Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szépművészeti Múzeum Budapest

Szépművészeti Múzeum Budapest

A Szépművészeti Múzeum weboldala: http://www.szepmuveszeti.hu/

A Szépművészeti Múzeum címe: 1146 Budapest, Dózsa György út 41.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 1396 Budapest, 62. Pf. 463.
  • Telefon: (06 1) 469 7100*

A Szépművészeti Múzeum nyitva tartása

kedd–vasárnap: 10.00-18.00
hétfőn zárva  (kivéve ünnepi időszakban, amikor általában a következő első munkanap a szünnap)
Múzeum+ rendezvények alatt 18.00-22.00 óra között is (17.00 órától belépés kizárólag a Múzeum+ programokra váltott jeggyel)

A Múzeumi jegypénztár nyitva tartása

kedd–vasárnap: 10.00-17.00 (Múzeum+ rendezvények napján: 21.00 óráig)
Belépésre a pénztár zárásáig van lehetőség (előre váltott jeggyel is).

A Szépművészeti Múzeum története

A budapesti Szépművészeti Múzeum 1906. december 1-jén, Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében nyitotta meg kapuit. Története ekkor már bő egy évszázados múltra tekintett vissza, hiszen az 1896-ban elhatározott múzeumalapítással a magyar főúri és egyházi gyűjtőknek a 18-19. században kialakított kol­lekcióit egyesítették az új múzeumépületben.

A Szépművészeti Múzeum nemzeti gyűjtemény, és története szo­rosan összefügg a magyarországi műgyűjtés történetével. Szemben a szerencsésebb nemzetek nagy közgyűjteményeivel, amelyeket többnyire uralkodók évszázadok alatt felhalmozott műkincsei alapoztak meg, ez a múzeum a magyar nemességnek köszönheti létét. A bécsi császári és királyi gyűjteményekből csupán kevés mű jutot­t ide: 1848-ban, Kossuth Lajos rendeletére a budai kamaraelnöki lakást díszítő dara­bokból köztulajdonba vett festmények között volt például Dürer Férfíképmása. A magyar főúri gyűjtemények közül a legjelentősebb az Ester­házy-gyűjtemény volt, amelyet 1870-71-ben vásárolt meg a ma­gyar állam. Ez a kollekció alapozta meg az Országos Képtárat, a Szépművészeti Múzeum közvetlen elődjét. Az Esterházyaktól származó rajzok és fest­mények között voltak Leonardo, Raffaello, Correggio, Rembrandt és Tiepolo művei, több száz holland és flamand kép, valamint jónéhány kiemelkedő spanyol festmény: Ribera, Murillo, Goya alkotásai.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.