porcukor, 10 dkg sárgabarackíz, 1 dl rum, 4 dkg vaj. Elkészítés: Ledaráljuk a babapiskótát, elkeverjük a porcukorral, a barackízzel és a rummal. A rétestésztára egy sorban, egymástól kétujjnyira kis halmocskákat rakunk a keverékből és felgöngyöljük. A halmocskák közötti részeket lenyomkodjuk. Kevés olvasztott vajjal meglocsolva, az ismert módon sütjük. Tálalásnál 2-3 halmocskánként felszeleteljük, és porcukorral meghintjük. Meleg puncsmártást kínálunk hozzá.
A bejegyzés alapja: http://www.retesfesztival.com/