Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Taksony Német Nemzetiségi Tájház

Taksony Német Nemzetiségi Tájház

A Taksonyi Tájház weboldala: http://www.taksony.hu/index.php?page=tajhaz

A Taksonyi Tájház címe: 2335 Taksony, Dózsa Gy. 52.

Taksony Német Nemzetiségi Tájház

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 2335 Taksony, Dózsa Gy. 52.
  • Telefon: (+36 24) 477 367
  • Wágner Mátyásné gondnok, 2335 Taksony, Dózsa Gy. 55., (24)487-046

A Taksony Német Nemzetiségi Tájház nyitva tartása

Nyitvatartás: előzetes bejelentkezéssel igény szerint

A Taksonyi Német Nemzetiségi Tájház története

Taksony a legrégebbi Pest megyei községek egyike. Ez a terület a magyarság honfoglalása idején a fejedelem szálláshelye, később Taksony vezér birtoka volt. A török időkben a település virágkorát élte, ám a Buda felszabadítására szervezett hadjárat idején elnéptelenedett. Az 1700-as évek elején azután több hullámban érkeztek telepesek a Német-Római birodalom területéről, legtöbben Baden-Württemberg tartományból. A szorgos németek hamarosan újra felvirágoztatták a vidéket.

A tájház 140 éves épülete eredetileg a Gajerhoz család birtoka volt, akik ragaszkodtak hozzá, hogy csakis múzeumi vagy közösségi célokra válnak meg tőle. Az önkormányzat végül megvásárolta és a Dunamenti Svábok Taksonyi Baráti Köre gondoskodott felújításáról és berendezéséről. 1994-ben nyitotta meg kapuit.

A hagyományosan hosszú parasztház a 19. század elejének építészeti divatja szerint épült. Az első szoba az ún. „fájrada stub” (tisztaszoba), ahová ritkán léptek be, majd a konyha következett, azután a hátsó szoba, ahol aludtak és egy második konyha kamrával. Az épület legvégén volt az istálló. A házakat akkoriban fehérre meszelték, a szimpla ablakokat, a kisméretű ajtókat és a kerítést zöldre mázolták. A ház körül mindent, amit lehetett maguk készítettek.

Jelenleg három szobát rendeztek be teljesen, melyeket az udvarral, istállóval és csűrrel együtt szívesen mutatnak meg az idelátogatóknak. A vendégek megnézhetik a régi bútordarabokat, kézimunkákat, ágyneműt, kéztörlőket, fotókat, a rendkívül gazdag Bibliagyűjteményt, a népviseleteket, konyhai és mezőgazdasági eszközöket, sőt a kiállítás gondnokai ízes taksonyi német nyelvjárásban mesélnek nekik a régmúltról is.

Élő múzeum: konyhájában finom taksonyi specialitásokat főznek, a kemencében ismét kenyér sül és olyan süteménykülönlegességek, mint pld. a „prezkadle”. Rendszeresen találkoznak itt a taksonyi egyesületek, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.