Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Dob Múzeum Cegléd

Dob Múzeum Cegléd

A Dob Múzeum weboldala: http://www.drummuseum.hu

A  Dob Múzeum címe: 2700 Cegléd Szabadság tér 5.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 2700 Cegléd Szabadság tér 5.
  • Telefon: (+36 53) 321-068, mobil: (+36 20) 365-1724

A Dob Múzeum nyitva tartása

Hétfőtől-péntekig 10.00-16.00 óráig
Szombaton, vasárnap előzetes telefonos bejelentkezés alapján.

 

A Dob Múzeum története

Első zenekarunkban a hatvanas évek közepén rám a gitáros szerepet osztották. Hamarosan kiderült, hogy jobban érzem magam a dobok mögött. Meghatározó dobos élményem Kovács Gyula volt, egy 1969-es ceglédi “Róna Jazz” rendezvényen.
Elementáris erővel vetettem magam a téma minden ágába. Kezdetben tanultam, játszottam, hangszereket terveztem, később tanítottam, koncerteket-kiállításokat rendeztem, publikáltam. Nagyon érdekelt, hogy a különböző dobkészítő cégek a hangszerek építésénél felmerülő műszaki-akusztikai problémákat, hogyan oldják meg. Véletlenül jutottam hozzá eredeti Mogyorósi, Sternberg és Wagner katalógusokhoz, melyekből képet kaptam a háború előtti magyar hangszergyártás magas színvonaláról. A 70-es évektől állandó látogatója lettem a Dubán és Medveczky cégeknek, illetve a Kozmosz hangszerkészítő szövetkezetnek és a Triál hangszerboltjának. A nyugati hangszergyárak működéséről semmi támpontom nem volt, be kellett érnem a külföldet járó dobosok elbeszéléseivel. Miután a hivatalos csatornákon kevés információ szűrődött be a vasfüggöny mögé 1971-től elkezdtem levelezni a világ vezető ütőhangszergyáraival. Néhány év alatt akkora ismeretanyag gyűlt össze, ami egy kiállítás megrendezésére inspirált. Ez a “Dob története” címet viselte és 1979-ben volt Cegléden.

Második kiállításom már kevesebbet markolt, de mélyebbre ásott. A több ezer éves ütőhangszeres múlt utolsó száz évét: a jazzdob fejlődését vette célba. A “Százéves a Jazzdob” című kiállításra 1990-ben került sor Kecskeméten. Ez a kiállítás döbbentett rá, hogy nagyon kevés hangszer és dokumentum maradt az 1920 -1945 közötti időkből! Elhatároztam, hogy megpróbálom felkutatni és rendszerezni ezeket. 1992-ben gyűjteményem első darabjaiból szüleim házának autógarázsában létrehoztam egy kis múzeumot. Az események gyorsan híre ment és a dobos szakma néhány hónap leforgása alatt megfordult a garázsban. Sokan ötleteket adtak: hol hevernek még öreg dobok, néhányan ajándékoztak is. Csodabogárnak tartottak.

Egyre több újsághír, TV riport tudósított a gyűjteményről. A dobmúzeum – noha csak egy garázsban volt – felsorakozott Cegléd látványosságai közé. Sok ismert zenész, hangszerkészítő, mint Armand Zildjian, Remo Belli, Steve Smith, Jojo Mayer, Tommy Campbell stb. megfordultak itt, de a város vezetői is előszeretettel hozták vendégeiket. 1995-ben műszaki-zenész és dekoratőr előéletem összegzéseként született meg saját tervezésű hangszerem a Turbo Designer. Ez a szerelés 1999-ben sikerrel szerepelt a frankfurti zenei vásáron, ma a múzeum legnagyobb vitrinjében található. Kialakítottunk egy restauráló műhelyt. Sok behatás ér egy hangszert 60-80 év alatt. Ezeken segít a dobgyógyítás avatott kezű mestere: Siska Gyula barátom.

A garázst gyorsan kinőtte a gyűjtemény. A dobok egyre gyűltek, megtelt velük a mosókonyha a padlás, a műhely. Az önkormányzathoz fordultam egy reprezentatív városi hangszermúzeum megvalósításának gondolatával. A város vezetése 1997-es döntésével a dobmúzeum ügyét egy 300 m²-es ingatlannal segítette elő. Az objektum a város főterén állt műemléki környezetben, lepusztult állapotban. A felújítás családtagjaim és az üggyel együtt érző barátaim segítségével három évig tartott. 1998-ban például 12 kiváló jazzmuzsikus adott jótékonysági koncertet a múzeum javára. Az ünnepélyes megnyitóra – melyet a hazai dobos – és ütőhangszer forgalmazó szakma is megtisztelt jelenlétével – 2000 november 27-én került sor a ceglédi Polgármesteri Hivatal dísztermében. A dobmúzeumot – ahogy 1979-es és 1990-es kiállításomat is – Gonda János zeneszerző, zongoraművész nyitotta meg.

2000-ben létrehoztuk a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány, melynek célja az ütőhangszeres kultúra népszerűsítése. Ennek egyik ága éppen a dobmúzeum, melynek üzemeltetése és a gyűjtemény karbantartása, restaurálása, gyarapítása folyamatos munkát igényel.

A múzeum hangszereken, fotókon, személyes tárgyakon keresztül mutatja be egykori legendás dobfelszerelések, híres dobosok és dobkészítő mesterek történetét.

 

A bejegyzés alapja: http://www.drummuseum.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.