Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IV. Furmint Február 2020

IV. Furmint Február 2020

Hamarosan újra Furmint Február Miskolc. Ezúttal új helyszínen, a Városháza dísztermében szerveződik a város legelegánsabb sétáló kóstolója, melyre 2020-ban is legalább félszáz borászt várunk kiváló furmintjaikkal.

A borfesztivál időpontja: 2020. február 7., péntek, 17:00–23:00

A borfesztivál helyszíne: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc, Városháza díszterme

A IV. Furmint Február 2020 programja, ismertetése

Miskolc legelegánsabb boros programja a Furmint Február sétáló kóstoló ezévben újra a Városháza Dísztermében. Kihagyhatatlan alkalom! 2020. február 7-én pénteken légy ott! 🙂 Nem fogod megbánni! Tokaj-hegyalja legkülönlegesebb furmintjait kóstolhatod és kilenc vezető miskolci étterem ínyencségeiből falatozhatsz! Jegyrendelés:

Hamarosan újra Furmint Február Miskolc. Ezúttal új helyszínen, a Városháza dísztermében szerveződik a város legelegánsabb sétáló kóstolója, melyre 2020-ban is legalább félszáz borászt várunk kiváló furmintjaikkal. A finom falatokról a Miskolci Gasztro Klaszter nívós vendéglátóhelyei gondoskodnak! Jegyek elővételben már válthatók a www.furmintfebruarmiskolc.hu oldalon.

Néhány borászat a 2019-es Furmint Február kiállítóiból

Szent Tamás Pincészet

A történet 14 millió évvel ezelőtt kezdődött. Vulkáni tevékenységnek köszönhetően különleges geológiai képződmények alakultak ki. A termőhely különleges ásványi anyag tartalma lehetővé teszi, hogy itt készüljenek el a világ legjobb fehérborai.

A vulkáni tevékenységek körülményeitől függően eltérő alapkőzetek alakultak ki. A riolit, andezit, dácit, közepes és kemény tufák repedéseit sok helyen agyagásványok töltik ki. A terület gazdag zeolitban, bentonitban és kaolinban. Mindez együttesen eredményezi a mádi borok összetéveszthetetlen ásványos karakterét.

1500-as évek – A Szepsy család az 1500-as évektől készít borokat a Tokaji borvidéken. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője és főborásza ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász.

Péter Pincészet

„…mikor meglátom a Tokaji hegyeket”
Tokaj-Hegyalja kiváló adottságú dűlőin gondozzuk szőlőnket. Ez a vidék nekünk otthon, ahová nap mint nap hazatérünk. Ismerünk minden göröngyöt, erős kézzel és féltő gondoskodással válogatjuk a legtöbbet ígérő gyümölcsöt.
Ez nemcsak egy táj a sok közül: ez a nap melege, a levegő mozgása, az ég áldása, erő és hit. Generációk jelenléte a szőlőben, sorok közötti bolyongás.

Az öt hektáros területen termesztett fajtáink helyettünk mesélnek a Tokaji hegyekről. S a tőkéket, ha kérdeznénk, azt mondanák: itt mindig más-más illatot hoz a szél, és köveken sütkérező gyík is akad. A tőkén várakozó gyümölcs nagyra nő: benne van szél, eső, napfény s ígéret. Öt hektáron osztozunk, mi és a természet.

Patricius Borház

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

Karádi-Berger Borászat

„Egy régi vincellérházat vásároltunk Erdőbényén, mely valamikor a Szirmay uradalomhoz tartozott, Később borkereskedők lakták. Utolsó tulajdonosa az Erdélyből idetelepült örmény kereskedő Azbej Gyula családja volt.

Lassan haladtunk a felújítással, – néhány évig a budapesti romkocsmák hangulatát idézte a patinás épület – így csak 2014-15-ben egy EU pályázatból fejeződött be az épület felújítása, ekkor alakult ki a három funkció szerinti felosztás: az épület hátsó részében kapott helyet a feldolgozó, elől a polgári hangulatú nagy szobákban rendeztük be a 20-25 fő befogadására alkalmas kóstolóhelyiséget, középen pedig két szobás apartmant alakítottunk ki, ami két pár vagy két család kényelmes szállásául szolgál…”

Paulay Borház és Vendégház

Léteznek olyan épületek, amelyek már ránézésre többre hivatottak, mint társaik. Pont ilyen Paluay Ede (1836-1894) neves Nemzeti Színház igazgató, drámaíró, műfordító, dráma pedagógus szülőháza; amely Tokaj történelmi városmagjában, a Hajdú köz 11. szám alatt található. A ház az 1700-as években épült, az évszázadok során többször bővítették illetve átépítették. Az 1950-es években a Csíki család tulajdonába került, majd két generációval később, 2010-ben elhatároztuk, hogy egy családi borászatot hozunk benne létre. 2011 májusában elkezdtük a ház teljes körű felújítását. A munkálatok során célunk volt, hogy a ház eredeti jellegét megőrizzük, a mai kor igényeinek megfelelő korszerűsítés mellett…

Orosz Gábor Pincészet és Vendégház

„Családomban évszázados hagyomány köt a Tokaji szőlőkhöz és borhoz. Apai ágon a felmenőim több generáció óta vincellérek voltak, és Mád határában saját szőlőterületekkel is rendelkeztek. Édesapámnak sajnos ez nem adatott meg, mivel az államosítással elvették a mi földjeinket is, ennek ellenére ő is a Tokaji bort választotta hivatásának – még ha ezt sokáig nem is tehette saját birtokán. Apróbb területeink azonban a kommunizmus alatt is megmaradtak, így saját fogyasztásra mindig készítettünk bort néhány hordóval…

Szőlőterületeim Mádon, történelmi első és másodosztályú dűlőkben, igen változatos talajokon fekszenek. 7,8 hektáron termő szőlő valamint 6,7 hektáron parlag található, mely betelepítésre vár. Ez adja az alapot az itt termő három fő hegyaljai fajta, a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály számára, hogy egyedi komplexitású, változatos kézműves borokat készíthessek belőlük, melyek magukon viselik a vulkáni talaj ásványosságát és a terroir jellegzetességeit…”

Tokaj-Oremus Pincészet

„A Föld és az Idő bölcsessége, és mindazok összessége akik ezt a mai napig hisszük és valljuk.”

„Tokaji, a borok királya és a királyok bora” így minősítette a bort XIV. Lajos, miután megkóstolta. Ezzel a kijelentéssel a Tokaji borok több, mint négyszáz éves legendája csak megerősödött. Érdekes, hogy a mára világhíressé vált Oremus-dűlő nagyságáról először csak 1630- ban esett szó…

„A termőföld, a talaj gyökereinek, erejének és energiájának rabjai lettünk…. Csodáljuk végtelen bölcsességét, tiszteletben tartjuk ütemét, tanulunk ritmusából és körforgásából.
Elsődleges törekvésünk, hogy a természettel közösen, harmóniában tudjunk élni, hogy környezetünket tenyerünkön hordozzuk, megvédjük és megóvjuk a jövő számára.”

Montium

„Borászatunk 2012-ben alakult, mikor a három jó barát, Mikszati Krisztián, Ringer Ferenc és jómagam Csorba Péter arra a döntésre jutottunk, hogy megvásároljuk első szőlőterületünket Legyesbényén.

A birtok napjainkban 2,2 ha, melynek gerincét a legyesbényei barna dűlőben lévő területünk alkotja és egy kisebb parcella a bekecsi Kozérban. Tokaj-hegyaljaiak révén mindhármunknak voltak már tapasztalatai, ismeretei a szőlőről és a borászkodásról, de tudtuk, hogy ezek az ismeretek nem elegendőek ahhoz, hogy minőségi borokat készítsünk. Már régóta jó barátságot ápoltunk a Bodó házaspárral – Bott Judittal és férjével Bodó Józseffel -, ismertük a szőlőhöz és a borhoz fűződő kapcsolatukat, szeretjük boraikat ezért örömmel fogadjuk tanácsaikat a szőlőművelésben és a borászatban.”

Myrtus Pince Tokaj

„Családunk több generáció óta foglalkozik borokkal. 2008-ban vettük át a tarcali birtokot, központjában a Vigyorgó-dűlővel. Az első önálló szüretünk óta célunk jó egyensúllyal rendelkező, harmonikus borok készítése. Jelenleg két és fél hektárnyi területen gazdálkodunk a Vigyorgó, a Mestervölgy és a Lestár-dűlőkben. Közvetlenül a Vigyorgó-dűlő alatt fekvő pincékben dolgozzuk fel a szőlőt és értékeljük borainkat. A tarcali löszös területek szépségét és eleganciáját szeretnénk kidomborítani a nálunk születő borokban. Boraink helyben megkóstolhatók, előzetes egyeztetés után. Annak, akit a borok ízein kívül a megszületésük is érdekel, szívesen megmutatjuk szőlőinket és pincéinket is.”

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a borvidék kiemelt jelentőségű pincészete, és ez nem csupán az általa termelt alapanyag mennyiségében, hanem a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul. Az állami tulajdonban lévő vállalat a térség teljes bortermelésének mintegy 40%-át adja. A körülbelül 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező borászat 1150 hektárnyi termőterületről több mint 1400 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A minőségi bor készítése mellett elkötelezett állami borászat szándéka, hogy segítse a helyi gazdák munkáját. Például igyekszik minél korábban a tudomásukra hozni az adott évben érvényes felvásárlási árakat annak érdekében, hogy a termelő időben felmérhesse a minőségi szőlő termesztésének anyagi előnyeit. A kiváló minőségű szőlőtermés azonban nemcsak a gazdák, hanem a borászat számára is alapvető fontosságú, hiszen az elkészült nedű a borvidék hírnevét is öregbíti.

A borászat tanácsokkal is támogatja a gazdákat: a magas minőségű hozamok eléréséhez szőlőművelési tippeket tartalmazó négykötetes szőlészeti kiadványt készített, és elérhetővé tette a termelők számára.

 

A bejegyzés alapja: www.furmintfebruarmiskolc.hu , https://www.facebook.com/events/furmint-febru%C3%A1r-miskolc-2019/645793232489698/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.