Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Skanzen Szabadtéri Nemzeti Múzeum Szentendre

Skanzen Szabadtéri Nemzeti Múzeum Szentendre

A Skanzen Szabadtéri Nemzeti Múzeum címe: H-2000 Szentendre, Sztaravodai út, Pf.: 63

A Skanzen Szabadtéri Nemzeti Múzeum elérhetősége:

A Skanzen Szabadtéri Nemzeti Múzeum nyitva tartása

A múzeum nyitva 2013. március 30-től 2013. október 31-ig HÉTFŐ kivételével minden nap 9-től 17 óráig.
Kivételes hétfői nyitva tartási napok: április 9. (húsvét), május 28. (pünkösd).

A Skanzen Szabadtéri Nemzeti Múzeum története

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését irányozza elő, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, un. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális-, közösségi- és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek. A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják.

Az eredetileg tervezett 9 tájegység: Észak-Magyarországi falu / nyitása 2010/, Felföldi mezőváros /2006/, Felső-Tiszavidék /1974/, Közép-Tiszavidék /2010 után/, Alföld /folyamatosan épül/, Dél-Dunántúl /2005/, Bakony-Balaton-felvidék /2000, Nyugat-Dunántúl /1993/, Kisalföld /1987/ – felépülte után a múzeum hazánk 18-19.századi népi építészeti hagyományát, Európában egyedül álló módon, történeti örökségként őrzi meg. A Múzeum kutatói a szabadtéri néprajzi muzeológia legújabb eredményeinek figyelembevételével és a látogatói-társadalmi igényeknek eleget téve már dolgoznak az eredeti tudományos koncepció bővítésén, továbbfejlesztésén. Tervezzük a határainkon kívüli magyarság életmódját bemutató tájegységünket, elkészült a 10-15.századi Magyarország falusi építészetét bemutató Történeti tájegységünk terve, s megindult a 20.századi falu építményeit, életmód-típusait bemutató kiállítási egység tervezése is.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az elmúlt 40 év során kiállításai, és kiszolgáló infrastruktúrája, programjai és szakmai- tudományos eredményei révén hazánk egyik legsikeresebb országos múzeumává vált. A hét hónapos nyitva tartás alatt a múzeumot felkereső közel negyedmilliós látogatószám egyértelműen bizonyítja népszerűségét a hazai és külföldi közönség körében. A 2000-ben elnyert Év múzeuma díj, a 2004-es Látogatóbarát múzeum kitüntető cím, és a legnagyobb társadalmi elismerést jelentő Prima Primissima díj (2005) a múzeum széles körű társadalmi beágyazottságát és elismertségét példázzák.

2007. július 25-i kormánydöntést követően a Skanzen Európai Uniós források felhasználásával töretlenül épülhet, fejlődhet tovább. Megépül az Észak-Magyarországi falu tájegység, új bejárati épület várja a közönséget, korhű motorvonat segíti a belső közlekedést, s a szórakoztató ismeretátadás újabb helyszíne lesz a Nyitott Muzeológiai Műhely.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.