Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Nyári időszámítás 2014

Nyári időszámítás 2014

Átállás a nyári időszámításra: 2014. március 30. 2.00

A nyári időszámítás (angol rövidítése: DST) széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.

A nyári időszámítás az EU-ban egységesen megtörténik, ezen kívül Észak-Amerikában, pár Afrikai országban, Ausztrália egy részén, és Brazíliában alkalmazzák. Korábban szinte az egész világra jellemező volt a nyári időszámítás szerinti áttérés, csak nagyon kevés ország van, akik sosem alkalmazták.

Az áttérést március végére, vasárnap hajnalra szokás időzíteni. Ezzel próbálják csökkenteni a közvetlenül érintettséget.

2014-ben áttérés a nyári időszámításra Magyarországon

2014-ben 2014. március 30. vasárnap az nyári időszámításra való áttérés időpontja. Vasárnap hajnalban 2.00-kor 3.00 órára kell az órát átállítani. Amennyiben nem állítjuk át az órát, akkor reggel azt tapasztaljuk, hogy már “később van”, pl. ha 10.00-kor ébredünk, akkor az időszámítás szerint már 11.00 lesz.

Ez a hajnali nyári időszámítási átállás érinti az ekkor dolgozó embereket, így a tömegközlekedési eszközök menetrendjét is. A MÁV például a hajnal 2 és 3 között induló vonatokat csak 3 órakor indítják el és a nemzetközi vonatok egy órás késést szenvednek el.

A BKV járatai – a BKK tájékoztatása szerint – a hajnali 2 és 3 közötti járatokat nem indítja el. A még a téli időszámítás szerint indult járatokat menet közben éri a nyári időszámítási átállás. Ők így az óra szerint 1 órás késéssel érkeznek az időátállítás után.

A 2014-es téli időszámításra való átállás időpontja: 2014. október 25.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.