Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Börzsöny Múzeum Szob

Börzsöny Múzeum Szob

A Börzsöny Múzeum weboldala: http://www.pmmi.hu/hu/museum/15/intro

A Börzsöny Múzeum címe: 2628 Szob, Szent László u. 12

A Múzeum elérhetősége:

 • Levélcím: 2628 Szob, Szent László u. 12.
 • Telefon: (+36 27) 372 037
 • Email: lakatosj@pmmi.hu, bmbkke@gmail.com

A Börzsöny Múzeum nyitva tartása

Kedd-Vasárnap 09:00-17:00 óra között.(egész évben)

Hétfő szünnap.

Teljes árú jegy : 600 Ft

Kedvezményes árú jegy : 300 Ft

 

Díjtalan belépésre jogosultak

(az EU tagországokból érkezőkre is kiterjesztve):

 • Kiskorúak 6. életévük betöltéséig
 • Fogyatékossággal élők + jogosultakként 1 fő kísérő
 • Nemzetközi szerződések alapján erre jogosultak (pl. ICOM)
 • 70 éven felüliek
 • Közoktatásban dolgozó pedagógusok, felsőoktatásban dolgozó oktatók
 • Az adott ország jogszabályinak megfelelően bejegyzett vagy akkreditált közgyűjtemények, közművelődési intézmények – szakmai munkakörben foglalkoztatott munkatársai

Díjtalan a belépés a Magyar Köztársaság alábbi nemzeti ünnepein:

 • március 15.
 • augusztus 20.
 • október 23.

valamint minden hónap első vasárnapján a

 • a 26. évüket be nem töltött személyek
 • a 18 évesnél fiatalabbak és az őket kísérő két közeli hozzátartozó

A Börzsöny Múzeum állandó kiállításai

 • Az Ipoly-mente és a Dunakanyar régészeti, történeti, néprajzi emlékei
 • Börzsöny-mozaik – a Börzsöny flórája, faunája

A Börzsöny Múzeum története

A múzeum története valójában nem is hivatalos megalakulásával kezdődött. Az 1930-as években már tervszerű régészeti feltáró munka folyt Szob területén. A nagymarosi Polgári Iskola tanára, Horváth Adolf János fáradtságot nem kímélve, kutatási szenvedéllyel, diákjai segítségével rendszeresen ásta a területet. Feljegyzéseket, rajzokat, térképeket készített.

A köztiszteletnek örvendő tanár 1945-ben meghalt, munkásságát Laczus Géza tanító folytatta. A Nemzeti Múzeum megbízott leletmentőjeként számos régészeti anyagot óvott meg a pusztulástól. Tanítványaiból szervezett hírszolgálata jól működött, minden építési munkáról értesült. A szaporodó leletanyag múzeum alapítására serkentette. Többszöri kérésére és szorgos munkájára felfigyelve a helyi szervezetek foglalkozni kezdtek a szobi múzeum alapításának ügyével. Lelkes támogatót találtak a Járási Könyvtár vezetőjen Katona Viktor személyében. A múzeum létesítésére 1960. május 12-én a Hazafias Népfront, az MSZMP Járási Bizottsága és a Járási Tanács határozata értelmében „előkészítő bizottság” alakult.

Pest Megyei Tanács VB. Művelődési Osztálya és a Művelődésügyi Minisztérium Múzeumi Főosztálya támogatásával 1960. szeptember 20-án, 571/1950. számon megszületett a működési engedély. Támogatólag közreműködött a Magyar Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum is. A Járási Tanács kezelésében létrejött tehát a Börzsöny Múzeum, vezetésével Katona Viktort bízták meg. A Járási Tanács épületének folyosóján, hat megvilágított tárlóban nyílt meg a kiállítás, az említett két lelkes pedagógus hosszú évek alatt végzett önzetlen munkája gyümölcseként.

Ettől kezdve közügy lett a múzeum. A helyi vezetők hivatalos vendégeiknek büszkén mutogatták a tárlókat. Megindult a tudományos munka, ásatások folytak, néprajzi anyagot, természettudományi anyagot gyűjtöttek, numizmatikai anyag került a múzeum tulajdonába. 1962. december 1-től –  a távozó Katona Viktor után –  Laczus Gézát nevezték ki vezetőnek. 1963. január 1-től a múzeum a Pest megyei Múzeumok Igazgatósága kezelésébe került. Gyűjtőterülete az Ipolyvölgye, a Dunakanyar és a Börzsöny hegység.

Az egyre gyarapodó tárgyi anyag megfelelő elhelyezésére 1968-ban a helyi és megyei szervek összefogásából  vásároltak meg az épületet, melynek belső átalakítása után 1968. augusztus 30-án megnyílt az  új múzeum.

1972-ben természettudományi anyaggal bővült az állandó kiállítás, melyet 1995-ben felújítottak.

1976-ban, Laczus Géza halála után özvegyét bízták meg a múzeum vezetésével. 1977-ben a tetőtérben a néprajzi anyagnak raktárt alakítottak ki. Ebben az évben felújították az állandó kiállításokat is. Az emeleti teremben képzőművészeti kiállítást rendeztek és lehetőség nyílt előadások, vetítések, előadóestek megrendezésére is. A múzeum udvarán zenei rendezvényekre került sor.

Mára a  környék idegenforgalmi célállomása lett a múzeum, melynek  meglátogatását célszerű összekötni egy hangulatos kisvonatozással a 2009. nyarán elindult Szob-Márianosztra szakaszon.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.