Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2019

Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2019

Nagykőrös Szent György-napi Forgatag, április utolsó hétvégéjén a tavasztól késő őszig tengernyi virággal borított belvárosban kezdődik a Szent György Napi Forgatag és Virágvásár.

A fesztivál időpontja: 2019. április 27.

A fesztivál helyszíne: Pest megye, Nagykőrös, 2750 Nagykőrös, Deák tér, Szabadság tér

A Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2019 programja

8.00 – 18.00 Nagykőrösi Virágkiállítás – és vásár a belvárosban.

Szabadság tér

„Sárkánytér”- Ingyenesen használható interaktív drámapedagógiai és vásári bábjáték.

A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium bemutatja: Szent György Lovag korabeli királyi udvar élőképes bemutatója korhű díszletekkel, lovagi torna.
Emlék a virágvásárról! – Készíts asztaldíszt élő virágból az iskola virágkötő tanulóival és oktatóival!

10.00; 14.00; 16.00 Adj életet egy virágnak! – Közösségi virágültetés a rendezvény területén.

Szent György Napi népi játszótér
Népi fajátékok: Sárkányűző, Koronázó, Katicafogó, Fakörhinta
Ára: 300 Ft./5 perc

15.00 „Sárkányármány” az Óperenciás Bábszínház gólyalábas és óriásbábos előadása.

Deák tér

Kultúr – Tér: Bemutató Dezső Kázmér egykori nagykőrösi polgármester növénygyűjteményéből, „Fűben – fában orvosság…”- gyógynövény bemutató és gyógytea kóstoló, Gyógynövény kvíz, Növénygyűjtemény készítés, Növényprés montázs készítés, Origami virághajtogatás.

„VirágTér” –Szelfizz a rendezvény virágfalánál!

10.00 – 12.00 IX. „Virágos Térségünkért” előadás-sorozat:
10.00 Adj egy életet a virágnak! – Közösségi virágültetés a Szabadság téren.

10.30 Fűben – fában finomságok, avagy hogyan használjuk a vadvirágokat, vadnövényeket a konyhában. Halmos Mónika food – stylist, gasztrobotanikus tanácsadó előadása.

11.00 Virágkötészet rejtelmei – Gombás Attila virágkötő mester előadása.

11.30 „Kézműves csodanedű” Sápi Csaba, a Sápi Fruit Wines Kft. vezetőjének borkóstoltatással egybekötött előadása.

Színpad

14.00 Relevé Táncegyesület

14.40 A Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola majorett csoportjai

16.00 V- Tech

17.00 A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Hip – Hop tánccsoportja

18.00 Dupla Kávé

20.00 Groovehouse élő koncert.

21.30 Retro Buli Csongrádi Tamással a Gong Rádió népszerű műsorvezetőjével.

10.00 – 19.00 Városnéző kisvonat Menetjegy: 500/fő

Greznár Vidámpark a Szabadság téren.

Nagykőrös, az Alföld szívében húzódó „zöldváros” gondozott sétáló- pihenő parkjaival, kiterjedt erdős pusztáival, Csónakázó – tavával, látványos szökőkutakkal és köztéri alkotásokkal várja a kincskeresőket április utolsó hétvégéjén a Szent György napi vásárba.
Nagykőrös városában több száz éves múltra tekint vissza a vásározás. A város a vásártartási jogot a XVI. században kapta meg, majd I. Lipót 1697-ben erősítette meg és ismerte el a mezőváros kiváltságos helyzetét. A vásárok közül kiemelt szerepet tölt be a Szent György napi sokadalom, amely a hagyományok szerint az állatok kihajtásának időszaka is egyben. E vásártartási jogát Nagykőrös 1749-ben Mária Teréziától kapta. Napjainkban, a nagykőrösi vásárban olyan igazi kincsekre találhatnak a vásárlók, melyeket a bevásárlóközpontokban és más kereskedelmi egységekben már nem lehet beszerezni. A vásártéren szakosítva találhatók meg a régi mesterségek termékei: kádárok, söprűkötők, szűcsök, méhészek és egyéb kézművesek portékái, melyek mellett jól megférnek a mai kor divatos termékei is.
Dr. Czira Szabolcs polgármester kezdeményezésére 2012 óta nemcsak a vasárnapi vásár várja a turistákat Nagykőrösre. Április utolsó hétvégéjén a tavasztól késő őszig tengernyi virággal borított belvárosban és a megújult főtéren kezdődik a Szent György Napi Forgatag és Virágvásár első napja, szombaton. A szervezők minden évben gazdag programkínálattal várják a családokat. Reggel 8 órától virágkiállítás és vásár veszi kezdetét, ahol ismeretterjesztő előadások, gyógynövény ismertetők, hobbikertészeti tanácsadások várják a vendégeket. Az elmúlt években vendégünk volt, Koncz Gábor, Kossuth díjas és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, hallhattuk már Kiss Attila, alföldi és Szertel Sándor, balatoni borászok borkóstolással egybekötött gasztronómiai előadását, visszatérő vendégünk Megyeri Szabolcs, kertészmérnök is. A gyermekek számára a színpadi programok mellett felejthetetlen élményt biztosítunk a Szent György napi játszótérrel és az élő bábos előadásainkkal, a városnéző kisvonattal és a Füvesember Teázójával. Emellett a kirándulásra vágyókat minden évben meglepjük egy csodálatos kerékpáros kirándulással is.
Nem kérdés tehát: érdemes ellátogatni a nagy hagyományokkal rendelkező Nagykőrösi Vásárba, a kincsek nyomába, az Alföld Oázisába! 

A bejegyzés alapja: http://www.nagykoros.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .