Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

A Magyar Népmese napja – szeptember 30

A Magyar Népmese napja – szeptember 30

A Népmese napja időpontja:  szeptember 30.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A Magyar Népmese napja  története

 

2005 óta ünnepeljük e sokrétű kincsestár, a gyermeknek és felnőtteknek szóló mesék a gazdagságát, szakmai és kulturális eseményekkel, népmesés programok ösztönzésével. Az együtt mesélés és egymástól tanulás, valamint a szakmai kapcsolattartás a kulcsa a közösségi meseélet fenntartásának, mesekultúránk továbbörökítésének. Konferenciánk a találkozás, a tanácskozás, a támogatás és a szakmaközi összefogás helye, ahol az egymást tisztelő szakmai közösség a közönség számára közel hozza a meseműveltség kincseit.

Mesebeli szellemi, lelki és kulturális örökségünk egyik jeles példája Mátyás királyunk alakja, aki csalafinta, igazságos és kalandos események hőse lett meséinkben. Hozzá alakítottak vagy alkottak meséket, melyek szerint nyitott szemmel és szívvel járt a nép között, ahogy napjaink mesemondói is.

A Mátyás-történeteket – legyen az monda vagy mese – ma is játsszuk, meséljük, éljük. Az idei konferencia témája a mese sokszínűsége – a bábos, a drámapedagógus és a történetmesélő mesemondónk szemével. Konferenciánk segítői az Ipolyi Arnold mesemondó verseny mesemondói.

A konferencia második napja módszertani nap, élményműhely és közösségi tapasztalat elhivatott kollégák számára.

Kérjük az intézmények, kis- és nagy közösségek vezetőit, a családokat, hallgassanak, mondjanak, olvassanak, játsszanak népmesét!

A Magyar Népmese Napja szokásos programok, események

A népmese napja immár határokon átívelő mozgalom. Hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket. Kérjük, hogy idén is minél többen csatlakozzanak ehhez a csatlakozas@nepmesenap.hu címen, inspirálva közösségeket és családokat a tartalmas ünneplésre. Levelükben röviden tájékoztassanak bennünket a tervezett rendezvényükről, programjukról. A csatlakozott programok közül díjazzuk a legsikeresebb, a legtöbb közönséget megmozgató és a legkreatívabb programokat.

 

A bejegyzés alapja: http://www.nepmesenap.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.