Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Jazz Nemzetközi Napja április 30.

Jazz Nemzetközi Napja április 30.

A jazz napja: április 30.

A Jazz Nemzetközi Napja április 30. története

Az UNESCO idén harmadik alkalommal ünnepli a Nemzetközi Jazz Napot, Herbie Hancock jazz nagykövettel. Magyarországon idén harmadik alkalommal az UNESCO hazai bizottsága az Ars Omnis Kulturális Egyesülettel és néhány hazai jazz klub aktív részvételével rendez aznap eseményeket. Az idei magyar kezdeményezés, a közönség ingyenes beengedése azokba a klubokba, fesztiválokra és kávézókba, ahol aznap jazz szól, egyedülálló.

Jazz Nemzetközi Napja a Magyar UNESCO programja

Jelenleg nem ismert a Jazznappal kapcsolatosan részletesebb program.

A Jazz Nemzetközi Napja április 30. története

szerző: Pallai Péter

2011. novemberében az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította. Az ötletgazda a világhírű jazz-zongorista, Herbie Hancock, a kivitelező az UNESCO akkori parlametni elnöke, a szervezetben Magyarországot képviselő Bogyay Katalin volt. A Nemzetközi Jazz Nap meghirdetése alkalmából az UNESCO közgyűlése előtt Párizsban a 2013-ban elhunyt Kossuth- és Erkel-díjas zongorista, Vukán György adott koncertet.

Bogyay Katalin azért tartotta fontosnak, hogy világszerte felhívják a figyelmet erre a ma már kisebbségi műfajként számontartott művészeti ágra, mert:

Az emberek szabadságkeresése gyakran talál kifejezést a zenében. A jazz olyan zenei műfaj, amely áttöri a műfaj hagyományos határait, az érzelmek és gondolatok szabad kifejezésének igazi lényege testesül meg benne. A jazz az emberiség közös nyelveként jeleníti meg a különböző kultúrák és hagyományok szintézisét. Egyet jelent a kultúrák közeledésével, az egymásra figyeléssel, a másik meghallgatásával.”

Azóta világszerte megünneplik a jazz napját. Az első alkalommal, 2012-ben három központi „all-star” rendezvényt tartottak. A párizsi UNESCO központban egész nap jazz szólt, napfelkeltekor a műfaj bölcsőjében, a New Orleans-i Congo Square-en harsant fel a zene, míg a naplementét a New York-i ENSZ székház közgyűlés termében ünnepelték muzsikával. Nem volt hiány a fellépő nemzetközi sztárokban. Tony Bennett, George Benson, Terence Blanchard, Ron Carter, Jack DeJohnette, Herbie Hancock, Danilo Perez, Wynton Marsalis és Marcus Miller csak a néhány fényesen csengő név volta sok közül.

Tavaly Isztanbul lett a Nemzetközi Jazz világnapjának globális központja, ahol az amerikai sztárparádét olyan más országokból való, világszinten játszó zenészek egészítették ki, mint az orosz Igor Butman, az izraeli Anat Cohen, a török Imer Demirer, a dél-afrikai Hugh Masekela, a brazil Milton Nascimento vagy a francia Jean-Luc Ponty. 2013-ban összesen 107 országban tartottak koncerteket, előadásokat, kiállításokat, szemináriumokat a műfaj népszerűsítése érdekében. Az idén a jazz mai Mekkájának tartott Japánban Oszaka fogja betölteni a globális központ szerepét.

Budapesten 2012-ben és tavaly is a Magyar UNESCO Bizottság, az Ars Omnis Kulturális Egyesület, valamint néhány hazai jazz klub aktív részvételével rendeztek aznap eseményeket. Az idei magyar kezdeményezés, a közönség ingyenes beengedése azokba a klubokba, fesztiválokra és kávézókba, ahol aznap jazz szól, azonban teljesen egyedülállónak tekinthető. Bogyay Katalin a következő üzenetet
küldte a magyar jazzvilágnak:

Boldog vagyok, hogy ebben az évben Magyarország igazi példát ad a világnak arról, hogy egy ország zseniális muzsikusai csak az őket szabadon és boldogan hallgatókkal őszinte párbeszédben tudják betölteni a jazz igazi hivatását, a közös gondolkodás, az egymásra találás gyönyörét. Gratulálok a kiváló kezdeményezéshez, a jazz klubok nyitott kapuihoz, az ünnep közösségi erejének tiszteletéhez!”

 

A bejegyzés alapja: http://www.unesco.hu/kultura/jazz-nemzetkozi-napja-140312

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.