Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XVI. Kárpát-medencei Mézfesztivál 2019

XVI. Kárpát-medencei Mézfesztivál 2019

A Kárpát-medencei Mézfesztivált a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete szervezi a fesztivál célja, hogy népszerűsítse a méhészeti termékeket, mind szélesebb körben tegye ismertté, a elősegítse Magyarországon is a mézfogyasztás növekedését. Egyes felmérések szerint manapság Magyarországon mindössze 1 kg mézet fogyasztunk évente.

A fesztivál időpontja: 2019. november 30 – december 1

A fesztivál helyszíne: Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 8900 Zalaegerszeg, Stadion ú 3.

A belépés ingyenes.

A Kárpát-medencei Mézfesztivál története

Hazai és határon túli mézek és mézkülönlegességek, mézeskalácsok, termelői zöldség- és gyümölcskészítmények, kézműves termékek

Az első fesztivált tíz éve szervezték. Korábban Keresztury ÁMK-ban tartották, 2013-ban a zalaegerszegi Arany Bárány szállodába várják az érdeklődőket, méhészeket, látogatókat.A fesztiválon sokféle különleges mézzel találkozhatnak az látogatók.

A XVI. Kárpát-medencei Mézfesztivál 2019 programja

 • méhészeti szakmai fórumok, előadások
 • méhészeti eszköz vásár, kiállítás
 • aszalt gyümölcs, mézeskalács, fazekas termékek
 • Mézlovagrendek találkozója
A Mézfesztivál általános ismertetése
A méz és a méhészet lesz a központi témája a pénteken kezdődő háromnapos Kárpát-medencei mézfesztiválnak Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

A mézfesztiválra a hazai termelők mellett a határon túlról – Mura-vidékről, Ipolyságból és a Felvidékről – is érkeznek méhészek. A látogatók így a Kárpát-medence legkülönbözőbb fajtájú és ízesítésű mézeit és méhészeti termékeit kóstolhatják meg – mondta el Kondor Anita igazgató az MTI-nek.
A hagyományos mézkóstolás, mézek vására mellett kulturális programokkal is várják a közönséget, így a kicsiktől az idős korosztályig mindenki megtalálja a kedvére való programot. A gyerekek kézműves foglalkozásokon süthetnek mézeskalácsot, vagy gyertyát önthetnek méhviaszból.
Pénteken a szakmai programok jegyében telik a nap. A méhészeknek szóló előadásokat, fórumokat a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete szervezi. Szombaton délelőtt a mézlovagrendek Zalaegerszeg belvárosában vonulnak fel. A Keresztury művelődési központban a Kis Hétrét együttes és a Kiskalász zenekar ad gyermekműsort, vasárnap pedig egy vásári bábjátékot mutatnak be.
A fesztivál vendége lesz Lovász Andrea mézkirálynő. Tóth Endre mesterszakács az erre a célra kialakított látványkonyhában mézalapú ételeket főz, amelyeket természetesen meg is lehet kóstolni.

Programok ismertetése

A mézhez hasonlóan a természetes élelmiszerek sorába tartozó zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek, húskészítmények, gyümölcslevek, borok kínálói gazdagítják a kínálati palettát. Kézműves termékek közül pl. környékbeli fazekas, bőrös, késes, ékszerkészítő, szappankészítő kínálja portékáit. Szakmai előadásokkal gazdagítják a méhészeknek és laikusoknak egyaránt szánt programot, valamint lesz Méhészszakmai Kiállítás és Vásár, ahol méhészeti eszközgyártók és forgalmazók képviseltetik magukat. Gyerekek és felnőttek egyaránt találnak kedvükre való programokat: előadások, kulturális fellépők, játszóház vár kicsiket és nagyokat. Az idén is lesz Mézfelismerő verseny gyermek és felnőtt kategóriában értékes nyereményekkel.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Hazai és határon túli méhészek mézei, mézkülönlegességei és egyéb méhészeti termékei, mézeskalácsok
Méhészeti Eszközkiállítás és Vásár​, szaktanácsadás​
Termelői élelmiszerek, kézműves termékek kiállítása és vására Zümm-Zümm Játszóház (méhecskék,viaszozás, mézeskalácsok, agyagozás)

2018-ban először rendeztük meg a jótékonysági futást, 2019 évben is lesz Mézfutam!

 

Zalaegerszeg, Méhzfesztivál és vásár, Kárpát-medencei Mézfesztivál

A bejegyzés alapja: http://www.zalamedia.hu/programajanlo/kultura/343-zalaegerszeg-es-kornyeke/51502-20131129-2013-1201-karpat-medencei-mezfesztival-2013-zalaegerszeg.html

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2022

Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2022 Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2022. A Skanzen idei utolsó nagy eseménye Szent Márton n...

 • Libadalom a Gasztrosétányon 2022

  Libadalom a Gasztrosétányon 2022 „Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján ...

 • Kiskunmajsa Márton napi hétvégék 2022

  Kiskunmajsa Márton napi hétvégék 2022 Márton napi hétvégék a Jonathermálban 2022-ben is. Jöjjön Kiskunmajsára, Márt...

 • Márton nap Noszvajon 2022

  Márton nap Noszvajon 2022 Márton Nap 2022. november 12-én, szombaton várják a házias, finom ízek kedvelőit a noszvaji G...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.