Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Ágfalva Tájház

Ágfalva Tájház

Az Ágfalva Tájház weboldala: http://www.agfalva.hu/tajhaz.html

Az Ágfalva Tájház címe: 9423 Ágfalva, Hegy u. 8-9

GPS: 47°41’18″N   16°30’41″E

Ágfalvi Tájház – Heimatmuseum

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 9423 Ágfalva, Hegy u. 8-9
  • Telefon: (+36 30) 204-8401
  • Böhm András

Az Ágfalvai Tájház nyitva tartása

 

Előzetes időpont egyeztetés, német-magyar nyelvű tárlatvezetés: Böhm András Tel: (+36 30) 204-8401

Az Ágfalvai Tájház története

A község néprajzi értékeit bemutató tárlat Ágfalva jellegzetes épületében és környezetében kapott helyet. A Tájház létrehozásának ötlete 1999-ben született meg, és megvalósítása közadakozásból még abban az évben meg is kezdődött. Ez a családi ház, egy 230 éves, vert téglából épített házsor, gazdasági épületekkel ad helyet a gyűjteménynek a Hegy utca 8-9 szám alatt. Az épület és gyűjteménye 2008 óta a helyi Önkormányzat tulajdonában van, mely helyi védettség alatt áll.
Az ide érkező vendéget nagyon szép látvány fogadja. A fehérre meszelt épületsor eredeti szépségben látható. A ház homlokzatának két ablakát fém zsalugáter védi. Az ablakok fölötti padlásajtó fontos célt szolgált. Itt hordták tele szénával a padlást, hogy télen szigeteljen és meleget tartson. A 8 helyiségben eredeti berendezési használati tárgyak láthatók, melyeket az ágfalviak szorgos munkával gyűjtöttek össze.
Az eredeti ruhákban öltöztetett bábúk a hagyományos ágfalvi népviseletet tükrözik. A faluban élők szokásait, ünnep és hétköznapjait közel 400 fényképen láthatja az ide látogató.
A konyhaeszközökön túl az összegyűjtött szerszámok, bányász, cipész, asztalos, kosárfonó, mezőgazdasági, vasutas, és nem utolsó sorban az 1891-ben Sopronban Settenhofer Frigyes cége által készült tűzoltókocsi látható. A gazdálkodáshoz a mindennapi élethez szükséges tárgyak voltak. A tájház létrehozásakor az egyik legfontosabb jövőbeli tevékenységéül a néprajzi értékek megőrzését tűztük ki.
A lakosság folyamatosan gyűjtött, hogy az összegyűjtött tárgyakat, hiteles “eredeti” környezetben tudjuk bemutatni.
A tájház magánkezdeményezés és befektetés eredménye.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.