Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XV. Kárpát-medencei Mézfesztivál 2018

XV. Kárpát-medencei Mézfesztivál 2018

A Kárpát-medencei Mézfesztivált a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete szervezi a fesztivál célja, hogy népszerűsítse a méhészeti termékeket, mind szélesebb körben tegye ismertté, a elősegítse Magyarországon is a mézfogyasztás növekedését. Egyes felmérések szerint manapság Magyarországon mindössze 1 kg mézet fogyasztunk évente.

A fesztivál időpontja: 2018. december 1-2.

A fesztivál helyszíne: Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 8900 Zalaegerszeg, Stadion ú 3.

A belépés ingyenes.

A Kárpát-medencei Mézfesztivál története

Hazai és határon túli mézek és mézkülönlegességek, mézeskalácsok, termelői zöldség- és gyümölcskészítmények, kézműves termékek

Az első fesztivált tíz éve szervezték. Korábban Keresztury ÁMK-ban tartották, 2013-ban a zalaegerszegi Arany Bárány szállodába várják az érdeklődőket, méhészeket, látogatókat.A fesztiválon sokféle különleges mézzel találkozhatnak az látogatók.

A XV. Kárpát-medencei Mézfesztivál 2018 programja

2018. december 1.

13:00 Bross Péter: Aktuális ágazati kérdések

13:30 Körmöczi Péter természetgyógyász: Akupunktúra méhszúrással, természetes módszer az egészség megőrzésére és fejlesztésére

14:00 Dr. Hegedűs Dénes: Méhegészségügyi kérdések

14:30 Ádám József: 2018 – Méhészeti évem

15:00 Lajos Ferenc: Bioméhészkedés Erdélyben

16:00 Csáki Tamás: Közösségi összefogás méhegészség-ügyben, termelésben és értékesítésben

2018. december 2.

10:30 Dr. Ludányi István: Méhészeti technológiám

11:30 Dr. Lubics Szilvia: Át az Atacama sivatagon

13:00 Lesti Kitti Mézkirálynő: A mézfogyasztás ösztönzésének marketing fogásai

14:00 Dr. Rosta László háziorvos: A méz bizonyított egészségügyi hatásai

14:00 Lázár Tibor: Méhészkedés a Hargitán székely módra

XIII. Kárpát-medencei Mézlovagrendi Találkozó : Fórum az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, mézlovagrendekkel

Mindkét nap

Mézfelismerő verseny értékes ajándékokkal – gyermek és felnőtt kategóriában

Zümm-Zümm Játszóház – viaszozás, mézeskalács, agyagozás

Kulturális műsor 16 órától – dalok, táncok, előadások

 

  • méhészeti szakmai fórumok, előadások
  • méhészeti eszköz vásár, kiállítás
  • aszalt gyümölcs, mézeskalács, fazekas termékek
  • Mézlovagrendek találkozója
A Mézfesztivál általános ismertetése
A méz és a méhészet lesz a központi témája a pénteken kezdődő háromnapos Kárpát-medencei mézfesztiválnak Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

A mézfesztiválra a hazai termelők mellett a határon túlról – Mura-vidékről, Ipolyságból és a Felvidékről – is érkeznek méhészek. A látogatók így a Kárpát-medence legkülönbözőbb fajtájú és ízesítésű mézeit és méhészeti termékeit kóstolhatják meg – mondta el Kondor Anita igazgató az MTI-nek.
A hagyományos mézkóstolás, mézek vására mellett kulturális programokkal is várják a közönséget, így a kicsiktől az idős korosztályig mindenki megtalálja a kedvére való programot. A gyerekek kézműves foglalkozásokon süthetnek mézeskalácsot, vagy gyertyát önthetnek méhviaszból.
Pénteken a szakmai programok jegyében telik a nap. A méhészeknek szóló előadásokat, fórumokat a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete szervezi. Szombaton délelőtt a mézlovagrendek Zalaegerszeg belvárosában vonulnak fel. A Keresztury művelődési központban a Kis Hétrét együttes és a Kiskalász zenekar ad gyermekműsort, vasárnap pedig egy vásári bábjátékot mutatnak be.
A fesztivál vendége lesz Lovász Andrea mézkirálynő. Tóth Endre mesterszakács az erre a célra kialakított látványkonyhában mézalapú ételeket főz, amelyeket természetesen meg is lehet kóstolni.

Programok ismertetése

A mézhez hasonlóan a természetes élelmiszerek sorába tartozó zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek, húskészítmények, gyümölcslevek, borok kínálói gazdagítják a kínálati palettát. Kézműves termékek közül pl. környékbeli fazekas, bőrös, késes, ékszerkészítő, szappankészítő kínálja portékáit. Szakmai előadásokkal gazdagítják a méhészeknek és laikusoknak egyaránt szánt programot, valamint lesz Méhészszakmai Kiállítás és Vásár, ahol méhészeti eszközgyártók és forgalmazók képviseltetik magukat. Gyerekek és felnőttek egyaránt találnak kedvükre való programokat: előadások, kulturális fellépők, játszóház vár kicsiket és nagyokat. Az idén is lesz Mézfelismerő verseny gyermek és felnőtt kategóriában értékes nyereményekkel.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Hazai és határon túli méhészek mézei, mézkülönlegességei és egyéb méhészeti termékei, mézeskalácsok
Méhészeti Eszközkiállítás és Vásár​, szaktanácsadás​
Termelői élelmiszerek, kézműves termékek kiállítása és vására Zümm-Zümm Játszóház (méhecskék,viaszozás, mézeskalácsok, agyagozás)

2018-ban először rendeztük meg a jótékonysági futást a Mézfutam!

 

 

A bejegyzés alapja: http://www.zalamedia.hu/programajanlo/kultura/343-zalaegerszeg-es-kornyeke/51502-20131129-2013-1201-karpat-medencei-mezfesztival-2013-zalaegerszeg.html

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.