Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XII. „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál 2019

XII. „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál 2019

XII. alkalommal rendezi meg a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivált a ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával. A rendezvény az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg. Helyszínük – a korábbi évekhez hasonlóan – a Tatai Vár és az Esterházy tér.

A Tatai Patara időpontja: 2019. május 31 – június 2.

A Tatai Patara helyszíne: Komárom-Esztergom megye, Tata, Tatai Vár és az Esterházy tér

A XII „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál 2019 programja

Katonazenekari találkozó

A programok még szervezés alatt. Még csak a rendezvény időpontja az ismert.

Diák Patara 2019

Deák-Patara pátens!

Honvédelmi Nap

Ezen nyílt levéllel fordulunk minden hadra kész fiatal férfiúhoz és honleányhoz.

Készüljetek! A török elfoglalta Tata várát!

Nem várhatunk tovább! 2019. május 31-én hadba hívjuk az arra felkészülteket!
Csellel vagy erővel, de visszavesszük jussunkat!

Át akarod élni a csaták zajától hangos 16. századi végvári élet hétköznapjait? Kíváncsi vagy a korabeli haditechnikára? Érdekel a háremben vagy éppen a magyar faluban folyó élet?
Kipróbálnád a modern haditechnika „szerkentyűit”?
Ha egy kérdésre is igen a válaszod, akkor itt a helyed! Ne tétovázz, jelentkezz!

2019. április 25-ig döntheted el, részt akarsz-e venni a nagy megmérettetésen!
De igyekezz, mert már most is nagy az érdeklődés!

Ne felejtsd, játszani hívunk! Olyan játékra, ahol kipróbálhatod magad, s ahol nem csak a Társaid, de mi is segítünk!
Több mint 400 évet utazunk vissza az időben, de a helyszín az eredeti, a napjainkban is megkapó szépségű tatai Öreg-tó, a Vár, és környéke!

Idén sem marad el a délutáni virtuspróba, s a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, ismét egy modern gyakorlópálya nehézségeit próbálhatod ki!
Hogy ne csak testben, hanem lélekben is készülni tudj, figyeld honlapunkat, Facebook oldalunkat, a Patara-Híradót, februártól folyamatosan jelentkezni fogunk.

Én ott leszek 2019. május 31-én (pénteken) a „Deák-Patarán”! És Te?

A Puta íjászat

Korabeli ábrázolások alapján kijelenthető, hogy a XVI. században kezdték használni a putát az íjászat gyakorlására. A szó eredete A “puta” szó eredete a perzsa “b^űte” szóra vezethető vissza, ami agyagból készült kancsót vagy edényt jelent. Ez adta az ötletet, hogy égetett agyagcserepet (edényt) használjunk célnak. A korsólövés a mai napig a török íjásztradíció része. Elvia Cselebi szerint miután az oszmánok 1453-ban meghódították Isztambult, az (ortodox) ikonokat kihordták az Okmejdani-ra (íjászpályára) és célként  használták. Az iszlám hit szerint ugyanis “put”-nak tekintették azokat, vagyis olyan tárgynak amelyet Isten helyett imádtak az emberek.

Szabályok

Természetesen szigorú szabályai voltak a putalövésnek, mert az íjászatot sport  és katonai célra egyaránt használták. A szabályok fő oka az volt, hogy az íjász iskolai szervezetek iszlám ideológia alapján szerveződtek, amely fontosnak tartotta az igazságosságot és tisztességet mind a versenyeken, mind az íjászok között.

Testhelyzet

Az írások szerint álló, illetve ülő helyzetből lőttek, de egyes források térdelő pozíciót is említenek. Az íjász testtartásának iránya az íjásztól illetve az általa alkalmazott technikától függött. Lehetőség volt a céllal szemben elhelyezkedni, vagy attól 0 és 90 fok között elfordulni.

A puta mérete

A puta méretei: 110cm  magas, 77cm széles, vastagsága pedig legfeljebb 10 cm.

A puta anyaga

A puta alapanyaga máig nem teljesen tisztázott, de nagy valószínűséggel a marhabőr lehetett az. Egy helyütt leírták, hogy kívülről 2 rétegű borítása volt, de ebben sem lehetünk teljesen biztosak. Azt azonban tudjuk, hogy gyapotmaggal és fűrészporral tömték ki, ami képes volt megállítani a nyílvesszőt.

A puta színe

A puta színe sötétbarna, benne némi vörössel.

A puta mintázata

Ahány féle puta, annyi féle mintázat létezik, de mint minden célnak, a putának is van közepe, melyet valamilyen módon megjelöltek.

 

A Tatai Patara keretein belül megrendezésre kerülő versennyel kapcsolatos szervezés folyamatban van, ezért további információkat a későbbiekben teszünk közzé.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

A bejegyzés alapja: http://www.tataipatara.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Húsvéti készülődés Gyenesdiáson 2019

Húsvéti készülődés Gyenesdiáson 2019 Amikor közeledik a Húsvét, és a nyuszi már ugrásra készen ül a fűben…szeretettel várják az érdeklődőke...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.