Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

VIII. Jazz Showcase 2015

VIII. Jazz Showcase 2015

A jazz fesztivál időpontja: 2015. január 9-11

A jazz fesztivál helyszíne: Budapest, Művészetek Palotája

A VIII. Jazz Showcase 2015 ismertetése

Előcsarnok : Jazz-tehetségbörze – Igor Gehenot Trio (B)
Zászlótér : Jazz-tehetségbörze – Burján Orsolya és a Pálinkálom
Előcsarnok : Jazz-tehetségbörze – Chrystel Wautier Quintet (B)
Zászlótér : Jazz-tehetségbörze – Chris Devil Trio
Előcsarnok : Jazz-tehetségbörze – Gányi Miklós Nu-Bop Trió
Zászlótér : Jazz-tehetségbörze – Ninagram
Előcsarnok : Jazz-tehetségbörze – Egri János Jr. Quartet
Előcsarnok : Jazz-tehetségbörze – Rast Trio
Zászlótér : Jazz-tehetségbörze – Várallyay Petra Trio
Előcsarnok : Jazz-tehetségbörze – Aurelio Project (NL)

A VIII. Jazz Showcase 2015 ismertetése

A tizedik évadát ünneplő Müpa fennállásával szinte egyidős a jazz hazai és kontinensbéli tehetségeit helyzetbe hozó Jazz Showcase: 2015-ben lesz a nyolcadik Jazz-tehetségbörze. Az eddig megszokott módon még több figyelemre érdemes pályakezdő magyar jazzformáció, továbbá két újabb bebarangolásra váró európai ország néhány jazzúttörője kerül az érdeklődés középpontjába.

Míg 2008 óta január második hétvégéjén eddig rendre megismerkedhettünk nemcsak saját üdvöskéinkkel, de közvetlen szomszédaink közül Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, illetve Csehország, Lengyelország, Németország, sőt Törökország legtehetségesebb improvizáló muzsikusaival, addig 2015-ben szemünket és fülünket Belgium és Hollandia felé fordítjuk. Mindkét ország fiataljai jelentős útravalóval vágnak neki jazzmuzsikusi karrierjüknek. Elég, ha a jazz-zel legtöbbet asszociált hangszerre, a szaxofonra gondolunk, amelyet a belga Adolphe Sax fejlesztett ki a 19. század közepén. Egy szűk évszázaddal később a belgiumi születésű szintó gitáros, Django Reinhardt manouche jazze vált az aktuálisan legnagyobb hatású jazzirányzattá. A közelmúltat és a jelenkort pedig a kilencvenkét éves szájharmonikás, Toots Thielemans, a sokoldalú gitárvirtuóz Philip Catherine, illetve az izgalmas együttműködéseiről ismert Brussels Jazz Orchestra neve fémjelzi. Hollandiáról kinek ne jutna eszébe a North Sea Jazz Festival, de felidézhetjük Han Bennink dobos, Jasper van’t Hof zongorista és Eric Vloeimans trombitás nagy sikerű Müpa-beli szerepléseit is.

Az Előcsarnok színpadán és a Zászlótérben ez alkalommal is 16 órától, egymást váltva kezdődnek majd az ifjú magyar, belga és holland csapatok koncertjei a meghívott jazzszakértők, no meg az újdonságot áhító jazzkedvelők örömére.

 

A bejegyzés alapja: https://www.mupa.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .