Bánhorváti krumplis lángos recept
Bánhorvátiban minden ősszel megrendezik a lángos fesztivált, ahol ez a hagyományos, főleg palóc területekre jellemző étel is megkóstolható.
Bánhorváti krumplis lángos recept hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 30-40 dkg liszt
- só
- olaj
- élesztő, kovász
Bánhorváti krumplis lángos recept elkészítése
Róza mama megosztotta munkatárunkkal is a receptet, ahogy azt ő a nagymamájától tanulta. „Egy kis kovászt csináltam a tekenő sarkába, míg a kovász kelt, hajában megfőztem a krumplit. Amikor megfőtt, megpucoltam, és ledagasztottam a tésztát. Amikor újból megkelt, kiszaggattam” – kezdte Máté Józsefné.
A kihűlt krumplit megtörte, tejföllel vagy aludt tejjel, esetleg túróval, sóval kaporral ízesítette, majd a kerekre kinyújtott tésztalapok közepére halmozta, és hogy a töltelék benne maradjon, mind a négy oldalát felhajtotta. A tetejét megkente zsírral, és a forró kemencében kisütötte.
A bejegyzés, recept alapja: http://www.boon.hu/recept-banhorvati-krumplis-langos/2542937 ,