Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál 2018

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál 2018

Szeptember utolsó hétvégéjén a Fő téren és a belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában a boré és a jazz zenéé a főszerep. A rendezvény emellett számos kulturális programmal, két színpadon koncertekkel és tematikus sétákkal nyújt teljes feltöltődést vendégei számára. Így mutatkozik be Szentendre a maga kisvárosias, mediterrán jellegével, és a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos történelmi hagyományaival.

A tavaszi fesztivál időpontja: 2018. szeptember 28-30..

A tavaszi fesztivál helyszíne: Pest megye, Szentendre, Duna kozó, Fő tér, belváros sétálóutca, a Dumtsa Jenő utca

A Szentendrei Jazz- és Borfesztivál 2018 programja

 

2018. szeptember 28. péntek

17:30 Pankastic! – A 2014-ben alakult zenekar eredeti stílusával üde színfoltként tűnt fel a magyar könnyűzenei palettán. A népszerű django-pop stílus és a „boldog békeidők” jazz-es hangzásvilágát ötvözi a modern popzene egyediségével.
20:00 Magyar Rapsody Project – Nagy magyar klasszikusok egyedi hangzásvilággal: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Weiner Leó és Johannes Brahms legnépszerűbb melódiái szaxofonra és jazzkvintettre.

2018. szeptember 29. szombat

13:30 Czirják Csaba Trio – Műsorukban a jazz tradíciók tiszteletének jeleként jazz standardeket is hallhatunk.
15:30 Special Smooth – A 2011-ben alakult zenekar a kiváló amerikai énekes és szaxofonos Curtis Stigers számai mellett főleg ismert jazz-standardeket játszik, saját stílusában.
17:30 Loop Doctors – A zenekar olyan jellegzetes elektronikus zenei műfajokat, mint a Drum’n’Bass, Electronica, vagy a Dub ötvöz a hagyományos jazz harmónia- és ritmusvilágával, illetve szabad improvizatív szerkezeteivel.
20:00 Gájer Bálint – Gájer Bálint a mai magyar „Swing’n Pop” zenei stílus meghonosítója és vezéralakja, vagy ahogy sokan a The Voice műsorából ismerhetik, „a swing hercege”. A számos szakmai díjjal kitüntetett énekes garantáltan mindenkit táncra perdít majd a zenéjével.

2018. szeptember 30. vasárnap

13:30 Swing Bussiness – Az együttes repertoárjában a régi és új zene egyaránt szerepet kap, és swinges, latinos, illetve egyedi feldolgozások is hallhatóak majd.
15:30 Dunakanyar Jazz Quartet – A kifejezetten mostanra összeállt zenekar tagjai szentendrei és környékbeli muzsikusok. Mindannyian a hazai jazzélet kiemelkedő képviselői, akik idehaza és külföldön egyaránt számtalanszor bizonyították már, hogy a jazz milyen sokszínű, művészi, ugyanakkor élő és eleven műfaj.
17:30 Kozma Orsi Quartet – Kozma Orsi a hazai jazzélet meghatározó alakja, aki ezen az estén egészen Amerikáig repíti a közönséget.
19:30 Fourtissimo Jazz Orchestra – A Prima Díjas Fourtissimo 2012-ben indult el, hogy meghódítsa a fúziós jazz világát, majd az ország legjobb session-zenészeivel kiegészülve a „The road so far” c. stúdióalbummal számos hazai és nemzetközi szakmai elismerést nyert el.

EGYÉB ZENEI PROGRAMOK
A belvárosban, a Borkorzón és a Kacsakőnél

A koncertek ingyenesek.

2018. szeptember 28. péntek

18:00 Szczuka Borbála és Panka Duo KACSAKŐ (Dunapart)
18:30 Jolis Carmen és Puskás Kornél Duo SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
19:00 Torzsa Gabi Akusztik TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)

 

2018. szeptember 29. szombat

14:00 Nagyobb vagy Egyenlő SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
15:00 Panka és Malac TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)
16:00 Perpetuum SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
16:30 Echinger-Csurkulya Projekt TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)
18:00 Drippey-Virág-Kuti-Majsai Quartet SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
18:30 Oti Voice & Bass TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)
19:00 Drums KACSAKŐ (Dunapart)
21:00 Dj Ordiman SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)

2018. szeptember 30. vasárnap

12:00 Elvi kérdés Pótkulcs (Fő tér 11-12.)
14:00 Pocsai Kriszta és Schneider Zoltán Duo SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
14:30 Acoustic Umbrella 90’ TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)
16:00 Orbán Bori és Pánczél Kristóf Duo SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
16:30 Bárterápia Duo TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)
18:00 Zolbert Trio SZAMOS színpad (Dumtsa J.u.12.)
18:30 Duska Duo TOURINFORM színpad (Dumtsa J.u.22.)

BARLANG PROGRAMOK
Dunaparti Művelődési Ház (Duna Korzó 11/a.)

Jegyek csak a helyszínen kaphatók!

Szeptember 28. péntek Belépő: 1.000 Ft
18:00 Kambodzsai road movie – Transzaurál pszichedelikus sokk
20:00 G.A.M Gang – Különböző népzenék ötvözete a hip-hoppal vagy éppen a drum&bass-szel
22:00 titokzatostelepesek – Instrumental, hip-hop, snake jazz, experimental, chill, élőzenei koncert

Szeptember 29. szombat Belépő: 1.500 Ft
16:00 Cirkusz-KA Duo – Világzene / Etno-jazz / Álom-Világzene
18:00 Bujdosó Trio – BIZÁNCI SZÖRF JAZZ
20:00 Csókolom – Az aktuális felállás: Zsuzsi, Zoli, Zsolti, Gabi, Szabi, Laci

Szeptember 30. vasárnap Belépő: 1.500 Ft
16:00 Anna-Marton S. – Mai sanzonok, keserédes pesti tangók, Kelet-európai kuplék, cirkuszi zenék egy kis humorral, és a jazz érintésével
18:00 The Steps – Elég hosszú a repertoár és színes
20:00 Ripoff Raskolnikov – Blues & Beyond

MONDVACSINÁLT UTCA
A Péter-Pál utca Teddy Beer előtti szakasza

Szeptember 28-30.
12:00-22:00 Koncertek, borok, sörök és streetfoodok
Idén is megnyit a Mondvacsinált utca a Bor- és Jazz Fesztivál idején a Teddy Beer szervezésében, ahol különleges sörökkel, borokkal, tömény italokkal, zenei koncertekkel és Deep Dj-vel (péntek és szombat este) várnak mindenkit.

DEBUSSY ÚJRAGONDOLVA
Zweibert ház (Görög u. 4.)

Szeptember 30. szombat
17:00 Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia közös koncertje Bihon Győző és Gulyás Andrea műtermében
A koncert ára: 5.000 Ft.
A belépőjegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, ugyanakkor a rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött. Maximális vendégszám: 25 fő.

BORJOUR MESTERKURZUSOK
Városháza (Városház tér 3.)

A kurzusok moderátora: Nagy Sebestyén, a Borjour szervezője, borszakíró.
Belépők elővételben a borjour.hu/bolt oldalon (és a helyek függvényben a helyszínen) megvásárolhatók.

Szeptember 28. péntek díszterem
19:00 Kadarka-párbaj
Párosával, vakon kóstolnak a résztvevők kadarkákat, a borpáros egyik tagja mindig szekszárdi, a másik nem. 6 párost kóstolunk végig, minden páros után értékelünk és leleplezünk. A kóstolók között érdekességek hangzanak el a fajta történetéről, jellegzetességeiről és jelenkori helyzetéről.
A kóstoló ára: 3.000 Ft/fő (max. 100 fő)

Szeptember 29. szombat házasságkötő terem
15:00 Magyar kékszőlők kóstolója
100% magyar kékszőlőfajták borainak tesztje: Csókaszőlő, Járdovány, Turán, stb. Egyesével bemutatjuk ezeket a ritka magyar fajtákat, történetüket és kóstoljuk meg a belőlük készült, most elérhető legszebb borokat.
A kóstoló ára: 3.000 Ft/fő (max. 30 fő)

Szeptember 29. szombat házasságkötő terem
17:00 Narancsteszt
Egyre népszerűbbek a héjon áztatott fehérborok, azaz a narancsborok. Tesztelünk, összehasonlítunk 10 élvonalbeli narancsbort: magyart, felvidékit és külföldit (a külföldiek a stílus legjobb képviselőitől Szlovéniából és Olaszországból).
A kóstoló ára: 3.000 Ft/fő (max. 30 fő)

Szeptember 29. szombat díszterem
18:00 Hárslevelű-párbaj
Párosával, vakon kóstolnak a résztvevők hárslevelűket, a borpáros egyik tagja mindig tokaji, a másik nem. 6 párost kóstolunk végig, minden páros után értékelünk és leleplezünk. A kóstolók között érdekességeket tudhatunk meg a fajta történetéről, jellegzetességeiről és jelenkori helyzetéről.
A kóstoló ára: 3.000 Ft/fő (max. 100 fő)

Szeptember 30. vasárnap díszterem
18:00 Új régiós sztárok
BalatonBor, RedY, Egri Csillag, Csopaki, PH Érték… Borvidéki összefogásban készült borok bemutatója.
A kóstoló ára: 3.000 Ft/fő (max. 100 fő)

Szeptember 30. vasárnap házasságkötő terem
18:00 A legjobb magyar házasítások
5 fehér és 5 vörös cuvée, melyek kizárólag Kárpát-medencei fajtákból készültek. A top furmint-hárslevelűktől a bikavérekig… keressük a legjobb, leghazaibb házasításokat!
A kóstoló ára: 3.000 Ft/fő (max. 30 fő)

BORVACSORÁK, KÓSTOLÓK

Szeptember 28. péntek
19:00 4 fogásos borvacsora Kamocsay Ákossal
Dalmát Szamár Bisztró (Bartók B. u. 8.)
Érdeklődni és asztalt foglalni személyesen a Bisztróban vagy telefonon lehetséges.

19:00 Különleges borvacsora a Hajósinas Bolgár Étterem és a Bolgár Borok Nagykövetsége szervezésében
Hajósinas Étterem (Dézsma u. 2/b; )
5 fogás és 5 bor.
A részvételi díj: 6.900 Ft, mely tartalmazza az étel- és italválogatást, ásványvizet és kávét.
A korlátozott létszámra való tekintettel előzetes asztalfoglalás szükséges! Jelentkezni szeptember 26., 18.00-ig lehetséges telefonon.

19:00 Ínyenc borvacsora a Kecze-Hady Kézműves Pincészet boraira hangolva
Mjam Étterem (Városház tér 2.)
5 fogás, 7 bor.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni szeptember 25-ig lehetséges.

Szeptember 29. szombat
18:00 2018-as primőr borok kóstolója
Kedves Kávézó (Fő tér 13.)
Kathona Krisztián – a Borháló Borkereskedés alapítójának – előadásában 5 fogásos kóstoló: 2018-as primőr borteszt.
A program ára: 4.900 Ft/fő. Előzetesen bejelentkezni a kávézó telefonszámán vagy személyesen lehetséges.

19:00 1 sztárséf, 3 felejthetetlen fogás – exkluzív borvacsora
Városi Vendégház (Fő tér 12.)
A konyhafőnök: Orosz Gábor, a KIOSK BUDAPEST és a Sziget Nagyszínpad backstage vezető séfje. Az ételek mellé a borokat a szentendrei Kőhegybor borásza, Hidegkuti Gergely kínálja.

Szeptember 29-30. szombat és vasárnap
15:00 A sport és az egészséges borfogyasztás: Bíró Attila előadása
Pótkulcs (Fő tér 11-12.)
Bíró Attila a magyar női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya beleszületett a borkultúrába. Családjával 10 hektáron gazdálkodnak és kizárólag Eger környéki szuperior dűlőkből válogatott szőlőkből készítik kézműves boraikat. Ezen a hétvégén négyféle bort mutatnak be: az egyik leghagyományosabb fehér fajtát, az Egri Leánykát, a legelterjedtebb vörös szőlőből készült Kékfrankos Rosét, egy házasított vörösbort, a Fertálymester Borát, és az elmaradhatatlan
Egri Bikavért.
Személyes kóstoltatás a Pótkulcs Szentendre bejárata előtti standon mindkét nap 13:00-19:00 h között.

Szeptember 28-30.
Pálinka kostoló
MinoArt Pince – Zweibert ház (Görög u. 4.)
Eredetvédett pálinkák kóstolója a fesztivál teljes ideje alatt.
A kostoló ára: 3.500 Ft/7 pálinka.

ÉDENI ÉLMÉNYEK
Édeni Édességek Boltja (Dumtsa J. u. 9.)

Ritka borok és ritka jó csokoládék – 3 különleges ízélmény a Borfesztivál idejére

Szeptember 28. péntek
19:00 Apetízer: Bor-csoki párok
A programot Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök, okleveles borbíráló és csokoládé szakértő vezeti. Ritka, különleges szőlőfajtákból készült borok mellé termőhely-szelektált és bean-to-bar csokikat, bonbonokat, kakaóbabokat kóstolhatunk. Mi a bean-to-bar jelentése? Hol vannak párhuzamok a kakaó- és szőlőtermesztés között? És a csokoládé- és borkészítés között? Melyiknek kell édesebbnek lennie a kóstolón: a bornak vagy a csokinak?
A kóstoló ára: 5.500 Ft.

Szeptember 28-30.
Édeni bormenü: Bortrüffel és jazz
A fesztivál ideje alatt díjnyertes Egri Bikavérrel és madagaszkári csokival készített friss trüffelek a csokibolt kínálatában! A zenei háttér mindhárom nap fiatal magyar jazz énekesnők hangja: Vörös Niki, Kalmár Panni, Harcsa Veronika, Kozma Orsi, Pátkai Rozina, Husnullina Regina, Váczi Eszter.

Harrer Hármas: Az idei borfesztivál csoki sztárja: Harrer Luka Cabernet boros csoki
A csokibolt nagy kedvence, a soproni Harrer csokoládéműhely Luka Enikő Cabernet Sauvignon borával készített Great Taste Award 2015 versenyen aranyérmet nyert táblás csokoládéja. Kérd a “HARRER HÁRMAS” -t és megízlelheted a csodás bort, aztán az alapcsokoládét és végül a kész, díjnyertes csokoládét is. Csak a borfesztivál három napján kapható!
A “Harrer Hármas” ára: 690 Ft.

SOMLÓI BORUDVAR
Barcsay Múzeum udvara (Dumtsa J. u. 10.)

A Nászéjszakák bora – Somlói borkóstolók
Aki a nászéjszakán Somlói borral koccint, a monda szerint fiú örökösre számíthat. Vendégeink borházasságot köthetnek egy pohár tüzes somlóival a Somlói Borrend képviselőjének áldásával. Ezen kívül részt vehetnek egy borkomédián és különleges borkóstolók keretében megízlelhetik Somló férfias fehérborait: a juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű, tramini és a somlai vegyes borokat. A házigazdák: Tzortzoglou Teodóra és Tzortzoglou Zoé

Szeptember 28. péntek
18:00-20:00 Borházasságkötés választott somlói borral
„Önök azért jelentek meg itt előttem, hogy borházasságot kössenek. Egy pohár somlói bor elfogyasztásával Önök vállalják azt, hogy …”
20:00 BorTotó
Ültetett kóstoló somlói pincészetek tucatnyi borával, borkorcsolyával. Akik felismerik a borfajtákat, akár telitalálatuk is lehet!
40 főt tudunk fogadni, díja 1.900 Ft/fő

Szeptember 29. szombat
16:00-18:00 Borházasságkötés választott somlói borral
18:00-20:00 Borozgatós mesék és mesés borozgatások somlói borokba rejtett titkokkal
Mi folyik a Somló hegyen? Somlói vadnyugat. Vendégeink: a Somlói Dűlők Egyesülete gazdái.
A borkóstoló díja: 1.500 Ft/fő.
20:00-22:00 Borházasságkötés választott somlói borral

Szeptember 30. vasárnap
15:00-17:00 Borházasságkötés választott somlói borral
17:00 Borkomédia Dr. Zsoldos László előadásában
A somlói Gézaháza kicsiny pince borának kóstolásával: Fehérarany 2016 olaszrizling, Arany Laci 2017. olaszrizling.
A borkóstoló díja: 1.000 Ft/fő
18:00-20:00 Borházasságkötés választott somlói borral

IHLET JÓTÉKONYSÁGI EST
Városi Vendégház (Fő tér 12.)

Szeptember 30. vasárnap
19:00 (érkezés 18:30-tól)
Ezen az estén egy olyan képet bocsátunk kalapács alá, amely a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál idején a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat keretében, a Dorn házaspár udvarában megrendezésre került „Ihlet est”-en született. A Verebélyi Dia művész által megfestett „Engedj el (Egyszer mindenki felnő)” című kép kapcsán befolyt bevétel teljes egészével a Szentendrei Bölcsőde Egészséges és Derűs Gyermekekért Alapítványát támogatjuk.
Az est házigazdája: Dorn Zoltán, aki egy Kamocsay Ihlet Cuvée-vel várja vendégeit.
Az esten fellép: Karácsony János (James), az LGT együttes gitáros-énekes frontembere.
Az áverést vezeti: Pintyőke Marcell
A kép a feszivál teljes ideje alatt megtekinthető a Fő tér 15. szám alatti üzlet kirakatában.

FESZTIVÁLSÉTÁK
Találkozó: Tourinform Iroda (Dumtsa J. u. 22.)

Szeptember 29. szombat
16:00 A belváros mélyén, pinceséta Szentendre alatt
Az 1882-es filoxéra járvány kezdetéig Szentendre híres volt kiváló minőségű borairól. Ennek köszönhetően alakult ki a város alatt a máig megfigyelhető több mint 10 km hosszú pincerendszer. S habár az eltelt több, mint egy évszázad során ezek egy része betömésre került, szerencsére maradt közülük jó néhány olyan, ami csak arra vár, hogy közösen felfedezzük őket.
A séta ára: 3.000 Ft. Max. létszám: 2×25 fő.
A program a Szeresd Szentendrét Egyesület ötlete alapján jött létre.

Szeptember 30. vasárnap
16:00 A szentendrei szőlőtermesztés nyomában
A program során részletes betekintést adunk Szentendre szőlő- és bortermesztési hagyományaiba a kezdetektől napjainkig. Hidegkuti Gergelynek – a Kerkaborum (Kőhegybor) képviselőjének – köszönhetően feltárulnak az elmúlt századokról ránk maradt ismeretek, és megtudhatjuk azt is, hogy milyenek lehettek Szentendre egykor méltán híres borai.
A séta ára: 3.000 Ft. Max. létszám: 25 fő.

SZENTENDRE A KONYHÁBAN
Kóstolj bele Szentendrébe!

Városi Vendégház (Fő tér 12.)

Szeptember 29-30.
12:00-16:00 Ezt főzd ki! – ingyenes főzőkurzusok
Az Ínyencház Főzőiskola kihelyezett programja keretében minden órában újabb szentendrei ételeket készíthetünk el.
12:00 Piszkeleves | juhtúrós gibanica
13:00 Fűszeres csicseriborsóleves | cicege
14:00 Papule (babpüré) | hússal, rizzsel töltött szőlőlevél
15:00 Pljeskavica pitával, joghurttal | rafioli

Szeptember 29-30.
12:00-18:00 Gasztrovásár
Bemutatkozik a Dunakanyar-Pilis Helyi Termékszövetkezet

Szeptember 29. szombat
19:00 1 sztárséf, 3 felejthetetlen fogás – exkluzív borvacsora
A konyhafőnök: Orosz Gábor, a KIOSK BUDAPEST és a Sziget Nagyszínpad backstage vezető séfje. Az ételek mellé a borokat a szentendrei Kőhegybor borásza, Hidegkuti Gergely kínálja.
A program kiemelt támogatója: a Miele.
A vacsora ára: 6.900 Ft.

FRÖCCSMOZI
Tourinform Iroda udvara (Dumtsa J. u. 22.)

3 nap, 3 film a Tourinform Iroda udvarában!
Nézzünk együtt filmet a szabad ég alatt! A jókedvet és a jó borokat garantáljuk.
A vetítések ingyenesek, de a korlátozott befogadóképesség miatt előzetes regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a Szentendrei Tourinform Iroda elérhetőségein lehetséges.

Szeptember 28. péntek
20:30 Én, a séf (francia-spanyol vígjáték, 84 perc, 2012, rendező: Daniel Cohen)

Szeptember 29. szombat
20:00 Szeretők, utazók (spanyol vígjáték, 90 perc, 2013, rendező: Pedro Almodóvar)

Szeptember 30. vasárnap
20:00 A távolság íze (francia- hongkongi-kínai-romantikus film, 95 perc, 2007, rendező: Wong Kar-Wai)

BOR ÉS MŰVÉSZET

2018. szeptember 28-30.

Rozé és vörös – a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány utcatárlata
A Dumtsa Jenő utca üzleteinek kirakataiban
A sétálóutca üzleteinek kirakatában és házainak ablakaiban ezen a hétvégén kortárs szentendrei képzőművészek alkotásait láthatjuk, melyeket egy-egy borász fogad védnöksége alá. A művekkel, művészekkel fotózkodni is lehet. Válassza ki az Önnek tetsző alkotást, alkotásokat!

2018. szeptember 30. vasárnap

19:00 Jótékonysági kép- és borárverés
Városi Vendégház (Fő tér 12.)

2018. szeptember 28-29.

18:00-19:00 Bor ihlette művészet
MinoArt Pince (Görög u. 4.)
Borkostólással egybekötött művészeti est. A vendégek: Zsebők Csaba (költő, történész) és Mengyi Gábor (filmproducer és forgatókönyvíró). A programhoz mindkét este Yorgos Tzortzoglou szentendrei művész festményei adják a hátteret.
Belépőjegy: 2.000 Ft, ami tartalmazza a 3 féle Kőhegybor kóstolását is és egy kedvezményes belépőjegyet a Mikro Csodák Múzeumába.

2018. szeptember 29. szombat

17:00 Képek, borok, ízek, érzések
A Ferenczy Múzeumi Centrum tokaji borok kóstolásával összekötött tárlatvezetése a Czóbel Múzeumban. Újragondolt Czóbel 3.0 – Híd a ‘Die Brücke’-hez: a fókuszban Czóbel expresszionizmusa.
Találkozó a Czóbel Múzeumnál (Templom tér 1.)
A kurátor: Barki Gergely
Borszakértő: Sidlovics Gábor (Sidlovics Pincészet, Tállya)
Belépőjegy: 2.000 Ft, amely tartalmazza a tárlatvezetést és ötféle tokaj-hegyaljai bor kóstolását.

2018. szeptember 30. vasárnap

11:00 Családi Műhely: Memory of Love (Sam Havadtoy) kiállítás
Ferenczy Múzeum (Kossuth L. u. 5.)
Csipkés póló, csipkés táska – csipkestencilezés textilfestékkel.
Hozzon egy fekete vagy fehér pólót és alkossa meg a saját csipkés ruháját! Az első húsz résztvevő vászonszatyrot kap ajándékba!
A program ingyenes.

KIÁLLÍTÓ BORÁSZATOK

Babits Pincészet, Tokaj
Az idősebb és ifjabb Babits László vezette pincészet a borvidék legfontosabb hagyományait őrzi: a száraz dűlőválogatásoktól a szamorodnikon át a nagy aszúkig mutatják be Tokaj ezer arcát. Tokaj-Hegyalja legmélyebb pincéjében készítik a boraikat Szegiben, a tolcsvai kóstolópincéjük pedig a világörökség részét képezi.

Bock Pince, Villány
A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken – a bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra.

Bussay Borászat, Zala
Bussay doktornak köszönhető, hogy Zala borai újra a megérdemelt helyükre kerülnek a borkedvelők szívében. 2014-es halála után a lányai vették át a családi borászatot. A Bussay birtokon egy tőke egy palack bort ad: tölgyfahordóban érlelődnek és évről évre kiemelkedően koncentráltak és testesek.

Csányi Pincészet Teleki, Villány
A Chateau Teleki Borászatot 1881-ben alapította Teleki Zsigmond császári és királyi udvari szállító, aki a filoxéravész után azáltal lett egész Európában híres, hogy a pusztító betegségnek ellenálló alanyfajtákkal megmentette az európai borászatot. A Telekinél a mai napig az ő szellemiségének megfelelve készítik a Classicus és Prémium kategóriájú villányi borokat.

Dúzsi Tamás Pincéje, Szekszárd
Kezdetektől palackozásra termelték a boraikat: bár az első zajos szakmai sikereiket a nagy vörösboraikkal érték el, napjainkban a rozéról ismeri mindenki Dúzsi Tamás nevét. “Magyarország legnagyobb garázsborászata” megmaradt szigorúan családi vállalkozásnak.

Frittmann Borászat, Kunság
A sokadik generációs alföldi borászatnak és vezetőjének, Frittmann Jánosnak köszönhető, hogy az ország legnagyobb borvidéke visszanyerte jó hírnevét: a hungarikum fajták közül kiemelten foglalkoznak az ezerjóval – melyből már klasszikus, palackos érlelésű pezsgőt is készítenek.

Fülöp Pince, Neszmély
Két fiatal srác gondolt egy nagyot, és felújította a nagypapa pincéjét: mára a negyedik évjárat születik meg a könnyű, néha meglepő felfogásban készített fehérborokból. A filozófiájuk meggyőző: „a bor arra való, hogy megigyuk!” Nekik köszönhetően lassan kóstolható a neszmélyi pezsgő is!

Gancia, Olaszország
Az első eredeti olasz pezsgőház 1850 óta működik: mára a világ 80 országában kaphatók a jellegzetes formájú palackok, amelyek a boldogságot rejtik. Az Asti és a prosecco is eredetvédelmet élvez, de a Gancia pezsgők minden változatban az olasz életérzést testesítik meg.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Villány
A név egyet jelent a kiemelkedő minőséggel: az idén 30 éves családi vállalkozás Magyarország egyik legismertebb pincészete. A borok készítése közben az egyik legfontosabb feladatuknak a terroir jegyeinek közvetítését tartják. Semiképpen ne hagyja ki a Villány legvidámabb arcát megmutató közösségi bisztróborát, a RedY-t!

Havas&Timár Pincészet, Eger
A két elválaszthatatlan gyerekkori barát első borai már a hordóból elkeltek, egyes tételeiket (lásd Franom) ma is, mint minden évjáratban, szinte a megjelenéskor elkapkodják a rajongók. A hobbinak induló pincészet hatalmas fejlődésen ment keresztül: idén új feldolgozóban kezdik a szüretet.

Hertzka Pincészet, Balatoncsicsó
A 2011-ben alapított családi birtok kínálatába igazán izgalmas borokkal találkozhatnak a borkedvelők. A pincészet folyamatosan bővíti a szőlőfajták palettáját, céljuk olyan borok elkészítése, amelyek hűen tükrözik a termőterület adottságait.

Hilltop, Neszmély
A mindig megbízható minőséget kínáló pincészet először főként Nagy-Britanniában lett ismert: Kamocsay Ákos főborász Angliában kapta meg az év borásza címet! A hazai fogyasztók a nemzetközi sikerek után figyeltek fel a neszményi borokra, amelyek már a megfizethető, biztos választást jelentik.

Holdvölgy Pincészet, Tokaj
500 évvel a legendás bor születése után a Holdvölgy felelősséggel kívánja tovább gondozni a Tokaj-Álmot 26 hektárról, Mád legértékesebb dűlőiről rendkívüli törődéssel, szükségszerűen korlátozott mennyiségben.

Kamocsay Prémium Borok, Neszmély
„A nagy mennyiség nem zárja ki, hogy nagy borok szülessenek”– Kamocsay Ákos főborász még hangsúlyosabban adja a nevét ahhoz a borsorozathoz, ami a képzett, igényes borrajongók igényeit is maximálisan kielégíti.

Kecze&Hady Kézműves pince, Balaton-felvidék
Az aszófői családi pincészetben a kézműves szó a természet tiszteletét jelenti: a szőlőben nem használnak rovar és gyomirtószereket, a pincében pedig nincsen fajélesztő, nincs semmi adalékanyag. Sőt, nem is préselnek, nem szűrik
a borokat és minimális ként használnak: a borok a maguk természetes módján, fahordóban születnek és érnek meg.

Kőhegybor, Szentendre
A Kőhegybor létrejöttét nem kisebb cél vezérli, mint a szentendrei szőlészeti és borászati kultúra újjáélesztése több mint 100 éves álmából. Az itt termett szőlőkből készült borok mindegyike – Szentendréhez hasonlóan – egyedi a maga nevében, és mind azt igazolja vissza, hogy a Kőhegy ma is az ország egyik legkiemelkedőbb termőhelye.

Maul Pincészet, Villány
Az 1999-ben alapított pincészet a kézműves borászat nemes és Villányban régóta élő hagyományait ötvözi a korszerű borászati technológiákkal. A borvidék legjobb dűlőiből származó, terméskorlátozott szőlőből nagy odafigyeléssel készíti minőségi borait.

Megyer, Tokaj
A francia tulajdonú Tokaj-hegyaljai pincészet a jelentős történelmi múlttal rendelkező Megyer dűlőből készíti a kiváló ár-érték arányú, könnyedebb stílusú tokaji borait, amelyekhez nem kell külön alkalmat keresni, hogy élvezzük őket.

Nemes Nedűk Borszaküzlet, Szentendre
Az egy évtizede Szentendre belvárosában működő borszaküzlet nagy választékban kínál minőségi termékeket Magyarország különböző borvidékeiről. Az egyedi borok, különleges évjáratok és minőségi hazai pálinkák tárháza mellett számtalan márkás pezsgő is megtalálható az üzletben.

Pajzos, Tokaj
A francia tulajdonú tokaji pincészet 25 éve készíti a kiváló adottságú Pajzos dűlőből a prémium minőségű borait, amelyek világszerte az exkluzív éttermek kínálatában szerepelnek.

Royal Tokaji, Tokaj
Az 1989-ben alapított borászat 1990-ben elsőként készített dűlőszelektált aszút, amely egyetlen termőterület adottságait mutatja be. Az egyik legfontosabb értéknek tartják a kiváló, történelmi első osztályú dűlők kezelését: ez jelentős szerepet játszott a legendás tokaji bor újjászületésében.

Takler Borbirtok, Szekszárd
A Takler család őseit Mária Terézia telepítette be a borvidékre, így több mint 300 éve készítenek szekszárdi borokat. Mára az egyik legismertebb magyar pincészet kiemelten foglalkozik a tájjellegű fajtákkal: a Kadarka és a Kékfrankos mellett a Szekszárdi bikavérrel.

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Villány
A tizedik (illetve lassan a tizenegyedik) generáción átívelő borászcsalád Villány legjobb dűlőiben dolgozik azon, hogy a hitelességet és tradíciót minden egyes pohár borukban érezhesse az, aki élvezi. Tiffán Ede 1991-ben elsőként kapta meg Magyarországon az Év Bortermelője díjat.

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Eger
100 hektár saját telepítésű szőlő terméséből készítik a boraikat, pezsgőiket, pálinkákat, sőt, brandyt. A közérthető házasításoktól a fajtaborokon át a Grand Superior kategóriáig ível a kínálatuk, amelyet minden évben egy-egy különlegességgel bővítenek: ennek is köszönhető, hogy a Thummerert többször választották Magyarország legeredményesebb pincészetének.

Somlói Vándor, Somló
Kis Tamás 8 éve, szinte a diplomája kézhezvételével egyidőben kezdett el egy pici parcellát művelni Somlón, ma pedig már a – nagy nemzetközi versenyek zsűrijei által rendre 90 pont fölé értékelt – borait az USA-ban és Kínában is keresik.

Vabrik Pincészet, Etyek-Buda
A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói kastélyt, amely ma a Vabrik Pincészet otthona. A borvidéken hagyományosnak számító szőlőfajtákból (sauvignon blanc, chardonnay, zöld veltelini) készítik a jó savú, lendületes boraikat, de kínálatukban rozé és gyümölcsös, könnyű vörösbor is szerepel.

Varsányi Pincészet, Eger
A büszke verpeléti borász család ugyanúgy rajong a szakmájáért, Verpelétért, ahogy egymásért. Ez a szeretet és életöröm érződik a boraikon is, amelyeken keresztül ezt a rájuk jellemző egyedülálló hangulatot szeretnék tovább ajándékozni a fogyasztóiknak.

Vinatus Pincészet, Villány
Kovács László a család régi álmát valósította meg, amikor több mint egy évtizede pincét alapított a villányi borvidéken. Nagy hangsúlyt fektetnek a hordós érlelésre: a borok stílusa a borvidék hagyományainak megfelelően a fajsúlyosabb, komolyabb vonalat követik. A folyamatos fejlesztésekkel Villány egyik meghatározó pincészetévé kívánnak válni.

Vylyan Pincészet, Villány
A villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata kezdetektől fogva a lehetséges legjobb borok készítését tűzte ki céljául. A Vylyan címkét viselő borok mögött tudásuk legjava a garancia, hiszen jól tudják, a bizalom nagyon nagy érték.

GASZTRONÓMIAI KIÁLLÍTÓK

Stelázsi
Nagyszüleink és dédszüleink korát idéző, hazai ízvilágú, hagyományos eljárással készült finomságokat kóstolhatnak az érdeklődők, kizárólag magyar termelők, családi vállalkozások házi tejtermékeit, hentesáruit, adalékanyagoktól mentes élelmiszereit kínáljuk a vásárlóknak. Az örömteli kóstolás, ételkészítés és ajándékozás receptjét nálunk a Stelázsiban megtalálod. Szeretettel adjuk a hazai finomságok színe-javát.

My Fish – Osztrigasommelier
Szakértői vagyunk az osztrigáknak, szeretjük az embereket boldoggá tenni, és úgy véljük, a legteljesebb dolog az életben, ha ez a két dolog összekapcsolható. Mindannyiunkat összeköt az osztrigák szeretete, az ismeretlen utáni vágyódás, az izgalom és az egyéni megszállottság. Az igazi osztriga ínyenc figyelemreméltóan szenvedélyes. A költő Léon-Paul Fargue (1876-1947) így írta egyszer: „Szeretem az osztrigát. Ez olyan, mint a tenger csókja az ajkakon.”

Kézműves Sajtműhely
Prémium minőségű natúr és ízesített gomolyáinkat, illetve félkemény és füstölt sajtjainkat egyaránt hagyományos eljárással készítjük, tehén- vagy kecsketej felhasználásával.

JÓ TUDNI!

A rendezvény nyitvatartása
Szeptember 28. péntek: 16:00-23:00
Szeptember 29. szombat: 12:00-23:00
Szeptember 30. vasárnap: 12:00-22:00

Pohárhasználat a fesztiválon
A borok kóstolására csak a helyszínen vásárolt, a szervezők által biztosított üvegpohárral van lehetőség. A látogatók a fesztivál kóstolópoharát és hozzá egy választott magyar fajtából készült „welcome bor”-t a borászatoknál és az infopultoknál vásárolhatják meg 1. 000 Ft-os áron, vagy utóbbiaknál akár bérelhetnek is poharakat 500 Ft-ért.

Közlekedési információk (péntek, szombat, vasárnap)
Utolsó HÉV Budapest felé: 23:32
Utolsó busz Budapest felé: 22:00
Utolsó busz Visegrád felé: 23:15
Utolsó busz Püspökmajor-Izbég-Pilisszentlászló felé: 23:20

 

2018. szeptember 28-30.

Az ínyencek a fehér, a rozé vagy a vörös nedűn kívül különleges kézműves sajtok és csokoládék közül válogathatnak. Szentendre kiváló éttermeiben számos borvacsora várja az érdeklődőket. Borkóstolóval egybekötött tematikus városismereti sétákon a Szentendre alatti izgalmas, sokak által ismeretlen pincerendszerbe juthat el a látogató. A szakmai programokon neves, tapasztalt borászok, borszakértők mesélnek a borkészítés alapjairól, illetve neves sommelier tart borkóstolással egybekötött előadást. A kulináris élvezeteken felül számos zenei, kulturális, gyermek- és hajósprogram várja Szentendrére a látogatókat.

Programok:

PEZSEG A FŐTÉR – Fő tér

A koncepciójában, időpontjában és helyszínében is megújult borfesztivál a szentendrei nyári fesztiválszezon záróeseménye. A Fő téren és a belváros sétálóutcáján megvalósuló rendezvényen az egész hétvége alatt a boré és a jazzé a főszerep.
A koncertek ingyenesek.

 

A bejegyzés alapja: http://www.szentendreprogram.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Görömbölyi Őszi Családi nap 2018

Görömbölyi Őszi Családi nap 2018 A Görömbölyi Őszi Családi Nap, FORGATAG: A TÉREN UDVARON ÉS A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN MŰSOROK: A SZABADTÉRI SZÍN...

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..