XV. Nemzetközi Böllérverseny 2016
A böllérverseny időpontja: 2016. január 16. 06.00-20.00
A böllérverseny helyszíne: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Napkor, Napkorona Udvarház
A Napkorona Udvarház címe: 4552 Napkor, külterület 0187/111 hrsz. (Kállói út)
GPS: 47.9389 | 21.8707
A XV. Nemzetközi Böllérverseny 2016 programja
Verseny: Hagyományos mangalica házi feldolgozása
– Csapatmunka minősítés (marketing)
– Böllérmunka minősítés
– Húselőkészítés füstölésre, hűtésre
Húsfeldolgozás, disznótoros készítmények;
– toroskáposzta
– hurka-kolbász
– fogópálinka
– forralt bor minősítés
Versenyfeltételek:
– Nevezési díj: 30.000.- Ft, illetve lehetőség szerint különdíj felajánlása, melyet a zsűri ítél oda.
– A nevezési díjat 2016. január 11-ig, mely időpont egyben a nevezés határideje is a Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület 68800099-11113993 Szabolcs Tak.Szöv. számlaszámára kell átutalni „böllérverseny nevezési díj” megnevezéssel.
– A csapatok egységesen 10 belépőjegyet (karszalagot) kapnak. Amennyiben a csapat létszáma nagyobb, úgy lehetőség van előre megvásárolni a belépőjegyeket. A rendezvény napján a területre már csak karszalaggal lehet belépni.
– A hozott sertés marhalevéllel, állategészségügyi bizonyítvánnyal, – állatorvosi igazolással és azonosítható fülszámmal legyen ellátva, valamint a Mangalica Szövetség tanúsítványával.
– A versenyt, a feldolgozást a jelenlegi jogszabályok és a szakma szabályai alapján kell végezni!
– Csak nyomáscsökkentővel ellátott perzselők, gázpalackok használhatóak!
– A gázelvétel fokozása céljából a gázpalackok melegítése tilos.
– Csak elkábított állatot lehet elvéreztetni (3 percen belül). A mangalica sertés kábítása 630 – 730 óra között folyamatos.
– A bontás után elvégzett vizsgálatot (Trichinella tesztet) követően lehet a készítményekből fogyasztani.
– A keletkezett veszélyes hulladékot (bélgarnitúrák, szem, fülkivágás, papucs stb.) zsákba össze kell gyűjteni és a verseny ideje alatt ATEV megsemmisítésre át kell adni.
– Az állatok feldolgozása során maradéktalanul be kell tartani az élelmiszer higiéniai előírásokat.
– A csapatok a késztermékek kóstoltatása során kötelesek betartani a közegészségügyi és élelmiszer higiéniai előírásokat. A kóstoltatás kizárólag egyszer használatos eszközökkel történhet.
– A csapatok kizárólag a helyszínen készített késztermékeket kóstoltathatják!
– A csapatok a versenyen készített ételeket kereskedelmi forgalomba hozhatják, kizárólag a szervezők által egységesen 500.-Ft-ért értékesített gasztrojegy ellenében. Az adagok árát a gasztrojegy egységárához viszonyítva kell meghatározni, pl: 1 adag toroskáposzta 1 gasztrojegy, 1 adag kolbász 2 gasztrojegy stb. Az árakat és az adagok mennyiségét a csapatok saját megítélésük szerint alakítják. A rendezvény végén a gasztrojegyek beváltásra kerülnek a szervezőnél számla ellenében, mely összegből 30 % a szervezőt illeti meg.
A helyszínen biztosítjuk az alábbiakat;
– víz
– Mangalica napi áron (650Ft/kg + Áfa)
– 230 V csatlakozási lehetőség
Minden versenyző saját maga biztosítja: sátrat és egyéb eszközöket, felszereléseket.
Sátrakat és egyéb felszereléseket 2016. január 13-tól legkésőbb2016. január 15-ig (péntek) a helyszínre kell vinni és elhelyezni. Az őrzésről gondoskodunk.
Díjak:
– közönségdíj a legnépszerűbb csapatnak
– a böllérek legjobbja
– a legjobb hurka
– a legjobb toros
– a legjobb kolbász
– a legjobb fogópálinka
– a legjobb forralt bor
Támba Miklós
Rendezvény főszervezője
A bejegyzés alapja: http://www.bollerversenynapkor.hu/