Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Téli időszámítás 2015

Téli időszámítás 2015

Átállás a téli időszámításra: 2015. október 25. 3.00

A téli időszámítás a gyakorlatban is, csak visszatérés a nyári időszámításhoz (angol rövidítése: DST) széles körben elfogadott rendszer, mely végén a helyi időt 1 órával vissza állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy a nyári időszámítás vége nagyrészt a téli időszakra esik.

A téli időszámítás az EU-ban egységesen megtörténik, ezen kívül Észak-Amerikában, pár Afrikai országban, Ausztrália egy részén, és Brazíliában alkalmazzák. Korábban szinte az egész világra jellemező volt a téli időszámítás szerinti áttérés, csak nagyon kevés ország van, akik sosem alkalmazták.

Az áttérést október végére, vasárnap hajnalra szokás időzíteni. Ezzel próbálják csökkenteni a közvetlenül érintettséget.

2015-ben áttérés a téli időszámításra Magyarországon

2015-ben 2015. október 25. vasárnap az téli időszámításra való áttérés időpontja. Vasárnap hajnalban 3.00-ról 2.00 órára kell az órát visszaállítani. Amennyiben nem állítjuk át az órát, akkor reggel azt tapasztaljuk, hogy “nyertünk egy órát”, pl. ha 10.00-kor ébredünk, akkor az időszámítás szerint még csak 9.00 lesz.

Ez a hajnali téli időszámítási átállás érinti az ekkor dolgozó embereket, így a tömegközlekedési eszközök menetrendjét is. A MÁV például a hajnal 2 és 3 között a vonatokat az utukhoz legközelebbi állomáson szokta várakoztatni.

 

A 2015-ös nyári időszámításra való átállás időpontja: 2015. március 29.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.