Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Kossuth Lajos Múzeum Cegléd

Kossuth Lajos Múzeum Cegléd

A Kossuth Lajos Múzeum weboldala: http://www.kossuthmuzeum.com/

A Kossuth Lajos Múzeum címe: 2700 Cegléd, Múzeum utca 5.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 2700 Cegléd, Múzeum utca 5.
  • Telefon: (+36 53) 321 904
  • Email: kossuthmuzeum@kossuthmuzeum.com

A Kossuth Lajos Múzeum nyitva tartása

Nyitva: kedd – vasárnap 9 -17 óráig,

hétfőn zárva.
Belépődíj: Felnőtt:…………1000,- Ft.
Tanuló, nyugdíjas:…………500,- Ft.
Előre bejelentett helyi iskolás és óvodás csoportoknak: ingyenes

 

A Kossuth Lajos Múzeum állandó kiállítása

„Tükör valék …”- Kossuth Lajos élete

A múzeum Kossuth-gyűjteményének jellegzetes darabjait bemutató tárlat címe Kossuth Lajos egyik mondatára utal. “Én csak tükör valék, mely a kapott fényt visszasugározá.” – hangzik a teljes mondat az 1867-ben a jászladányi választókhoz címzett levélből.

Az állandó kiállítás a gyűjtemény leglátványosabb részét, Kossuth Lajos személyével, családjával valamint a ceglédi Kossuth-kultusszal kapcsolatos tárgyi- és dokumentum anyagot mutatja be.

A tárgyi gyűjteményből kiemelkedő jelentőségűek a kormányzó bútorai, személyes használati eszközei, pénzügyminisztériumának asztalai, halotti maszkja. Ide tartozik a róla készült ábrázolások hatalmas és változatos kollekciója, köztük a féltve őrzött fényképek. A történeti gyűjtemény Kossuth életének írásos emlékeit is őrzi: kézírásos levelei, általa kiadott iratok, róla szóló cikkek találhatók benne. Nem kevésbé jelentős a múzeum könyvtárának Kossuthra vonatkozó részlege, a Magyarországon és külföldön kiadott munkák szinte teljes kínálatát fellelheti itt az olvasó. Az 1994-es Kossuth-centenárium alkalmával rendezett országos, Magyar Nemzeti Múzeum-beli kiállítás alapját is a Cegléden őrzött tárgyak adták.

A múzeum előcsarnokában elhelyezett egyik emléktábla szintén Kossuth Lajos emlékét őrzi: a turini százas küldöttség 1877-es utazásának 100. évfordulójának tiszteletére avatták föl az utódok, a mai múzeumbaráti kör tagjai.

A múzeum munkatársai gondos ápolói a kossuth-i hagyatéknak. A legutóbbi évek két kiadványa is ezt bizonyítja. Reznák Erzsébet Kossuth Lajos kilencvenkét éve c. műve a Kormányzó életének kronológiáját, a róla készült és az általa írt könyvek bibliográfiáját tartalmazza. Dinnyés István és Héri Vera Kossuth Lajos az érmészetben (1848-1902) c. könyve pedig az 1994-ben a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendezett, azonos témájú időszaki kiállítás részletes ismertetése.

A Kossuth Lajos Múzeum története

A múzeum 1956-ban költözött mai székházába, a Múzeum utcában álló egykori Iparbank épületbe mely 1907-ben épült ifj. Nagy István budapesti építész tervei alapján.

Az 1917-ben alapított ceglédi Kossuth Múzeum Pest megye egyik legnagyobb területimúzeuma. Gyűjtőterületéhez tartozik Cegléd városon kívül Pest megye egyharmada, vagyis az egykori ceglédi, monori és nagykátai járás. A Kossuth Múzeum egyik lényeges feladata az e körzetbe tartozó települések tárgyiésszellemi emlékeinek gyűjtése, régészeti feltárásainak irányítása.Ugyancsak a múzeum alapfeladatai közé tartozik a kiállítások rendezése és a helytörténetikiadványok megjelentetése. Az intézmény rendelkezésére áll a helytörténet iránt érdeklődőhivatásos és amatőr kutatóknak is.

A múzeum az ország leggazdagabb Kossuth Lajos ereklye gyűjteménye, alapítóinak szándéka – többek között – ezek összegyűjtése, megőrzése és nyilvánosság elé tárása volt.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.