Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

V. Tiszai Hal Napja 2017

V. Tiszai Hal Napja 2017

V. Tiszai Hal Napja, Szolnoki Sparhelt fesztivál  2017, Horgászversennyel, haltelepítéssel, látványkonyhai bemutatókkal, gyerekfoglalkoztatóval színesített rendezvényt a gasztronómiai élmény teszi még teljesebbé. Már hagyomány, hogy szeptember utolsó hétvégéjén halászfaluvá változik a Tiszai hajósok tere. Idén társrendezvény a Halkolbász Fesztivál.

A fesztivál időpontja: 2017. szeptember 30.

A fesztivál helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok, Tiszai Hajósok Tere

A V. Tiszai Hal Napja 2017 programja

Horgászversennyel, haltelepítéssel, látványkonyhai bemutatókkal, gyerekfoglalkoztatóval színesített rendezvényt a gasztronómiai élmény teszi még teljesebbé.

2013 óta minden év szeptember végén tiszai halászfaluvá változik a szolnoki Tiszai hajósok tere, ahol a Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál várja az érdeklődőket. A rendezvény célja a halfogyasztás népszerűsítése, a tiszai halászat és horgászat, valamint a gasztronómia tradícióinak megőrzése.

Az ingyenes fesztiválon a Tiszai hajósok terén és a vízparton halászkunyhóban várják a hálókötés, csomózás és halászati technikák iránt érdeklődőket a halászok és a horgászok, de tartanak gyermek- és felnőtt pecahorgászversenyt is, miközben régi receptek felhasználásával készülő tiszai halételek, halkolbászok és füstölt halak ízvilágával találkozhatnak a rendezvényre látogatók. A gyerekeket halsimogatóval, kézműves játékok sokaságával is várják, de részt lehet venni haltelepítésben is.

Az egész napos forgatag kínálatában olyan változatos programcsomag szerepel, mint amennyire sokféle étel készül majd a halból. Hol máshol, mint a Tiszai hajósok terén, illetve a Tiszavirág híd lábánál.

Nem csupán ami szájnak, hanem mi szemnek is ingere, erről szól minden évben a Tiszai Hal Napja és társrendezvénye, a Szolnoki Sparhelt Fesztivál. Az esemény változatosságát az is jelzi, hogy akadt idő, mikor eső áztatta, de legtöbbször azért napsütötte időjárás fogadta vendégeit. Vizet idén sem az égből, hanem a szeretett folyó medréből remélnek a szervezők.

Bevált az öt évvel ezelőtti alapgondolat: egy ízig-vérig vízi városban, végtére a Tisza Fővárosában kötelező a folyó adta értékek hibátlan feltálalása.

Már csak a helyi gasztronómiai rendezvények iránt mutatkozó élénk érdeklődés és a tiszai halászati, horgászati hagyományok megőrzése apropóján is. A Tisza, a halászat, a horgászat, a halak, a kérészrajzás, az élő vízi világ és környezete térségünkben évszázadok óta a mindennapi élet természetes velejárója.

A szőke folyó, az élő víz és holtágai rengeteg kincset és értéket adnak, nemcsak a folyó mellett élő embereknek, de térségünk különböző állat- és növényfajainak is élőhelyet biztosít. Az itt élők közül sokan érdeklődnek a gasztronómiai kultúra iránt, ráadásul a mai napig őrzik és ápolják tradicionális szakácstudományukat.

A jövő héten újra a bográcsok alá gyújtunk, ezúttal a Tiszavirág híd lábánál rotyognak majd a halból készült ételkülönlegességek
Fotós: Fodor Orsolya

Tapasztalat, hogy az olyan egyszerű helyi ételt, amelynek a tiszai hal az alapanyaga, mennyire sokféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni településünk lakói.

Szombaton a Tiszai hajósok tere, valamint a Tiszavirág híd lábánál lévő terület hamisítatlan halászfaluvá változik, ahol igazi halászok halászkunyhóban várják a hálókötés, csomózás és halászati technikák iránt érdeklődőket.

Tapasztalt horgászok régi és modern eszközökről tartanak bemutatót, lesz gyermek és felnőtt pecaverseny, illetve a sparhelteken régi receptek felhasználásával készülő tiszai halételek, halkolbászok és füstölt halak is várják majd a rendezvényre látogatókat.

A meghívott séfek filézési és halfeldolgozási tanácsokkal, tippekkel segítik az érdeklődőket. A kóstoló sem marad el. Ismét halünnep lesz Szolnokon!

A bejegyzés alapja: rendezvény plakátja, https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/immar-az-otodik-halunnepre-keszulnek-tisza-fovarosaban-839061/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XXII. Orsolya-napi Vásár Natúrpark Ízei 2023

XXII. Orsolya-napi Vásár Natúrpark Ízei 2023 Az idén 22. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Ors...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.