Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

III. Kapuzörgető Zsibvásár és Kézműves Nap 2020

III. Kapuzörgető Zsibvásár és Kézműves Nap 2020

Kapuzörgető Zsibvásár és Kézműves Nap, Miskolc, Győri-kapu, Balázs Győző téren. Bolhapiac, zsibvásár, kézműves és termelői vásár.

A vásár időpontja: 2020. március 21., szombat, 9:00–15:00

A bolhapiac helyszíne: Borsod megye, Miskolc, 3530 Miskolc, Győri-kapu, Balázs győző tér

III. Kapuzörgető Zsibvásár és Kézműves Nap 2020 ismertetése

Itt az idő a tavaszi nagytakarításnak! Sok a kacat? Tele a garázs, a padlás? Már nem fér be a család a lakásba, a házba a sok lomtól? A régi, megunt dolgokat tárolni már nem tudja, kidobni viszont sajnálja? Jöjjön el és szabaduljon meg tőlük mások örömére!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a nagy sikerű I és II. bolhapiacunk folytatására, ahol közkívánatra ismét termelői- és kézműves vásárral is kedveskedünk a Győri kapuban élőknek!
A dolog apropója azon tény, mi szerint a múltban pezsgő piac élet volt a városrészben. Ezt a hagyományt kívánjuk feltámasztani.
Változtassuk át a Balázs Győző teret egy nyüzsgő piactérré!

Kérjük, hogy a zsibvásárra és a termelői- és kézműves napra árusként jelentkezők írjanak a kapuzorgeto.vasar@gmail.com e-mail címre. Tárgy: “III. Bolhapiac”. A levélben adják meg lakcímüket és azt, hogy mit szeretnének árusítani.

Gyermekeknek játszóházzal is kedveskedünk Hideg Imre játék.mester közreműködésével.
A Kapuzörgető klubok is bemutatkoznak!
A program során folytatjuk adománygyűjtő akciónkat, amelyből egy, a Győri kapuról szóló – az itt élő emberek közreműködésével létrejövő – kiadvány elkészítését támogatjuk.

A program a “Kapuzörgető” TOP-6.9.2-16-MI2-2017-00003 Helyi identitás és kohézió erősítése projekt keretén belül valósul meg.
Szervező: Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület

 

 

Miskolci piac és vásár története

Városunknak 1580. előtt nem volt ,,vásártartási vagy sokadalomalapítási” joga.

Azt viszont valószínűsíthetjük, hogy a két katolikus templomunknak – a reformáció előtt – volt búcsútartási engedélye, ekkor biztosan nagy forgatag volt a városban.

A 17. században két országos vásárra kaptunk engedélyt: Orbán napi (május 21.), Szent Lukács napi (október 18.)

Még ugyanebben az évszázadban még kettővel bővült: Szent Julianna napi (február 16.), Sámuel napi (augusztus 21.)

1801-től pedig még egy vásárnap csatlakozott az eddigiekhez: Lázár napi (december 16.)

Évszázados hagyománya van Miskolcon a keddi napokon történő állatvásárnak, péntekenként pedig az iparcikk árusításának.

Vásárokon a rend fenntartása minden esetben a vásárbíró feladata volt. Büntetések behajtása, peres kérdések azonnali ítélethozatala, mind-mind őreá tartozott.

Míg a piacokat a városban bonyolították le, addig a országos vásárokat a városon kívül. A 18. századtól kezdődően Miskolc keleti részén a Zsolcai városkapu és a Sajó közötti térség adott ennek helyet. Az állatvásárokat a Szentpéteri kapui vásártéren tartották.

A 19-20. század fordulóján városunkat Egerrel, Kassával és Debrecennel a legjelentősebb vásározó helyként emlegették. A 20. század második felétől ez az ősi hagyományunk visszaszorult az iparváros jellegéből adódóan is. Manapság pedig egy átlagos vidéki város vásározási szokásait éljük, minden hónap első vasárnapján a régiségvásárral kiegészülve.

 

A bejegyzés alapja: https://www.facebook.com/events/932166493924843/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .