IV. Csákberényi Rétesfesztivál 2015
A rétesfesztivál időpontja: 2015. május 1., péntek 9.00
A rétesfesztivál helyszíne: Fejér megye, Csákberény, Művelődési ház
A IV. Csákberényi Rétesfesztivál 2015 programja
09.00-14.00. Rétes fesztivál megnyitó: Csákberény művelődési ház nagyterem
Gyúrás, keverés, aprítás, sütés-főzés, „tekeredés”, „kemencézés”…kóstolgatás…
15.00 Májusfaállítás
15.30. Pálinkaverseny eredményhirdetés
16.00. Rétes fesztivál eredményhirdetés
17.00 A Magyar Állami Népi Együttes táncosainak műsora
18.00 Máglyagyújtás
- Egész nap: Gyerekprogramok
- Kézművesek, Fejér megyei termelők
- „Rétesteszt” felsős általános iskolásoknak és középiskolásoknak
Várjuk a lelkes csapatok jelentkezését!
Versenykiírás:
A verseny időpontja. 2015 május 1. péntek.
A verseny célja a rétes készítés ötszáz éves magyarországi hagyományainak bemutatása és megőrzése.
A versenyző csapatoknak a rétes készítés minden munkafázisát a helyszínen kell bemutatniuk.
A versenyre 5 fős csapatok nevezhetnek. Maximum 10 csapat nevezésére van lehetőség.
A nevezéseket a retes@csakbereny.hu e-mail címre kell elküldeni. (csapat neve, tagok nevei, elérhetőség)
A csapatoknak minimum 3 kg lisztből kell rétest készíteni.
A verseny helyszíne: Csákberény művelődési ház
A rendezők által biztosított eszközök:
Székek:4db / csapat
Asztalok:2db / csapat
5 csapatonként egy 3 égőfejes gáztűzhely
Ipari elektromos sütő
Minden csapatnak legalább egy, a kijelölt sütőbe illő sütőlemez
Ivóvíz
Alapanyagról és felszerelésről a csapatoknak kell gondoskodni!
Terítő, dagasztó edény, liszt, töltelék anyagok, kések, vágódeszka, cukor, porcukor, zsír, olaj, egyéb edények, stb.
Kérjük a csapatokat, hogy alaposan készüljenek fel az eszközökkel, mert a helyszínen már nem lesz módunk pótolni a hiányzó anyagokat!
A helyszín berendezése szerint a csapatok helyét sorsolással jelöljük ki.
Kizárólag a helyszíni segítők illetékesek a következőkben:
A sütés a készítés sorrendjében, a sütésfelügyelő vezetésével történik:
A versenyművek kisütését a helyszínen, ipari elektromos sütőben végezzük szakképzett segítőkkel.
A rétesek értékelése három kategóriában történik:
1.Hagyományos ízesítésű édes rétesek
2.Hagyományos ízesítésű sós rétesek
3.Különleges rétesek
Kategóriánként 1. -, 2. -, 3.-díj kerül kiosztásra.
A díjakhoz a rendezvény szponzorai által felajánlott ajándékok kapcsolódhatnak.
A kész réteseket a zsűri elé az alábbiak szerint kérjük feltálalni:
Hagyományos rétes kategóriák: egy-két szelet kisült rétes az alapvető íz hatást nem befolyásoló, minimális mennyiségű kiegészítő felhasználásával feltálalva. (pl.: porcukor)
Öntetes rétes csak a különlegesség kategóriában elfogadható.
Különlegesség esetén bármilyen kiegészítő megengedett.
A versenyző csapatoknak szigorúan tilos:
– Bármely előre elkészített alapanyag használata, pl. előre elkészített tészta, vagy töltelék.
– Ételszínezék használata.
Kóstolójegy:
A látogatóknak lehetőségük lesz kóstolójegy vásárlására 250 Ft/jegy áron.
A kóstolójegy egy 10 cm-es szelet rétesre beváltható. (forrás:csakbereny.hu)
A bejegyzés alapja: http://www.csakbereny.hu/