Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Zenetörténeti Múzeum Budapest

Zenetörténeti Múzeum Budapest

A Zenetörténeti Múzeum weboldala: http://www.zti.hu

A Zenetörténeti Múzeum címe: 1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.
  • Telefon: (+36 1) 214 6770
  • Email: zti@btk.mta.hu

A Zenetörténeti Múzeum nyitva tartása

Kedd-Vasárnap: 10.00–16.00.

Hétfőn zárva

A Zenetörténeti Múzeum története

Az Erdődy-palota valamennyi múzeumi termében jelenleg a Joseph Haydn és Magyarország bicentenáriumi emlékkiállítás látható, amelynem csak a zeneszerzőt, hanem életének és működésének kultúrtörténeti hátterét is bemutatja.

A Magyar Tudományos Akadémia 1969-ben alapította a Bartók Archívumot. A gyűjtemény 1984-ben beköltözött az 1750-69-ben épült, barokkstílusú Erdődy-Hatvany-palotába, és megnyitotta A hangszeres kultúra emlékei Magyarországon című állandó tárlatot. Itt XVIII-XIX. századi magyar hegedűkülönlegességeket,zongora őstípusokat, Schunda-, Mogyoróssy-cimbalmot és különféle népi hangszereket láthattak az érdeklődők a Szépművészeti Múzeum hangszereket ábrázoló, XVII-XX. századi képeinek illusztrálásával. Emellett a múzeum Bartók Béla (1881-1945) műhelyében című kiállítása a zeneköltő alkotómunkájába avatta be a látogatót.

A Joseph Haydn és Magyarország című emlékkiállításon,amelyet 2009. május 26-án 16 órakor Maróth Miklós akadémikus, az MTA alelnöke nyitott meg, a korábbi állandó tárlat 18. századi anyagának jelentős része újra megtekinthető. A mintegy 30 gyűjteménytől kölcsönzött több száz új dokumentum(a kottakéziratok, levelek, hangszerek, díszlettervek, színlapok, színházi zsebkönyvek mellett festmények, grafikák, metszetek, bútorok, ruhák, fegyverek,korabeli főúri és népi használati tárgyak, az Esterházy gyűjtemény műkincsei)Haydn életének egykori, nyugat-magyarországi környezetét ábrázolja. A kiállítás2010. március 31-ig várja az érdeklődőket.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.