XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2015
A halfesztivál időpontja: 2015. szeptember 4-6
A halfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Szeged
A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2015 programja
2015. szeptember 4. (péntek)
15:00 Megnyitó – Frank Sándor, Főszervező
15:00 16:00 Várkonyi Tibi és Era
16:30 17:30 Colorado Country
18:00 19:30 Lakatos Krisztián
20:00 21:00 Szandi
21:30 Zsomboy’s
2015. szeptember 5. (szombat)
12:00 13:30 „Jó ebédhez szól a nóta”
13:30 Brassdance
14:00 15:00 Casino Együttes
15:30 16:15 Csiga Duó
16:15 16:45 RITMUS Tánc – és Fittness Stúdió
17:00 18:00 Szeged Linedance Klub és Barátai
18:00 19:30 Oklahoma Country
19:30 20:30 Várkonyi Zoltán EGON
20:30 21:30 Takács Nikolas
22:00 Docpiano Band
2015. szeptember 5. (szombat): Újszeged – Partfürdő
09:00 Megnyitó – Frank Sándor, Főszervező
11:00 Ejtőernyős érkezés az Óriásbográcshoz (szegedi oldal)
15:00 Díjkiosztó
09:00 18:00
„Katonai múlt és jelen”
A Magyar Honvédség megyei toborzó irodájának kitelepülése mellett ízelítőt kaphatnak a látogatók a világháborús és napjaink katonai felszereléséből és technikai eszközeiből, valamint a Magyar Honvédség munkalehetőségeiről.
2015. szeptember 6. (vasárnap)
12:00 13:30 „Jó ebédhez szól a nóta”
13:30 14:30 Party Art’s OK
14:30 15:00 Fiona Fitness Stúdió
15:00 15:45 CUHÁRÉ Táncműhely
16:00 17:00 Nótár Mary
17:30 19:00 Gera Fivérek
19:30 21:00 Irigy Hónaljmirigy
21:00 22:00 Össznépi cigányzenekari örömzene
22:00 Tűzijáték és Lézershow
A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2014 ismertetése
Tizenhetedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.
A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék – népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.
2012-ben átadtuk az ún. „Második Örökös Halfőző” érdemrendet, ami azt jelenti, hogy a nevező 14. éve főzte itt a hallevet. Továbbá 5 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 68 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 176 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várták a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát.
A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.
Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.
A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.
A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.
Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!
Frank Sándor
Venesz-díjas Mesterszakács
A bejegyzés alapja: http://www.halfesztival.hu/