Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

I. Vértesi Templom Fesztivál 2012

I. Vértesi Templom Fesztivál 2012

A fesztivál időpontja: 2012. május 26

A fesztivál helyszíne: Fejér megye, Kőhányáspuszta (Gánt)

Az I. Vértesi Templom Fesztivál 2012 programja,

A 2012-es Program: (május 26.-szombat)

940        : Kocsis  Mihály a  Vértesi  Erdő  Zrt.  Vezérigazgatója  ünnepi  beszédet  mond

1000      : Ünnepi  mise

1100      : Egyházzenei  koncert a  csákvári  Összhang Kamarakórus előadásában

1130      : Vers

1140       : Vértesboglári néptáncosok

1200       : Hangszeres bemutató (Csákvári Ált. Isk.)

1215       : Gánti néptáncosok

1235       : Népdalok (Csákvári Ált. Isk.)

1255       : Várgesztesi néptáncosok

1320       : Vértessomlói német nemzetiségi tánccsoport

1350       : Rajzverseny eredményhirdetése

1400       : Tánc (Cirill Táncstúdió)

1430       : Silhouette tánccsoport (Oroszlány)

1500       : The Mood Band (Jazz zenei előadás)

1530       : Kormorán + Pintér Tibor koncert

1630       : Várgesztesi Vagányok

1200  -től   : Ebéd  :  A  Vértesi Erdő  Zrt.  részéről , finom  vadételekkel  várjuk  az  odalátogatókat.
A  Pro Vértes   Természetvédelmi  Közalapítvány – Viszló Levente – vezetésével  szürke marhából  készít  gulyást.
Gyerekeknek   tarkedli   és  erdei  gyümölcs  ízűl  palacsinta.

A  kulturális  programokkal  párhuzamosan  a  település  területén  hagyományőrző- és népművészeti vásár  lesz.
Továbbá : szénabála-ugráló , lovagoltatás (pónilovakkal  is),kosárhinta, vadászkutya-bemutató, kisállat-bemutató ,
íjászat , trófea-kiállítás , hintóztatás…

2-szer 45 perces kisállat bemutató is lesz a rendezvényen. Ld. www.allatijobemutato.hu

Kőhányástól északra, a településtől kb. 400m-re sík  terepen   biztosítjuk  a  parkolást.

Így  minden  kedves vendégünk a  jelenlétével  is  hozzájárul a  műemlék  megújulásához. Az  eseményen  számtalan  fotó  fog  készülni, személyekről , családokról , civil szervezetekről , cégekről , baráti  társaságokról. Ezek  a  képek fogják  örökül  hagyni  azt  a  példaértékű  gondolkodásmódot ,hogy  összefogással  és  meggyőződéssel  meg  tudjuk  őrizni  környezetünkben  az  építészeti  emlékeinket , értékeinket .

A  rendezvényen  részt  vesz   a  Szent László  Lovagrend.

A  rendezvény   védnöke  :  Semjén  Zsolt  miniszterelnök-helyettes

 

Az I. Vértesi Templom Fesztivál 2012 ismertetése

Pünkösd, a Húsvét utáni 7. vasárnap és hétfő , a szentlélek kiáradásának ünnepe. Az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének áradása, amely az apostolokra is ekkor áramlott először. Nagy keresztény ünnep. Számos helyen népszokások övezik, pünkösdi király választástól a borzajárásig.
Hagyománya van ennek az ünnepnek a múltból, és talán újkeletű hagyományai is lesznek. Egy ilyen , új, többen remélik hagyománnyá fejlődő eseménynek voltak, voltunk többen részesei ezen a hétvégén, a közigazgatásilag Gánthoz tartozó Kőhányás településen. A Vértes Erdő ZRT. új célt tűzött ki maga elé, szeretne minden év pünkösdjén egy, területéhez tartozó felújításra szoruló műemlék renoválásához csatlakozni, egy általa szervezett rendezvénnyel. 2012-ben, első alkalommal a Kőhányáson álló Eszterházy kápolna felújításához csatlakoztak, színvonalas, egész napos szervezésű programmal.

A helység az Eszterházi család két birtokát összekapcsoló út mentén kialakult kis település, csak ‘kőhalom’, később ‘Kozma leányegyháza’ néven említik a korai írásos emlékek. Ma Kőhányás néven ismert, állandó lakója nincs, pihenő- kirándulóhely. A régi idők emlékét őrzi az Eszterházy kápolna. A kápolnában évente kétszer tartanak szent misét, Pünkösd Vasárnap és Teréz napot követő vasárnap.

Az ideérkezőket szíves vendéglátók fogadták, a parkolóktól lovaskocsik vitték őket a helyszínre, a színpadhoz és a kápolnához. Szép kialakítású park , ülőhelyek, étel. ital várt mindenkit.

Délután fél négykor a színpadon kezdetét vette Vadkerti Imre, Fehér Nóra, a Kormorán zenekar tagjai, és Pintér Tibor színművész műsora, valamint a színpadon láthattuk Szűts Istvánt is, ugyancsak a legendás kormorán együttesből.

Pintér Tibort hallhattuk az első blokkban, többek között a Kell még egy szó című dallal énekelt együtt a közönség. Műsora végén a Bánk bánból a közismert Hazám, hazám hangzott el, melyet a nézők nagy tapsa kísért.

Ezt követően Fehér Nóráé, Vadkerti Imréé, és Szűts Istváné volt a színpad. A színvonalas műsorban elhangzott a Szegény Magyarország c. dal, az Őrizd a lángot hozta lázba a közönséget, majd ismert Kormorán dalok következtek. Az Isten ujja megérintett, a Magyar kettős , a Húzd a harangot, a Nincsen apám nagy tetszést aratott itt is.

A Nemzeti dal első sorának felhangzása után – Talpra, magyar – már állva énekeltek az emberek. A sikeres előadást nagy taps jutalmazta.

Remélhetőleg a kápolna felújítására jelentős összeg folyt be, elkezdődhetnek a munkálatok, és azt is remélni lehet, hogy a kezdeményezés a jövőben tényleg folytatódni fog. Jó lenne, ha a Vértes Erdő ZRT. példáját több cég, vállalat, vállalkozás követné, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az ország területén számtalan helyen fellelhető műemlékeink ne váljanak romhalmazzá, az idő áldozataként, hanem méltón felújítva őrizzék múltunk emlékét.

 

 

A bejegyzés alapja: http://vibk.blogspot.hu/2012/05/punkosdkor.html

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIII. Fishing on Orfű 2021

XIII. Fishing on Orfű 2021 Fishing on Orfű 2021 Eljött az idő, hogy bejelentsük: az augusztus Fishinget - a kialakult járványügyi helyzet s...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.