Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

123. Tolkien Nap 2015-ös programja

123. Tolkien Nap 2015-ös programja

A Tolkien nap időpontja: 2015. január 3. 9:00 – 18:30

A Tolkien nap helyszíne: Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház

A Magyar Tolkien Társaság az elmúlt tizenegy év hagyományaihoz méltóan, “Egy Rég Várt Utazás” címmel nagyszabású  rendezvénysorozatot szervez J. R. R. Tolkien 123. születésnapja és a hamarosan a mozikba kerülő „A hobbit” film harmadik része előtt tisztelegve.
 

123. Tolkien Nap 2015-ös részletes programja

Színházterem (Földszint)

08:45-11:30 | A hobbit – Smaug pusztasága bővített változatának vetítése. A vetítésre jegyet vásárolni nem, csak a Tolkien Kvíz kitöltésével nyerni lehet. Tolkien Kvíz

12:00-13:00 | Tudnak-e repülni a balrogok? – Talányok és rejtélyek Tolkien világában (Füzessy Tamás)

13:00-14:30 | Backstage és werk – Beszélgetés Haraszti Marcellel, a WETA magyar munkatársával A hobbit filmek kulisszatitkairól

14:30-16:00 | Tolkien titka – Középfölde mint mitológiai rendszer (Füzessy Tamás)

16:00-17:30 | “A hobbit mint film” – Beszélgetés Szirmai Gergővel, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztőjével

17:30-18:30 | A Tolkien Tribute Band előadása

Kávéház (1. emelet)

10:00-11:00 | A régmúlt története – Ilúvatar Gyermekeinek ébredésétől a Gyűrűháborúig (Rákos-Zichy Johanna)

11:00-12:00 | Középfölde nyelvei (Rácsai Róbert)

12:00-13:00 | Melkor szolgái – sötét oldal útjai és titkai (Kaszab Zsuzsanna)

13:00-14:00 | Bombadil Toma története (Orthmayr Flóra)

14:00-15:00 | Fegyverek, haditechnika és hadviselés Középföldén (Tóth Gergely)

15:00-16:00 | Másodteremtés: Tolkien legkülönösebb esztétikai és teológiai koncepciója (Tarcsay Tibor)

16:00-17:30 | Szerelem, család és szexualitás Tolkien világában (Füzessy Tamás)

17:30-18:30 | Sárkányok Tolkien műveiben (Hollósi Györgyi)

Kisterem(alagsor)

10:00-10:30 | Tündérek és más apróságok – Mesék 6-99 éves korig  (Varga-Fogarasi Szilvia)

10:30-11:50 | Shadow of Mordor számítógépes játékbemutató

12:00-13:00 | Kapuk Középfölde világába – tolkieni számítógépes- és társasjátékok (Varga Zsolt)

13:00-14:00 | Északi germán források Tolkien műveiben (Deák Adri)

14:00-14:30 | Tündérek és más apróságok 2. – Mesék 6-99 éves korig (Nagy Enikő)

14:30- 15:00 | Tolkien Dalpályázat – díjátadó

Tűnt Játék Kis Háza – gyerekprogramok (1. emelet)

10:00-17.30 | Folyamatosan

◊ Társasjátékok Középfölde hangulatban

◊ Kalandozások Középföldén: állomásos vetélkedő, ízelítő a gyerektábor hangulatából, nyereményekkel

◊ Tolkien Madarai: a Magyar Madártani Egyesület ismeretterjesztő foglalkozása

◊ Totyogós játszóház a legkisebbeknek

Népek Csarnoka (földszint és emelet)

A Népek Csarnokában amellett, hogy kipróbálhatod A Gyűrűk Ura és A hobbit témájú társasjátékokat, kézzelfogható emléket szerezhetsz és vihetsz magaddal a Tolkien Napról.

10:00-17:30 | Folyamatosan

◊ Próbára teheted a kézügyességed figurafestés terén, az elkészült művet természetesen hazaviheted.
◊ Fotózkodhatsz a rendezvényen megjelenő tündékkel, hobbitokkal, törpökkel, sőt, ruháikat felöltve Te is egy lehetsz közülük.
◊ Ha hosszú a hajad, igénybe veheted tünde hölgyeink szolgáltatásait egy hajfonás erejéig. Új frizuráddal könnyedén elvegyülsz majd a tömegben.
◊ A rendezvényről emléklapot vihetsz haza, melyre a neved tengwarral, a tündék írásával vagy certhasszal, a törpök rúnáival írjuk fel.
“Mi fán terem az MTT?” Kötetlen beszélgetés a Magyar Tolkien Társaság tagjaival és szimpatizánsaival.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A programok között 10 perces szünetek vannak!

 

Tolkien Nap Gyerekprogramok

Nem csak a felnőtteknek, a lurkóknak is változatos programokkal készülünk: 10:00-tól egészen 17:30-ig várjuk a Középföldére vágyó gyerekeket.

Kézműves foglalkozásainkon szárnyalni fog a kreativitás: WC-papír gurigából rohani lovak készülnek, a sárkányok alapanyaga a gyurma, a rajzmesterek pedig elfoglalhatják magukat a színezős asztalkánál.

Gyermekeknek szóló társasjátékokkal várjuk a kicsiket: a logikai és memóriajátékok Középfölde hangulatában próbálhattok ki.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából a “Tolkien madarai” ismeretterjesztő pont és játszóház áll a kicsik rendelkezésére.

A “Kalandozások Középföldén” interaktív játék, ahol a különböző állomásokon végighaladva játékosan ismerkedünk meg Középfölde világával, nevezetes helyszíneivel. Az épületen belül kijelölt állomásokon zsetonokat lehet nyerni, amikért cserébe később izgalmas nyereményekre lehet szert tenni.

10:00-kor Varga-Fogarasi Szilvia Tündérek és más apróságok című interaktív meséjét monda el a Kisteremben, 14:00-kor pedig Nagy Enikővel folytatódnak a mesék ugyanitt. 6-99 éves korig csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Hallgassátok meg őket, ha izgalmas meséket akartok hallani!

Gyertek, jó móka lesz!

123. Tolkien Nap 2015-ös ismertetése

A rendezvénysorozat csúcspontjaként 2015-ben is egész napos programmal ünnepeljük Tolkien professzor születésnapját. A Gyűrűk Urából ismert Egy Rég Várt Ünnepély (Long Expected Party/LEP) – az elmúlt években Tolkien Nap néven – keretében mostanra több ezer rajongó és érdeklődő válhatott részesévé a Középfölde lenyűgöző világát egy teljes napra Budapestre varázsoló változatos előadásoknak és programoknak.

A Tolkien Nap idei vendégei többek közt A Gyűrűk Ura és A hobbit filmek digitális effektusait készítő új-zélandi Weta magyar munkatársai, valamint Szirmai Gergő, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztője lesznek.

A rendezvény legjavát most is az ismeretterjesztő előadások adják. A 11 témát a facebook-oldalunkon meghirdetett előzetes szavazás eredménye alapján állítottuk össze. A témák előreláthatólag:

 • Középfölde mint mitológiai rendszer
 • A balrogok szárnya és egyéb rejtélyek Tolkien világában
 • Középfölde nyelvei
 • Középfölde növény és állatvilága, biológiai alapjai
 • Sárkányok Tolkien műveiben
 • Fegyverek, haditechnika és hadviselés Középföldén
 • Bombadil Toma története
 • A régmúlt története – Ilúvatar Gyermekeinek ébredésétől a Gyűrűháborúig
 • Szerelem, család és szexualitás Tolkien világában
 • Másodteremtés – Tolkien legkülönösebb teológiai és esztétikai koncepciója
 • Melkor szolgái – a sötét oldal útjai és titkai

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a termekben zajló előadásokra, beszélgetésekre több résztvevő kíváncsi, mint amennyit a terem kapacitása megenged. Ezért érdemes kitölteni az elő regisztrációs űrlapunkat, mivel így biztos lehetsz benne, hogy minden, általad látogatni kívánt programon lesz helyed, mi pedig a résztvevők számának megfelelően tudunk további jegyeket kiadni.

A professzor 123. születésnapja alkalmából 2015. január 3-án, szombaton ismét egész napos közös ünnepléssel, filmvetítésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, vásárral, színpadi produkciókkal, társasjátékokkal, családi és gyermekprogramokkal várunk minden érdeklődőt az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A rendezvény ideje alatt az Uránia Nemzeti Filmszínházba költözik a Középfölde Vásár, a Magyarországon elérhető, Tolkiennel kapcsolatos termékek legjava – könyvek, filmek, játékok, ékszerek, filmes relikviák, ajándéktárgyak (pólók, bögrék, kulcstartók, mappák, könyvjelzők, stb.). A Vásár termékei előrendelhetők, hogy mindenképp hozzájuss a kedvenc termékedhez a megfelelő színben és méretben! 🙂

A Tolkien Napon különleges, egyetlen egyszeri vetítés formájában megtekinthető lesz “A hobbit” filmtrilógia második részének bővített változata. A vetítés 8:45-kor kezdődik a földszinti színházteremben. A filmre jegy előre nem váltható, a Tolkien Kvíz kitöltésével lehet jegyet nyerni. A játék január 2. 13 óráig tart vagy amíg a jegyek el nem fogynak. Érdemes játszani, hiszen az első 400 kitöltő, aki 75%-os vagy annál jobb eredményt ér el, biztosan részt vehet a vetítésen.

A Népek Csarnokában, azaz a földszinti és emeleti helyszíneinken egész napos interaktív ismeretterjesztő programokon lehet részt venni. Nem csak A Gyűrűk Ura és A hobbit témájú társasjátékokkal – Hobbit, Quest for Middle Earth, Green Dragon – játszhatnak látogatóink, hanem kézzelfogható emlékeket beszerezhetnek:  kipróbálhatják magukat figurafestésben, fotózkodhatnak jelmezesekkel, hajmestereink tünde módra fonják a hajakat, írásszakértőink pedig tünde vagy törpeírással készült emléklapot ajándékoznak. A “Mi fán terem az MTT?” helyszínén önkénteseinknek lehet beszélgetni, akik szívesen elmesélik, mi is az a Magyar Tolkien Társaság, és miért jó a részésének lenni.

A rendezvény zárásaként 18.45-kor fáklyás felvonulás indul a Múzeumkertbe, ahol rövid megemlékezés után koccintunk a Professzor emlékére. Részletek a felvonulásról >>

A Tolkien Nap alatt büfé várja megéhező vendégeinket, ahol középföldei fantázianevű étkeket lehet vásárolni.

Az alábbi linkeken megtekinthetők a tavalyi és tavalyelőtti rendezvénysorozatról készült képek, válogatott cikkek, illetve videó.

A belépőjegy: 500 Ft. (A Tolkien Vásár és a kisebb programok látogatásához nem kell belépőjegyet vásárolni.)

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Belvárosi Borünnep 2020 Debrecen

Belvárosi Borünnep 2020 Debrecen Belvárosi Borünnep 2020-ban. Nyárindító baráti koccintások, idilli hangulat a környező fák gondoskodó ölel...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .