Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Budapest 2021. augusztus 20. Szent István Nap

Budapest 2021. augusztus 20. Szent István Nap

Az augusztus 20-i ünnepség időpontja: 2021. augusztus 19-22. 08.30-22.00

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep helyszínei: Budapest, Kossuth tér, Lánchíd, Budai Vár, Várkert Bazár

Budapest 2021. augusztus 20. nemzeti ünnepi program

A Szent István Napi központi ünnepségsorozat rendezvényeiről minden fontos és releváns információt megtalálsz itt. Kövesd eseményünket, és ünnepljük együtt Magyarország születésnapját!
A központi ünnepség programjai:
8:00 Szent István Napi Díszünnepség, Zászlófelvonással és Tisztavatással Kossuth tér
9:00 Légiparádé a Duna felett
17:00 Ünnepi Szentmise és Szent Jobb körmenet Szent István Bazilika
21:00 Új „Tűz és fények játéka” tűzijáték
Az rendezvény alatt végig látogatható a Lajta Monitor Múzeumhajó id. Antal József rakpart

Az Ünnepi Budapesti Tűzijáték

Az augusztus 20-ai fővárosi rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt méltán vonzó esti tűzijáték.

Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete azonban ezúttal a Duna-part pesti oldalán a Garibaldi utca és a Bálna Budapest Központ közé eső terület ( Id. Antall József rkp., Jane Haining rkp., Pesti alsó rkp., Salkaházi Sára rkp.), míg a budai oldalon a Battyhány tér és a Szent Gellért tér közötti terület ( Sztehlo Gábor rkp., Friedrich Born rkp., Raoul Wallenberg rkp.).

A hagyományosnak mondható kilövési helyszínek – a Lánchíd és a Duna – idén kiegészülnek a Szabadság híddal és a Gellért-heggyel. A látványtervek alapján elmondható, hogy a Dunáról kilőtt elemeket keretbe foglalja Budapest két legimpozánsabb és legpatinásabb hídja, amelyek egyébként aktív szereplői lesznek a tűzijátéknak. A vizuális élmény fokozásaként a látványt megkoronázza a Gellért-hegy, amelyről nagyméretű és változatos alakzatokat kibontó bombákat lőnek fel.

Szintén újdonság, hogy a dunai kilövési pontokat saját erőforrásainak felhasználásával a Magyar Honvédség biztosítja, ugyanis a Dunán ezúttal nem uszályok, hanem katonai pontonok biztosítják majd a pirotechnikai anyagok kilövésének stabil alapját. Az úgynevezett folyami hídkompokat a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái biztosítják, a rögzítésben pedig a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vesz részt.

A tűzijáték zenei kompozíciójának összeállításáról az előző évek hagyományait követve a Petőfi Rádió szakemberei gondoskodnak.

 

A bejegyzés alapja: https://szentistvannap2021.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.