Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2019

Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2019

Nagykőrös Szent György-napi Forgatag, április utolsó hétvégéjén a tavasztól késő őszig tengernyi virággal borított belvárosban kezdődik a Szent György Napi Forgatag és Virágvásár.

A fesztivál időpontja: 2019. április 27.

A fesztivál helyszíne: Pest megye, Nagykőrös, 2750 Nagykőrös, Deák tér, Szabadság tér

A Szent György Napi Forgatag és Virágvásár 2019 programja

8.00 – 18.00 Nagykőrösi Virágkiállítás – és vásár a belvárosban.

Szabadság tér

„Sárkánytér”- Ingyenesen használható interaktív drámapedagógiai és vásári bábjáték.

A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium bemutatja: Szent György Lovag korabeli királyi udvar élőképes bemutatója korhű díszletekkel, lovagi torna.
Emlék a virágvásárról! – Készíts asztaldíszt élő virágból az iskola virágkötő tanulóival és oktatóival!

10.00; 14.00; 16.00 Adj életet egy virágnak! – Közösségi virágültetés a rendezvény területén.

Szent György Napi népi játszótér
Népi fajátékok: Sárkányűző, Koronázó, Katicafogó, Fakörhinta
Ára: 300 Ft./5 perc

15.00 „Sárkányármány” az Óperenciás Bábszínház gólyalábas és óriásbábos előadása.

Deák tér

Kultúr – Tér: Bemutató Dezső Kázmér egykori nagykőrösi polgármester növénygyűjteményéből, „Fűben – fában orvosság…”- gyógynövény bemutató és gyógytea kóstoló, Gyógynövény kvíz, Növénygyűjtemény készítés, Növényprés montázs készítés, Origami virághajtogatás.

„VirágTér” –Szelfizz a rendezvény virágfalánál!

10.00 – 12.00 IX. „Virágos Térségünkért” előadás-sorozat:
10.00 Adj egy életet a virágnak! – Közösségi virágültetés a Szabadság téren.

10.30 Fűben – fában finomságok, avagy hogyan használjuk a vadvirágokat, vadnövényeket a konyhában. Halmos Mónika food – stylist, gasztrobotanikus tanácsadó előadása.

11.00 Virágkötészet rejtelmei – Gombás Attila virágkötő mester előadása.

11.30 „Kézműves csodanedű” Sápi Csaba, a Sápi Fruit Wines Kft. vezetőjének borkóstoltatással egybekötött előadása.

Színpad

14.00 Relevé Táncegyesület

14.40 A Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola majorett csoportjai

16.00 V- Tech

17.00 A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Hip – Hop tánccsoportja

18.00 Dupla Kávé

20.00 Groovehouse élő koncert.

21.30 Retro Buli Csongrádi Tamással a Gong Rádió népszerű műsorvezetőjével.

10.00 – 19.00 Városnéző kisvonat Menetjegy: 500/fő

Greznár Vidámpark a Szabadság téren.

Nagykőrös, az Alföld szívében húzódó „zöldváros” gondozott sétáló- pihenő parkjaival, kiterjedt erdős pusztáival, Csónakázó – tavával, látványos szökőkutakkal és köztéri alkotásokkal várja a kincskeresőket április utolsó hétvégéjén a Szent György napi vásárba.
Nagykőrös városában több száz éves múltra tekint vissza a vásározás. A város a vásártartási jogot a XVI. században kapta meg, majd I. Lipót 1697-ben erősítette meg és ismerte el a mezőváros kiváltságos helyzetét. A vásárok közül kiemelt szerepet tölt be a Szent György napi sokadalom, amely a hagyományok szerint az állatok kihajtásának időszaka is egyben. E vásártartási jogát Nagykőrös 1749-ben Mária Teréziától kapta. Napjainkban, a nagykőrösi vásárban olyan igazi kincsekre találhatnak a vásárlók, melyeket a bevásárlóközpontokban és más kereskedelmi egységekben már nem lehet beszerezni. A vásártéren szakosítva találhatók meg a régi mesterségek termékei: kádárok, söprűkötők, szűcsök, méhészek és egyéb kézművesek portékái, melyek mellett jól megférnek a mai kor divatos termékei is.
Dr. Czira Szabolcs polgármester kezdeményezésére 2012 óta nemcsak a vasárnapi vásár várja a turistákat Nagykőrösre. Április utolsó hétvégéjén a tavasztól késő őszig tengernyi virággal borított belvárosban és a megújult főtéren kezdődik a Szent György Napi Forgatag és Virágvásár első napja, szombaton. A szervezők minden évben gazdag programkínálattal várják a családokat. Reggel 8 órától virágkiállítás és vásár veszi kezdetét, ahol ismeretterjesztő előadások, gyógynövény ismertetők, hobbikertészeti tanácsadások várják a vendégeket. Az elmúlt években vendégünk volt, Koncz Gábor, Kossuth díjas és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, hallhattuk már Kiss Attila, alföldi és Szertel Sándor, balatoni borászok borkóstolással egybekötött gasztronómiai előadását, visszatérő vendégünk Megyeri Szabolcs, kertészmérnök is. A gyermekek számára a színpadi programok mellett felejthetetlen élményt biztosítunk a Szent György napi játszótérrel és az élő bábos előadásainkkal, a városnéző kisvonattal és a Füvesember Teázójával. Emellett a kirándulásra vágyókat minden évben meglepjük egy csodálatos kerékpáros kirándulással is.
Nem kérdés tehát: érdemes ellátogatni a nagy hagyományokkal rendelkező Nagykőrösi Vásárba, a kincsek nyomába, az Alföld Oázisába! 

A bejegyzés alapja: http://www.nagykoros.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022 Vásár a vásárban, mert a nagy Hortobágyi Hídi Vásár területén belül a...

  • XL. Őrségi Vásár 2022

    XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj...

  • Újszászi Civil Majális 2022

    Újszászi Civil Majális 2022 Újszászi Civil Majális 2022. Idén is színes programokkal várjuk a Sportpályára kilátogatóka...

  • XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022

    XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022 A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó part ad otthont a Tapolca Tavasz Fe...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .